13 juny, 2016
Notícia

Uns casals de museu

"SOMIEN ELS ANDROIDES AMB EL MUSEU DEL FUTUR?" (MNAC i Sala d’Art Jove), "CULTURNAUTES" 2016 (CCCB), CASALS D’ESTIU (MACBA), "MOLTES MANERES DE MIRAR EL MÓN" (casals d’estiu al Museu Picasso), "PLANTA’T" (Convent de Sant Agustí), "ENDINSA’T AL MÓN DE L’ART" (Experimentem amb l'Art). Més "CIUDAD DIWO" (Medialab Prado y Matadero Madrid)

Museus, centres d’art i altres equipaments culturals com els centres cívics organitzen, sota la idea de casals d’estiu o pensats per a ells, activitats associades a les pràctiques artístiques, oferint a infants i joves la possibilitat de ser protagonistes d’un procés de creació.

 

 

 

SOMIEN ELS ANDROIDES AMB EL MUSEU DEL FUTUR?
El casal d’estiu al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) gira entorn del cinema, les noves tecnologies, moltes aventures i una nit al museu.

 

Es tracta d’acompanyar en Neo, un androide del futur, en el seu viatge al passat.

 

En Neo ha d’ampliar la seva memòria per poder seguir vivint, necessita contactar amb el passat i viure el present per canviar el seu futur i el del museu. Per aconseguir-ho ha de veure en directe fets històrics, actuals, quotidians, divertits, tristos, valents, curiosos… per poder generar un arxiu visual d’esdeveniments passats, presents i futurs que incorporarà al seu cervell. En Neo viatjarà al passat, l’estiu del 2016, perquè sap que hi trobarà un grup de nens i nenes que l’ajudaran a generar aquests arxius que necessita per poder seguir vivint.
———-
Dates: Del 27 de juny al 8 de juliol de 2016.

Organitza: Una coproducció de Sala d’Art Jove i MNAC.

A càrrec de: Sergi Selvas, Irati Irulegi i Judit Onsès/disseny i conducció de l’activitat.
Dirigit a: Nens i nenes de 8 a 14 anys.

Suport: Amics del Museu Nacional i Fundació AGBAR (patrocinador). Col·laboren Fundesplai i Ajuntament de Barcelona.
———-
Més informació:
museunacional.cat/ca/casal-destiu-somien-els-androides-en-el-museu-del-futur

 

 

 

CULTURNAUTES 2016
Al casal d’estiu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona es treballen continguts del centre a partir de tallers i activitats lúdiques vinculades a una disciplina artística, i portades a terme per especialistes en el tema.

 

Al llarg de tot el juliol es treballen de forma col·laborativa els diferents continguts desenvolupats en les exposicions desenvolupades al llarg del 2016. El cinema, la fotografia, la música, la il·lustració i la ciència són només alguns dels temes que es tracten en els tallers proposats al casal des d’un format de laboratori de creació amb una gran dosi d’experimentació.
———-
Dates: Del 27 de juny al 29 juliol de 2016.

Organitza: CCCB.

A càrrec de: propostes desenvolupades amb els col·lectius Alehop. Exploradores urbanosA Home in Progress FilmLa Mandarina de NewtonCliCme i Voxprima.

Dirigit a: Nenes i nenes de 6 a 14 anys.

Suport: El projecte educatiu i l’organització del casal s’han definit gràcies a la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés i el seu equip de monitores/es.
———-
Més informació:
cccb.org/es/actividades/ficha/culturnautes-2016

 

 

 

CASALS D’ESTIU AL MACBA
>> Les obres d’art prenen el sol
Visita-taller on s’examinen algunes peces de la Col·lecció MACBA que s’escapen de les sales d’exposició. Es veu què passa quan un artista decideix crear una peça que surt a l’espai públic o que es mostra en els espais de trànsit del museu. El taller també proposa el repte de crear col·lectivament una proposta artística inspirada en el mural que Keith Haring va fer a Barcelona l’any 1989, un mural públic recuperat a l’exterior del museu. 

 

>> Fes-ho tu. La destrucció creativa

Visita-taller adreçada a esplais i casals d’estiu, i relacionada amb l’exposició Punk. Els seus rastres en l’art contemporani. Per exaltar la col·lectivitat i trinxar l’autoria es proposa un taller de fanzines amb fotocòpies, grapes i pega per un tub en què, per molt poc, es pot donar tot.

 

>> Summerligth
Un projecte cientificoartístic que pretén unir la ciència de la llum i l’art contemporani a través d’un taller d’una setmana de durada adreçat a estudiants que hagin cursat 1r i 2n de batxillerat (de qualsevol especialitat) durant el curs 2015-2016. Es tracta d’una activitat desenvolupada dins del marc de l’Any Internacional de la Llum, per això un dels objectius principals del taller és la transmissió efectiva de conceptes físics de l’òptica, així com de conceptes relacionats amb l’art contemporani. En particular es fomenta que els estudiants puguin desenvolupar-se com a artistes makers i que ho facin entenent l’art no sols com un mitjà d’expressió, sinó en interacció constant amb d’altres disciplines, en especial amb l’òptica i les tecnologies de la llum.
———-
Dates: Del 22 de juny al 29 de juliol de 2016 (Les obres d’art prenen el sol i Fes-ho tu. La destrucció creativa). Del 12 de maig al 09 de juliol de 2016 (Summerligth).

Organitza: MACBA.

A càrrec de: Antoni Hervàs/artista (Fes-ho tu); Pep Vidal i Laura Lobato, amb María Yzuel i Àngel Lizana/Departament de Física UAB (Summerlight).

Dirigit a: Nenes i nenes de 4 a 6 anys (Les obres d’art prenen el sol), infants de 7 a 14 anys (Fes-ho tu mateix. La destrucció creativa), estudiants de 1r i 2n de Batxillerat (Summerlight).
———-
Més informació:
macba.cat/ca/educacio

 

 

 

MOLTES MANERES DE MIRAR EL MÓN
Estiu amb art: visites taller per a casals d’estiu és una proposta del Museu Picasso de Barcelona per al mes de juliol.

 

Els casals d’estiu poden fer les seves reserves per anar al museu a passar un matí de converses i creacions entorn de Picasso. Es proposa un avanç de la programació de tardor, amb un taller que reflexiona sobre el cubisme: Moltes maneres de mirar el món.

 

Com Picasso, s’agafaran diversos objectes quotidians i s’explorarà com representar-los de maneres i des de punts de vista ben diferents, fent servir algunes de les estratègies del llenguatge cubista.
———-
Dates: De l’1 de juliol a l’1 d’agost de 2016.

Organitza: Museu Picasso de Barcelona.
Dirigit a: casals d’estiu.
———-
Més informació:
bcn.cat/museupicasso/ca/estiu-amb-art

 

 

 

PLANTA’T
Aquest any el casal de joves del Convent de Sant Agustí de Barcelona canvia el seu format. Durant dues setmanes es transformarà un espai del barri en un jardí vertical. Es treballarà la impressió amb 3D, es viurà un procés de construcció amb diferents materials, es participarà d’una acció comunitària i d’un treball col·laboratiu, i s’aprendrà sobre jardineria i medi ambient, sempre a través de la creativitat de cadascú. 
———-
Dates: Del 4 al 15 de juliol de 2016.
C.C Convent de Sant Agustí de Barcelona.
Organitza: Joves Acció Convent (JAC) i Maker Convent. 
———-
Més informació:
conventagusti.com/jac/2016/04/14/casal-destiu-plantat

 

 

 

ENDINSA´T AL MÓN DE L’ART
Endinsa’t al món de l’art és la continuïtat de l’activitat educativa de l’Espai EART de Barcelona durant l’estiu. Una activitat de lleure on els infants poden viure l’experiència del procés de creació a partir del joc i amb la incorporació d’activitats d’aigua i d’altres propostes lúdiques.

 

EART és un lloc idoni per a una casal d’estiu d’aquestes característiques pel fet de situar-se en un context educatiu i de creació, un espai compartit amb els 21 artistes i creadors que ocupen els 15 tallers del programa de residències EART. 
———-
Dates: Del 25 de juny al 27 de juliol de 2016 (en diferents torns).

Organitza: Espai EART. 
Dirigit a:
Infants de 3 a 12 anys.
———-
Més informació:
experimentem.org/07activitasFamilia/casalEstiu2015

 

 

 

CIUDAD DIWO
Ciudad DIWO (“Do It With Others”) es un programa piloto de campamentos de verano urbanos, un lugar de participación real en el que los niños deciden qué quieren aprender y cómo, transformando el hecho de aprender en una experiencia activa.

 

Así los niños participan en la organización y gestión del campamento, acompañados y guiados por educadores y creadores, es decir, artistas con vocación de abrir sus procesos creativos a los niños y a los demás docentes.
———-
Fechas: Entre el 27 de junio y el 8 de julio y el 11 y el 22 de julio de 2016.

En Medialab Prado y Matadero Madrid.

Organiza: Ayuntamiento de Madrid y Madrid Destino en coproducción con la Fundación Santander.

Dirigido a: Niños/as de 7 a 12 años.
———-
Más información:
medialab-prado.es/programas/infantil-juvenil-y-familia

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.