Tot un món tecnològic per descobrir | Tallers
Hackatons, creació de pòdcasts, projectes empresarials amb mirada feminista i inclusiva, maquetació de fanzines… El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona vol esdevenir l’epicentre d’una revolució tecnològica pels drets digitals que trenca barreres, redefineix el significat de l’èxit i teixeix un futur on tothom té un paper fonamental.
Són tallers organitzats amb projectes i entitats col·laboradores on proporcionar les eines per desafiar els estereotips de gènere, explorar com transmetre continguts amb proximitat i creativitat a través de la creació de pòdcasts o promocionar una internet més saludable amb el poder distribuït entre moltes persones.
> Jo, robot? Tastet de robòtica i programació per a joves
El taller «Jo, robot?», dinamitzat per la cooperativa tecnològica Colectic, és una invitació a explorar més enllà dels límits convencionals. Amb Scratch, MakeyMakey, mBot i Arduino com a aliats, joves d’entre 10 i 12 anys experimenten l’oportunitat de transformar fruites en melodies i robots en resolutors de la vida quotidiana.
> Trobades DWeb: Aprenem protocols descentralitzats amb Ahau
Avui dia, sabem que uns pocs gegants tecnològics dominen el nostre món en línia, però, internet és més saludable quan el poder està distribuït, perquè compartint és més divertit. I això és el que busquen les trobades DWeb de Digicòria.
Les trobades Dweb, que són com les reunions secretes del club de la web descentralitzada, ofereixen l’oportunitat d’esbrinar com funcionen els protocols SSB (Secure Scuttlebutt), xerrar amb els genis darrere d’Ahau, una aplicació creada pels pobles originaris de Nova Zelanda i alliberar i reclamar la sobirania dels nostres routers.
> Redefinint l’èxit dins de la indústria del videojoc
En un món dominat per la imatge del CEO d’una gran empresa o el desenvolupador independent que es converteix en multimilionari de la nit al dia, FemDevs, projecte resident al Canòdrom, presenta una oportunitat per explorar formes alternatives de definir l’èxit dins de la indústria del videojoc.
Es tracta d’una sèrie de trobades mensuals, exclusives per a dones i persones no binàries, professionals i estudiants dels videojocs, per explorar perspectives més humils, quotidianes i personals d’aquesta indústria apassionant.
> Hackegem les eines d’ideació. El sociograma amb mirada feminista
A la recerca d’eines de gestió empresarial que realment abracin totes les dimensions de la vida? Alquímia Social convida a desxifrar l’economia feminista en aquest taller, centrat en el sociograma. Els i les participants hi poden explorar com integrar recursos, reptes i perspectives diverses en els seus projectes. Un espai per a persones que busquen transformar les eines d’ideació empresarial amb una mirada més inclusiva.
> Hackató envers les violències masclistes digitals
Una hackató és una iniciativa dinàmica, horitzontal i intensiva, on els i les participants sumen les seves experiències i habilitats individuals per abordar una problemàtica específica. En aquest cas, l’objectiu és trobar maneres col·lectives de sensibilitzar, prevenir i eradicar les violències masclistes digitals. Amb la participació activa de l’alumnat del grau d’Educació Primària de la UAB, la tecnologia oberta es converteix en un aliat en la lluita contra les violències masclistes digitals.
Els i les participants treballaran en grups per desenvolupar una eina digital de denúncia i incidència sociopolítica que pugui ser utilitzada per abordar aquesta qüestió urgent.
> Utilitza el pòdcast per transmetre continguts del teu web i crear llaços amb la comunitat
La comunitat WordPress Barcelona està immersa en una nova onada de creativitat digital, explorant el poder transformador del podcàsting. Tot i que els pòdcasts existeixen des del 2004, és ara quan està experimentant una expansió explosiva, connectant persones creadores i l’audiència d’una manera única. Aquesta sessió destaca la importància de donar noves formes d’expressió als continguts web.
> IaxDones
La sessió «IaxDones» es proposa desafiar els estereotips de gènere a través de jocs i dinàmiques. Aquest taller per a dones i persones no binàries de Factoria F5 desvela els misteris dels algorismes i les aplicacions d’intel·ligència artificial, creant un entorn segur per al descobriment tecnològic.
> El fanzine serà sempre lliure. Taller de creació i maquetació digital amb Scribus
El fanzine, una publicació que emergeix amb pocs recursos i es distribueix en petites quantitats, és un mitjà escrit que ajuda a explorar temes culturals alternatius en un format, àgil i immediat. Ha estat històricament utilitzat per denunciar temes que sovint no tenien cabuda en els mitjans de comunicació convencionals. Taller de creació i maquetació digital amb el programa lliure Scribus, explorant la creació des del guió fins a la maquetació digital.
Dates: Fins a març. Amb inscripció prèvia
Canòdrom. Concepció Arenal, 165. 08027 Barcelona
> Jo, robot? Tastet de robòtica i programació per a joves |18/01–15/12, 17:30–19h
> Trobades DWeb: Aprenem protocols descentralitzats amb Ahau|16/01, 06/02, 05/03, 18–19:30h
> Redefinint l’èxit dins de la indústria del videojoc|20/01, 11–18h
> Hackegem les eines d’ideació. El sociograma amb mirada feminista|14/02, 10–11:30h
> Hackató envers les violències masclistes digitals|16/02, 10–13h
> Utilitza el pòdcast per transmetre continguts del teu web i crear llaços amb la comunitat|16/02, 18–20h
> IaxDones|21/02, 18–20h
> El fanzine serà sempre lliure. Taller de creació i maquetació digital amb Scribus|28/02 i 29/02, 18–20h
Organitza: Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica
Participa: Colectic, Digicòria, FemDevs, Alquímia Social, Alumnat Grau d’Educació Primària (UAB), WordPress Barcelona i Factoria F5 | Formació
Més informació i inscripció: canodrom.barcelona/tot-un-mon-tecnologic-per-descobrir
Canòdrom
El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica és un espai municipal obert i comunitari especialitzat en tecnologies obertes, democràcia participativa i cultura digital. |
#AxiuViuPolièdrica: Més sobre tecnologia i cultura digital
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.