Un espai relatiu | Trobada

Qui activa les pràctiques de mediació? Existeix una figura professional que es pugui identificar com a mediadorx? En quin marc contractual i laboral s’inscriu? La precarietat de les condicions laborals en què es duen a terme aquestes tasques està vinculada directament a la indefinició del perfil professional de qui les duu a terme.
Aquesta trobada al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) pretén generar un espai de debat entre professionals de la mediació per parlar de les condicions laborals en què es desenvolupen aquestes pràctiques, tant en contextos institucionals com en espais independents. A més, es vol aprofundir en les possibilitats de generar espais col·lectius i de solidaritat professional mitjançant les associacions professionals o altres models associatius.
La conversa forma part de “Interval”, una recerca de la investigadora, artista i mediadora Elena Blesa en col·laboració amb l’artista Violeta Mayoral sobre els diàlegs entre les pràctiques de mediació i artístiques, i els seus possibles encaixos institucionals. Aquesta recerca s’emmarca en el procés de recerca col·lectiva que es desenvoluparà des de febrer de 2024 fins a abril de 2025 dins de “[contra]panorama”, la 2ª edició de “Panorama”, un projecte triennal llançat pel MACBA el 2021.
Es comptarà amb la participació d’Alex Martínez (AMECUM | Associació de Mediadores Culturals de Madrid), Anna Maria Andevert (ACEP | Associació Catalana d’Educació Patrimonial), Clara Boj (PERMEA | Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art), Yolanda Jolis i Isaac Sanjuan (Departament d’Educació del MACBA), i part de l’equip comissarial de [contra]panorama. La trobada estarà moderada per Elena Blesa.
Dates: 27 de març. Gratuït amb inscripció prèvia
18,30h. MACBA. Plaça dels Àngels, 1. 08001 Barcelona
Organitza: MACBA
Participa: Elena Blesa, Alex Martínez (AMECUM), Anna Maria Andevert (ACEP), Clara Boj (PERMEA), Yolanda Jolis i Isaac Sanjuan (Educación MACBA), equip curatorial de [contra]panorama
En el marc de: “Interval” (“[contra]panorama”, MACBA)
Més informació: https://www.macba.cat/ca/activitats/un-espai-relatiu-trobada-sobre-les-condicions-de-la-mediacio/
MACBA
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona va obrir les seves portes el 1995. Concep l’educació com a un eix vertebrador que articula el paper del museu al barri, el treball amb la Col·lecció i amb el cos. Ho fa alliberant la pedagogia o qüestionant la normalitat. Pretén involucrar tots els actors que conviuen al voltant del museu i promoure la reflexió i la participació col·lectives a través de tallers, cursos, grups de treball o visites, sempre amb l’acompanyament d’artistes educadorxs. |
[contra]panorama
La 2ª edició de “Panorama”, un projecte triennal llançat pel MACBA el 2021, manté la intenció original d’aprofundir en la col·laboració i el diàleg amb artistes i agents culturals del context del museu, però ho fa mitjançant un exercici estès al llarg d’un any que adopta literalment el títol del projecte, [contra]panorama, per qüestionar tant la rellevància del format triennal (o biennal) com la seva capacitat per oferir una imatge panoràmica del present. |
Interval
Recerca de les artistes Elena Blesa i Violeta Mayoral, desenvolupada en el marc del projecte [contra]panorama del MACBA per pensar les condicions laborals en les quals es desenvolupa la tasca de la mediació a institucions culturals d’art contemporani.
Aquesta recerca s’articula en forma de diàleg perquè les pràctiques de mediació no funcionen soles, no poden existir de manera aïllada. Són pràctiques complexes i molt difícils de definir, tant a nivell simbòlic com laboral i, en conseqüència, “Interval” respon a un exercici d’atenció i acompanyament cap al context. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies entorn de les pràctiques dels i les educadorxs i mediadorxs culturals
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.