19 novembre, 2024
Notícia

Vivim en un món devorat | Projecte

2ª edició d’aquesta proposta de nyamnyam sobre com la cultura posada en pràctica des de la ruralitat, en aquest cas des de la comarca de la Garrotxa (Girona), pot ser un motor de canvi cap a un model socioeconòmic inclusiu i sostenible.

El nom d’aquest projecte de la cooperativa cultural nyamnyam ens situa en l’actual crisi social i ecològica, en un món ‘devorat’ per diversitat de ‘depredadors’, marc on s’insereixen les problemàtiques i els reptes del medi rural a l’actualitat (despoblació, envelliment de la població activa agrària i absència de relleu generacional, homogeneïtzació del paisatge degut a l’abandonament de pastures i conreus, etc.). Per als impulsors del projecte, està clar que aquesta crisi deriva del model de desenvolupament i producció capitalista; en aquest model econòmic, s’argumenta, prevalen els treballs superflus, mentre que els treballs que fan possible el manteniment de la vida humana, com la producció agrícola o el treball reproductiu, estan completament precaritzats o directament exclosos de tota remuneració.

 

Aquest programa vol ser un context on es pugui assajar, posar en conversa i investigar com la cultura pot ser un motor per a la transició cap a un model econòmic i social que tingui en compte la inclusió social de totes les persones i sigui compatible amb la capacitat de regeneració de la naturalesa. Es defensa que, amb la cultura posada en pràctica des de la ruralitat, es poden assajar maneres de fer que a llarg termini serveixin per a implementar-se a les ciutats com a eines possibles de canvi social. Una acció de retroalimentació que pugui posar en valor el que pot aportar l’intercanvi rural-urbà.

 

La segona edició de ‘Vivim en un món devorat’ es portarà a terme durant el 2024 i el 2025 en tres formats que aborden de manera diversa totes aquestes qüestions. El projecte inclou un programa de formació accessible a través d’una convocatòria oberta, un cicle d’activitats obertes i gratuïtes, i un projecte en context en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor, poble veí de Mieres (comarca de la Garrotxa, Girona) on nyamnyam té el seu espai.

 

 

> Quinzena d’art 2024. Programa transdisciplinar de formació i professionalització

 

Es proposa un context centrat en la pràctica artística contemporània basada en la investigació transdisciplinar, i abordada des de la col·lectivitat i la sostenibilitat mediambiental. El programa s’expandeix en tres trobades vehiculades i dinamitzades per Helen Torres (sociòloga, educadora i traductora), Caja Negra Editorial (Marta Echaves), Lu Chieregati (coreògrafa, investigadora i perfomer), Victor Garcia (especialista en blats antics i impulsor de l’associació Triticatum per a la seva conservació i divulgació), LIO (La impremta oberta) i l’acompanyament de nyamnyam. Com a novetat, el programa d’enguany inclou una residència de recerca i creació a l’Espai nyamnyam, a realitzar durant el 2025.

 

Per tal de facilitar l’accés a la formació i donar suport en l’àmbit de la recerca i la creació, vuit persones participaran en aquest programa gràcies a una convocatòria retribuïda. Durant els tres períodes de treball, es dialogarà i s’investigarà al voltant de totes les àrees/eines/infraestructures des de les quals es treballa a l’Espai nyamnyam: arts visuals, arts en viu, disseny gràfic, edició, corporalitats, pensament crític i pràctica contextual, entre d’altres. 

 

 

> Activitats obertes

 

Durant tres diumenges de novembre i desembre es proposen aquestes trobades obertes i transgeneracionals, que coincideixen amb el tancament de cada període de treball del grup de la “Quinzena d’art”.

 

> Acció 1: Helen Torres + Caja Negra Editorial (Marta Echaves)

 

Presentació del llibre Seamos como los hongos, de Yasmine Ostendorf-Rodríguez, publicat per Caja Negra Editorial i traduït al castellà per Helen Torres. Es compartirà el treball realitzat a partir d’una sèrie d’exercicis al voltant dels continguts d’aquesta publicació, per tal de posar en circulació els ensenyaments que proposa el llibre i que aborden, per exemple, la col·laboració, la decolonialitat, la no linealitat, la toxicitat, la mobilització, el biomimetisme, la mort i l’ésser no binari.

 

 

> Acció 2: Lu Chieregati

 

Lu Chieregati compartirà l’elaboració del Manual de supervivencia coreográfica en paisajes post apocalípticos en resurgimiento, sorgit de la seva investigació amb el projecte “Floresta” que ha desenvolupat part del seu procés a Mieres. Es tracta d’un conjunt de pràctiques que es centren en el desenvolupament de l’atenció i la fisicalitat, i que es generen a partir del fet de visitar el bosc de manera diària, i viure els paisatges on predomina allò no humà.

 

 

> Acció 3: Victor Garcia + La Impremta Oberta (LIO)

 

Al voltant del treball de recuperació de blats antics de Victor Garcia (Sales de Llierca), es podran conèixer aquests cereals, menjar coca elaborada per les persones participants i compartir els materials d’una publicació sobre aquesta temàtica, que s’hauran treballat de manera col·lectiva amb l’acompanyament de La impremta Oberta (LIO), que es troba a l’Espai nyam-nyam.

 

 

> Projecte en context

 

Amb l’objectiu de treballar a llarg termini i de manera situada, entre 2024-2025 nyamnyam col·labora de manera sostinguda amb l’Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor en un projecte que té l’objectiu de crear espais de transmissió amb i pel col·lectiu de gent gran d’aquest poble veí de Mieres.

 

Mitjançant entrevistes amb aquest col·lectiu i la seva posterior realització audiovisual, l’elaboració d’una pel·lícula, el plantejament d’una exposició, i el disseny i elaboració de diversos tallers, es proposa posar en circulació una sèrie de vivències i coneixements que permetin generar espais de trobada amb aquestes persones grans, que sovint queden aïllades del nostre dia a dia.

 

 

 

Dates: 2024-2025

> Quinzena d’art 2024. Espai nyamnyam. Can Caló 38. 17830 Mieres (Girona)

-De l’1 al 3 de novembre 

-Del 29 de novembre a l’1 de desembre 

-Del 13 al 15 de desembre 

> Activitats Obertes. Espai nyamnyam
3 de novembre, 30 de novembre i 15 de desembre. 12h
> Projecte en context. Sant Miquel de Campmajor

2024-2025

Organitza: nyamnyam

Participa: Helen TorresCaja Negra Editorial (Marta Echaves), Lu ChieregatiVictor GarciaLIO (La impremta oberta)

Suport: Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya)

Més informació: nyamnyam/vivim_en_un_mon_devorat

 

 

 

 

 

nyamyam

 

Espai i col·lectiu creat el 2012 pels artistes Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez, amb seu a Mieres (comarca de la Garrotxa, Girona). El seu treball té com a objectiu promoure la creació, l’intercanvi de coneixement i la cultura mitjançant estratègies d’interacció.

 

 

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més processos i projectes culturals en context rural

 


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.