15 gener, 2021
Notícia

Urbanismo feminista. Por una transformación radical de los espacios de vida

Llibre de Col·lectiu Punt 6, publicat per Virus Editorial, sobre un contramodel enfront de la ciutat neoliberal ofert des de l'urbanisme feminista, una ciutat cuidadora que posi les persones que l'habiten en el centre amb processos impulsats des de baix, i a partir de la complexitat comunitària.

La proposta que les autores de Col·lectiu Punt 6 desenvolupen en aquest llibre recull una genealogia de dècades d’elaboració crítica i experiències pràctiques, el repertori de les quals permet avui al feminisme oferir un contramodel enfront de la ciutat neoliberal. Col·lectiu Punt 6, format per Adriana Ciocoletto, Roser Casanovas, Marta Fonseca, Sara Ortiz Escalante i Blanca Valdivia, és una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per aconseguir ciutats més inclusives on les persones que les habiten tinguin poder de decisió sobre els seus espais.

 

Les autores parlen d’una ciutat cuidadora que subverteixi l’actual ordre de prioritats, superant la dicotomia publicoprivat, mitjançant el disseny d’entorns que posin en el centre les necessitats d’una població diversa i complexa, que siguin sostenibles en termes socials i ambientals, i en els quals les decisions polítiques i estratègiques estiguin en mans dels seus i les seves habitants.

 

En el llibre, es concreten i detallen diferents aspectes relatius a aquesta ciutat que posa la vida en el centre, des de la clara consciència que només els processos impulsats des de baix, i a partir de la complexitat comunitària, edificaran una realitat urbana radicalment diferent a la que coneixem.

 

Tot això s’explica en la fitxa elaborada per Virus Editorial, els llibres de la qual es troben en la seva majoria sota llicències lliures i per a la seva lliure descàrrega (consultar link). El llibre, a més, ha estat prologat per Zaida Muxí (especialista en arquitectura i urbanisme amb perspectiva de gènere i feminista), amb un text titulat Ahora es el momento. Urbanismo feminista on s’explica l’origen d’aquesta lluita per l’espai urbà. Reproduïm un fragment esclaridor d’aquest pròleg:

 

 

“El primero de los valores es poner la vida en el centro y, para ello, reconocer la diversidad de personas y realidades que formamos parte de los lugares, incorporando las diferentes necesidades y capacidades para poder responder a situaciones y personas reales, y no a estadísticas frías y universalizadoras. Un urbanismo feminista se construye desde el diálogo, desde la empatía, desde relaciones sin jerarquías en que se respetan todos los conocimientos. En él se consideran todos los cuerpos, sin normativizar modelo alguno. Este entiende de manera entretejida los espacios, los tiempos, las necesidades, las oportunidades, los sistemas naturales y a las personas”.

 


 

Data de publicació: Novembre, 2019 (Primera edició)
Publica: Virus Editorial
A càrrec de: Col·lectiu Punt 6 (Adriana Ciocoletto, Roser Casanovas, Marta Fonseca, Sara Ortiz Escalante i Blanca Valdivia)/Autores del llibre; Zaida Muxí/Pròleg
Més informació: viruseditorial.net/urbanismo-feminista

 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Col·lectiu Punt 6

 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.

OK