8 maig, 2024
Notícia

Trena | Programa de mediació

Dissenyat pel col·lectiu LUMBRE en el marc del projecte europeu “Art Space Unlimited”, aquest programa de mediació de L’Escocesa vol obrir el centre de residències artístiques a una possible comunitat d’artistes migrants del sud global establerts a Barcelona.

El programa de mediació que L’Escocesa desenvolupa en col·laboració amb el col·lectiu de recerca, mediació i programació cultural LUMBRE en el marc del projecte europeu “Art Space Unlimited” vol generar una crida d’obertura perquè aquest centre públic de residències artístiques i de producció d’art contemporani sigui casa de comunitats que actualment no l’habiten. “Trena” posa el focus en persones migrades del sud global, que estan relacionades amb la producció i la feina de l’art i la cultura i que per motius de desigualtat estructural no arriben a fer part del circuit de l’art contemporani de la ciutat.

 

La proposta s’organitza en tres fils, «Foc», «Terra» i «Aliances», coordinats per diferents membres de LUMBRE. Aquests fils, separats però interdependents, es teixeixen “des de” i “amb” la comunitat de L’Escocesa, una possible comunitat d’artistes migrants del sud global i aliances entre centre artístic-comunitat-ciutat-entorn de l’art.

 

> «Foc»

 

Grup d’aprenentatge col·lectiu d’artistes migrants del sud global sobre estratègies de supervivència dins del context artístic a Barcelona coordinat per l’artista, mediador i educador cultural Juan David Galindo. Parteix d’un posicionament crític sobre el model d’èxit professional i vol generar coneixements i eines pràctiques de subsistència. S’efectuarà un mapatge del context professional, els seus agents, codis i mitjans. Un procés on compartir coneixements i sabers, amb un rol actiu dels participants.

 

> «Terra»

 

En el context de la salut mental del migrant, especialment de l’artista migrant del sud global, aquesta línia de treball es relaciona amb tallar i fer renéixer les pròpies rels, amb la recerca d’aigua i de sòl fèrtil. Semblaria que l’experiència migratòria és un continu assentar-se, adaptar-se, ajustar espais de desig i d’acció a nous territoris. Aquesta línia, coordinada per l’artista plàstica, escritora i psicoanalista Diana Rangel, podria centrar-se a explorar com les complexitats de la identitat i el sentit de pertinença en l’artista migrant es posen en joc en nous territoris. També podria aprofundir en com les experiències de migració, el desarrelament cultural i les barreres lingüístiques impacten en la salut mental de l’individu. Però allò que realment vol és esdevenir un intercanvi d’estratègies, sabers i maneres de fer compartides que siguin útils i serveixin de consol a d’altres persones nouvingudes o en procés d’assentament.

 

> «Aliances»

 

Línia coordinada per l’artista visual Tau Luna que travessa transversalment el programa i proposa, per una banda, formacions, trobades i dispositius per a la deconstrucció crítica i urgent de la «blanquitud» i per a la traïció del privilegi «ciutadà-pertanyent» per, des d’aquest petit espai situat, fer un lloc més porós i sensible a les diferències estructurals que ens permet estar aquí mentre altres estan allí o allà, i obrir horitzons de disposició per fer aliances reals, afectives, professionals i productives, tenint en compte les diferències i cuidant-les, en comptes d’ignorar-les. Es proposa tenir cura de la diferència migrada contra l’obligatorietat d’integració o assimilació de l’«Europa fortalesa».

 

Inicialment, es preveuen tres trobades:

 

> Una formació sobre privilegi blanc i consciència ètnica i racial amb la investigadora Danielle Almeida. Serà una formació interna per a la comunitat de La Escocesa, dirigida únicament a l’equip d’oficines, a la junta i als i les artistes residents de la fàbrica.

 

> Una Hackató per presentar i nodrir Lumbre Migrante, la guia de recursos per a persones migrants a Barcelona del col·lectiu LUMBRE.

 

> Una trobada oberta sobre el dol migratori

 

El dol migratori és un procés lligat a la salut mental amb diferencials específics. Partint de la cura de la salut mental i del dol migratori es pot crear consciència de les diferències estructurals i sistemàtiques que fan que uns cossos ho visquin d’una manera i, altres cossos, d’una altra.

 

Aquest inici del programa és un moment per mirar cap a la comunitat que habita la fàbrica, alhora que un procés d’atenció i treball de camp amb artistes migrats/des que no l’habiten per, de mica en mica, anar treballant en les tres línies de recerca que convergiran en moments concrets, en forma d’esdeveniments oberts dins i fora de L’Escocesa.

 

 

Dates: 2023-2025
29 de maig: Hackató migra ballable. De 18 a 20h. L’Escocesa. Pere IV, 345. 08020 Barcelona. Activitat pública i gratuïta sense necessitat d’inscripció prèvia
Organitza: L’Escocesa
Coordina: Col·lectiu LUMBRE (Diana Rangel, Juan David Galindo, Tau Luna)
Més informació: laescocesa/programa/Trena

 

 

Art Space Unlimited

 

Des de novembre del 2023 i fins a juny del 2025 La Escocesa participa en el projecte europeu Art Space Unlimited, una xarxa d’aprenentatge mutu creada juntament amb OFF-Bienal Budapest (Budapest, Hongria), <rotor> Centre d’Art Contemporani (Graz, Àustria), Shtatëmbëdhjetë | Foundation 17 (Pristina, Kosovo) i Tranzit.cz | Biennale Matter of Art (Praga, República Txeca).

 

L’objectiu d’aquesta col·laboració és generar un espai de transferència de coneixement interinstitucional per trobar noves maneres d’obrir-se a públics que no acostumen a formar part dels seus respectius contextos. Cada institució durà a terme un programa d’activitats dissenyat de manera estratègica i implementat amb l’ajuda d’una figura de mediació que, en el cas de L’Escocesa, serà el col·lectiu LUMBRE. El projecte culminarà amb una publicació que reflecteixi aquests aprenentatges institucionals en forma de prototips, glossaris i protocols.

 

 

L’Escocesa

 

L’Escocesa és una fàbrica de creació situada al barri del Poblenou de Barcelona i gestionada de manera associativa per la comunitat de persones que la componen.

 

Aquest centre públic de residències artístiques i de producció d’art contemporani dona cobertura a les necessitats dels i les artistes associats en les diferents fases de la seva trajectòria, oferint espais de treball i recursos per al desenvolupament de projectes. Mitjançant residències, projectes de recerca, activitats de producció i internacionalització i la seva xarxa de socis/es, contribueix a generar formes alternatives d’experiència que parteixin de la pràctica artística.

LUMBRE

 

LUMBRE és un col·lectiu de recerca, mediació i programació cultural format per Tau Luna AcostaDiana Rangel i Juan David Galindo, que posa en pràctica metodologies desbordades de l’art contemporani per proposar trobades i espais on fer en col·lectiu. El focus dels seus interessos relacionals està posat en les persones migrants del sud global que viuen a Barcelona, i treballa per generar espais més justos per a aquestes persones, utilitzant l’art com a pretext, eina i tecnologia. Un dels seus projectes és Lumbre Migrante, una guia en format imprès i digital per acompanyar i fer de mapa en el procés d’aterratge en els tràmits administratius lligats a la Llei d’Estrangeria espanyola.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes amb enfocament multicultural i des de la diversitat cultural


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.