"Això ho canvia tot". Jornades virtuals de pràctiques artístiques i comunitàries en residències de gent gran
Quines són les noves necessitats sorgides arran de la pandèmia, a les quals un projecte artístic col·laboratiu amb persones grans institucionalitzades pot donar resposta en un moment en el qual la interacció física no és possible? Amb aquest plantejament, entre maig i juny de 2020, s’organitzen les jornades virtuals Això ho canvia tot. Converses sense guió per imaginar possibles futurs després de la pandèmia amb la voluntat de replantejar-se un projecte inicial destinat a residents, professionals i familiars de la Residència i Centre de Dia per a la Gent Gran Balàfia II de Lleida, Geografia i Memòria. Demència, Resistència i Solidaritat, impulsat per l’artista Albert Potrony i el Centre d’Art La Panera amb el suport de l’ajut Art for Change 2019 (Obra Social la Caixa).
En aquestes jornades participen, a més de l’artista Albert Potrony, com a responsable del projecte Geografia i Memòria, i la gestora cultural i especialista en art participatiu i social Roser Sanjuan, com a responsable de Programes Públics de La Panera, Clàudia Rius (Periodista cultural i creadora de continguts digitals), Seth Pimlott (Artista i mediador de processos col·laboratius), Marijke Steedman (Comissari New Town Culture Programme. Culture and Recreation, Policy and Participation. London Borough of Barking and Dagenham), Guillem d’Efak (Director de Comunicació i RSC de l’Institut Català de la Salut i Coordinador de l’Estratègia Arts en Salut de l’ICS), Dra. Conxa Tous i Idoia Balboa (Directora i treballadora social de la Residència Balàfia II de Lleida), Dra. Anna Soldevila (Professora Agregada. Departament de Pedagogia. Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social. Universitat de Lleida), Rachel Hughes (Lecturer in Social Work, Goldsmiths, University of London i col·laboradora en el programa New Town Culture), Marga Lozano (Psicòloga), Laura Manzano (Fisioterapeuta), un representant de l’Escola de Cuidadors (Obra Social la Caixa), gerocultors/es i familiars.
Arran d’aquestes jornades, en comptes de realitzar-se en el context inicial que era la residència Balàfia II, el projecte es reenfoca un cop més per ubicar-lo a la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital Nadal Meroles de Lleida, amb un equip motor multidisciplinari format per Albert Potrony, Roser Sanjuan, la Dra. Anna Soldevila, la Dra. Anna Maria Agustí (Especialista en grups d’acompanyament al dol) i Vanesa Aresté (Psicòloga especialitzada en processos de final de vida). Aquest equip motor és l’encarregat de desenvolupar un projecte de pràctiques artístiques col·laboratives amb pacients, familiars i personal sanitari de l’hospital, prenent com a punt de partida el context de vulnerabilitat que ha fet visible la pandèmia, amb la voluntat d’explorar la possibilitat de crear xarxa per sensibilitzar la ciutadania al voltant de les cures pal·liatives i la dignificació de la mort.
Dates: Del 29 de maig a l’11 de juny