28 juliol, 2023
Notícia

Xarxa ACTS | Comunitat de coneixement transversal

La Xarxa d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat (Xarxa ACTS) és un espai per promoure sinergies entre agents i disciplines, impulsat per la Fundació Carasso juntament amb la UOC i Hac Te.

La Fundación Daniel y Nina Carasso té la convicció que els desafiaments contemporanis necessiten del diàleg, la col·laboració i l’intercanvi de coneixements entre diferents àmbits de la recerca, la creació i la ciutadania. D’aquí la iniciativa d’impulsar la Xarxa d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat (Xarxa ACTS) juntament amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Hac Te (Hub d’Art, Ciència i Tecnologia) per crear un entorn fluid de col·laboració entre artistes, investigadorxs i institucions que treballen en la intersecció entre aquests diferents àmbits de coneixement.

 

La Xarxa ACTS, emmarcada en el programa Art, Ciència i Societat de la línia Art Ciutadà de la Fundación Carasso, permet estructurar un ecosistema estatal ACTS a tot el país i vol promoure l’intercanvi de coneixements entre entorns universitaris, culturals i artístics, de recerca científica i tecnològica.

 

El seu objectiu és fomentar la recerca, la producció, l’impuls i la difusió de projectes, dispositius o iniciatives des d’un context interdisciplinari. Això implica la creació de noves formes d’expressió artística en relació amb els avanços científics i tecnològics, així com l’exploració de com l’art pot influir en el desenvolupament científic i tecnològic, i com des d’aquesta hibridació és possible abordar els problemes i desafiaments actuals.

 

 

Una xarxa d’abast estatal a través dels seus nodes geogràfics

 

La Xarxa ACTS s’organitza mitjançant el motor de nodes geogràfics interconnectats, la qual cosa possibilita enfortir la comunitat i les aliances generades. La seva funció és actuar com a centres de recerca i espais de producció i difusió d’iniciatives, a més de facilitar la creació de sinergies entre contextos locals, autonòmics, estatals i internacionals.

Actualment, els nodes geogràfics de la xarxa són:

 

> Barcelona/Catalunya, coordinat per la UOC, Hac Te, Hangar (Centre de Producció i Recerca Artística) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

 

> Donostia/Euskadi, del qual Tabakalera i la Universidad del País Vasco (UPV-EHU) són les instituciones encaregades.

 

> València, impulsat per la Universitat Politècnica de València i altres centres culturals.

 

Madrid es convertirà en el quart node de la xarxa, ara en procés de constitució amb l’ajuda de la Universidad Carlos III i, segons evolucionin les fases, sorgiran nous nodes, permetent traslladar el projecte a multitud de regions de la geografia espanyola.

 

 

Primeres trobades entre nodes

 

Al maig, els nodes actuals van celebrar les tres primeres trobades on, amb al voltant de 90 investigadorxs i artistes que treballen en aquest camp interdisciplinari, van tenir l’oportunitat d’intercanviar idees i experiències, dialogar sobre els objectius, les prioritats i els propers passos del projecte, a més de traçar un pla d’acció compartit, aconseguint així reforçar la cooperació. Després de les reunions, des de cada node s’han establert cartografies dels agents que treballen en aquests àmbits i s’ha elaborat un informe amb les principals conclusions.

 

 

Primers programes pilot de la xarxa

 

Mitjançant la Xarxa ACTS es volen impulsar, desenvolupar i difondre projectes de recerca-acció, programes pilot que integren tant la recerca teòrica com la pràctica i permeten generar coneixements i resultats específics que contribueixen a la consolidació de la xarxa.

 

GRAPA. Programa de residències artístiques

 

El primer d’aquests programes pilot, iniciat al març, és GRAPA, un programa de residències artístiques impulsat pel CCCB i Hangar en col·laboració amb la UOC, amb el qual es pretén acompanyar i relatar processos de creació que se situen en la intersecció de l’art, la ciència, la tecnologia i la societat. Durant el desenvolupament dels seus projectes, lxs artistes inicien un acompanyament d’institucions complementàries que promouen la recerca, la producció i la mediació.

 

Durant el 2023, des de GRAPA s’acompanyen diversos projectes:

 

> El projecte Ruido ê, de l’artista Silvia Zayas, que aborda la qüestió de com el soroll antropogènic afecta les espècies marines i explora les tensions entre diferents maneres de percepció subaquàtica.

 

> El treball Ad Tech Constellations, de l’artista i investigadora Joana Moll, que busca aprofundir en el coneixement de l’ecosistema Ad Tech (Tecnologia de Publicitat). Moll va poder explicar el seu projecte i les sinergies que s’hi van generar durant la conversa sobre aquest programa que que va servir com a clausura de la jornada del node de Barcelona en el marc de l’exposició d’art digital Digital Impact, oberta al públic fins al 28 d’agost al Disseny Hub Barcelona.

 

RACOR. Programa de residències creuades de recerca artística

 

El segon projecte pilot de la Xarxa ACTS és RACOR, un programa de residències creuades de recerca artística que connecta el node de Donostia i Barcelona. Impulsat per Tabakalera, Hangar i el CCCB, va rebre més de 76 sol·licituds presentades en aquesta primera convocatòria, que es va tancar amb l’elecció de l’artista xilena Constança Pinya, amb el seu projecte Sedna, una narrativa científico-poètica sobre el lament de la Terra que connecta diferents veus de cossos orgànics, minerals i celestes.

 

 

Presentació pública en el marc del Sónar+D

 

Durant la presentación pública d’aquesta xarxa interdisciplinària, que va tenir lloc el 15 de juny durant el Sónar+D, la trobada internacional de cultura digital i tecnologies creatives celebrada a Barcelona, es van compartir les principals fites del projecte durant el seu primer any i les conclusions acumulades en aquest període. També es van donar a conèixer els projectes pilot desplegats i les cartografies dels agents que treballen en aquesta intersecció de sabers en els tres nodes geogràfics.

 

La presentació es va acompanyar de la primera obra fruit d’aquestes relacions, Chemical Ecosystem, de l’artista Yolanda Uriz, que constitueix una mostra del potencial de les relacions interdisciplinàries i interinstitucionals. La peça consisteix en un mecanisme autorregulable que mesura l’estat de l’aire i, en funció dels resultats obtinguts, emet olors determinades i tradueix les dades a so a la recerca d’un equilibri. És una obra que interactua amb l’entorn que l’envolta a cada moment, des del CO₂ fins als i les espectadorsx.

 

 

Dates: 2023
La presentació pública de la Red ACTS va tenir lloc el 15 de juny durant el Sónar+D
Impulsa: Fundación Carasso, UOC i Hac Te

Participa: Hangar i CCCB/Coordinació Node Barcelona-Catalunya; Tabakalera i UPV-EHU/Coordinació Node Euskadi; UPV i altres centres culturals/Coordinació Node València
Més informació: fondationcarasso/arte-ciudadano/presentacion-red-acts

 

 

 

Programa Art, Ciència i Societat | Línia Art CiutadàFundació Carasso

 

La Fundación Carasso, amb seu a París i Madrid, es defineix com un laboratori de filantropia que treballa en dues grans àrees: Alimentació Sostenible (per accedir de manera universal a una alimentació sana, respectuosa amb les persones i els ecosistemes) i Art Ciutadà (per al desenvolupament de l’esperit crític i el reforç de la cohesió social). Per donar suport a accions i projectes d’aquesta mena desenvolupen diferents vies de suport com ara les convocatòries públiques.

 

La Red ACTS s’emmarca en el programa Art, Ciència i Societat, desenvolupat dins de la línia Art Ciutadà, que vol propiciar contextos de trobada i hibridació entre sabers i donar suport a projectes basats en una producció transdisciplinar de coneixement, que involucrin a una ciutadania activa per abordar els reptes presents, imaginant i construint futurs més justos i inclusius.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes que enllacen art, cultura i ciència


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.