X Trobada Cultura i Ciutadania | Jornades

El Centre de Coordinació d’Indústries Culturals (Ministerio de Cultura) organitza la X edició del Encuentro Cultura y Ciudadanía, un espai clau per analitzar l’evolució del sistema cultural focalitzat en la participació ciutadana els darrers anys, sota el lema “10 anys. Desplaçaments, desafiaments i desitjos per al nostre sistema cultural”.
Aquest fòrum itinerant s’ha convertit en un referent en la promoció de la participació ciutadana en la cultura. Un espai que acull la reflexió i el diàleg, la visibilitat i l’impuls de projectes, la capacitació i l’intercanvi professionals i l’articulació de xarxes de col·laboració entre agents culturals.
En funcionament des del 2015, aquesta desena edició se centrarà en fer un balanç col·lectiu sobre la dècada transcorreguda. L’objectiu serà recollir aquells temes, debats, experiències i aprenentatges més rellevants del recorregut traçat, apuntant uns altres per als anys presents i futurs. Entre altres coses, durant les jornades es presentaran els avenços fets en l’elaboració d’un Pla de Drets culturals impulsat per la Direcció General de Drets Culturals del Ministerio de Cultura.
Entre altres aspectes, destaca l’evolució cap a una concepció més holística i participativa de la cultura, l’arribada i normalització de les teories feministes i la perspectiva de la diversitat dissident, per exemple, del discurs de la descolonització. També l’anomenat “gir territorial”, entès com la implosió de les ruralitats, els desitjos de superació de la dualitat cultura-naturalesa o l’imperatiu de la sostenibilitat en el marc de la crisi ecològica. La incipient expansió dels projectes que uneixen art i educació, la implantació progressiva de les pràctiques de la mediació o l’obertura de diàlegs amb altres sectors o esferes (ciència, salut, cures, democràcia, etc.).
De forma esquemática, el programa de la trobada gira al voltant de 9 eixos temàtics, incloent:
> 10 anys de Cultura i Ciutadania: Una mirada retrospectiva a l’última dècada, reflexionant sobre l’evolució i les transformacions en la gestió cultural.
> Paradigmes sociopolítics de la cultura: Categories sobre la dimensió social i ciutadana de la cultura. La cultura com a un ben públic, comú, essencial, el paradigma dels drets culturals.
> Institucionalitat, polítiques culturals i ciutadania: Evolucionis-involucions de la institucionalitat cultural, les polítiques públiques i els models de governança.
> La renaturalització de la cultura: pràctiques culturals regeneratives: El paradigma de la sostenibilitat, biocultures, les alternatives ecosocials o els drets de la naturalesa.
> Diàlegs i connexions amb els contextos socials i polítics: El desbordament sectorial i disciplinar de la cultura. La concepció holística de la cultura.
> Transformacions demogràfiques, nova ciutadania: Com generar memòries i imaginaris col·lectius comuns. Trans-interculturalitat. Sabers subalternitzats. Descolonitzacions. Feminismes.
> La projecció i el desbordament territorial de les polítiques culturals: El gir territorial de la cultura, comunitats, identitats, ruralitats o diversitat lingüística.
> Educació, mediació i pedagogies crítiques: La connexió de pràctiques educatives i culturals com a garantia de l’exercici dels drets culturals.
> Infraestructures culturals digitals per a l’accés i la participació: Transformació digital i sobirania tecnològica. Entorns digitals habitables i diversos.
El comitè assessor
La desena edició de la trobada ha comptat amb un comitè assessor format per Tania Adam (investigadora, comissària i fundadora de Radio África Magazine); Flavia Introzzi (gestora cultural, comissària i membre de hablarenarte); Fran Quiroga (investigador, productor cultural i coordinador general i mediador a Concomitentes); Mario Obrero (poeta i agent cultural) i José Luis Pérez Pont (director artístic de la candidatura de Las Palmas de Gran Canaria a Capital Europea de Cultura). També compta amb la participació d’Isabel Ojeda (directora de l’Àrea d’Acció Cultural i Participació Social a la Universitat Internacional d’Andalusia | UNIA) i Fernando Broncano (catedràtic de Filosofia de la Ciència en la Universitat Carles III de Madrid).
Dates: Del 24 al 26 de setembre
Centre Gallec d’Art Contemporani (CGAC) i Museu do Pobo Galego a Santiago de Compostela. La trobada també es podrà seguir en streaming a través de l’espai virtual amb la retransmissió en directe els debats i les presentacions
Organitza: Centre de Coordinació d’Indústries Culturals (Ministerio de Cultura)
Més informació:
Web
Programa
Streaming
Cultura y Ciudadanía
Programa del Ministerio de Cultura per fomentar la participació activa a la cultura, la gestió cultural en clau contemporània i el treball en xarxa des d’una dimensió territorial i descentralitzada. A través de la recerca, el pensament, el debat, el mapatge i la programació d’activitats, i en col·laboració amb agents públics i privats de tot l’Estat, “Cultura y Ciudadanía” promou una cultura universal, compromesa, crítica i diversa, sustentada en l’agenciament i la participació. Un dels mitjans per aconseguir-ho són els “Encuentros Cultura y Ciudadanía”, anuals i amb un eix temàtic i reflexiu específic per a cada edició. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre el programa Cultura y Ciudadanía
notícies
També et pot interessar
IX Trobada Cultura y Ciudadanía: Contextos/Asimetrías | Jornades
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.