29 juliol, 2021
Notícia

VI edició Seminari Educación, Artes y Ciudadanía

Aquesta edició del seminari d'UNESCO Etxea, que gira entorn de la creació i accés a la cultura en entorns digitals, s'organitza en format presencial (Espai Artiatx de Bilbao) i en streaming.

El Seminari Educación, Artes y Ciudadanía es una cita anual que des de 2015 organitza UNESCO Etxea (Centre UNESCO del País Basc) i la Red Gizarte Sarea (Xarxa Basca d’Educació Artística per a la Transformació Social), impulsada i coordinada per UNESCO Etxea amb el suport de l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament (Govern Basc) i la Diputació Foral de Guipúscoa. L’edició 2021 es centra en l’entorn digital perquè els espais públics ja no es limiten als espais estrictament físics, sinó que també inclouen el ciberespai. Això implica que les garanties de drets humans, i per tant els drets culturals, continuen sent aplicables en línia.

 

Els seus objectius són aclarir els conceptes i reflexionar sobre els reptes que planteja la realització dels drets culturals en l’entorn digital, identificant i compartint bones pràctiques entorn de creació, cocreació i educació artística i cultural en aquest àmbit.

 

A més d’Arantza Acha i Begoña Guzmán (la primera, directora d’UNESCO Etxea, i la segona, responsable de Cultura per a la Transformació Social d’aquesta associació vasca que treballa pel Desenvolupament Humà Sostenible, els Drets Humans i la Cultura de Pau), encarregades l’una de la benvinguda i l’altra del tancament del seminari, el programa de la trobada inclou:

 

 

> Ponència d’obertura
A càrrec de Maider Maraña (Directora de Baketik i especialista en drets culturals)

 

 

> Artivisme feminista al ciberespai
Les creadores Micaela Távara i Alondra Flores (Associació Trenzar des de Lima, Perú, mitjançant connexió online) i Irantzu Lekue (ARTgia) presenten la metodologia emprada en l’intercanvi d’artivisme feminista realitzat online durant els dos últims mesos i les peces audiovisuals resultants del procés.

 

 

> Experiències entorn de la creació digital

Taula amb la participació de Blanca Ortiga (Directora de FEM TEK, pràctiques contemporànies, feminismes i tecnologia, a Hika Ateneo) i Pablo M. Garrido (artista visual i investigador a Tabakalera)

 

 

> Experiències d’educació artística per a la transformació social

Taula amb la participació de Diana Franco (Coordinadora de Haritu Lab, Laboratori de Cultura Digital i Tecnologia, de Fundación EDE-Suspergintza Intervención Social) i Georges Belinga (Coordinador de l’espai Kamanga Influencers Club de Koop SF 34, viver de microempreses socials del qual és fundador) que presenten experiències i casos pràctics al territori.

 

 

A més de poder seguir-se en streaming pel canal Youtube d’UNESCO Etxea, es realitzarà una relatoria del seminari a càrrec de Nerea Rojas.

 

La primera edició de la trobada Educación, Artes y Ciudadanía (Octubre, 2015) va estar centrada en l’educació artística i es va desenvolupar amb l’objectiu de realitzar una primera aproximació en aquest camp de l’ensenyament des de les aportacions que realitza la UNESCO, la importància de les arts en l’educació i els seus efectes en la conformació d’una ciutadania crítica i responsable.

 

Aquest primer intercanvi va despertar curiositats i interès per conèixer més sobre allò que s’estava fent en aquest àmbit, sobretot, metodologies, eines, models per a la sistematització, experiències i professionals amb qui compartir enfocaments. Des de llavors, les successives edicions s’han dedicat a aprofundir en un tema concret des d’un punt de vista tant teòric com pràctic. Així, la II edició (2017) es va dedicar a les “Pràctiques d’educació artística per a la transformació social”; la III edició (2018) es va ocupar dels “Drets de la infància i l’adolescència a l’art i la cultura” (2018); el lema d’IV edició (2019) va ser “La funció social i transformadora de la mediació artística i cultural” i la V edició (2020) es va organitzar sota el títol “Creativitat sense Barreres”.

 


 

Dates: 29 de juliol. De 16,00 a 19,15h
Presencial (Espai Artiatx-Edificio Artiach. Ribera de Deusto, 70A. 48014 Bilbao) i en streaming pel canal Youtube d’UNESCO Etxea
Organitza: UNESCO EtxeaGizarte
Participa: Arantza Acha i Begoña Guzmán (UNESCO Etxea), Maider Maraña (Baketik), Micaela Távara i Alondra Flores (Trenzar), Irantzu Lekue (ARTgia), Blanca Ortiga (FEM TEK), Pablo M. Garrido (Tabakalera), Diana Franco (Haritu Lab) i Georges Belinga (Koop SF 34)
Suport: Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament (Govern Basc) i Diputació Foral de Guipúscoa
Més informació:

 

>Programa i inscripcions: unescoetxea/seminario-sobre-creacion-y-acceso-a-la-cultura-en-entornos-digitales

 

> Emissió en streaming: Canal Youtube UNESCO Etxea

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies i articles sobre drets culturals i democràcia cultural


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.

OK