19 desembre, 2022
Notícia

Tocant les pilotes: Com revisar el teu rol professional, des d’una perspectiva política | Formació

Formació de Basket Beat centrada en el treball grupal des d'una perspectiva política per tal de revisar el rol de les educadores amb els formadors Josep Mª Aragay i David Sitges a la Fabra i Coats de Barcelona.

Aquesta formació de Basket Beat, un projecte d’acompanyament socioeducatiu al creixement personal des de l’ús social i comunitari de les arts, proposa realitzar dinàmiques de grup i música amb pilotes de bàsquet. Unes pilotes que esdevenen l’instrument per generar situacions, diàlegs, posicionaments, aprenentatges, demandes i preguntes al voltant del rol professional en l’àmbit de les pràctiques socioeducatives.

 

Són un total d’11 hores de formació, repartides en dues sessions que tindran lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, de la mà de Josep Mª Aragay (educador social i musicoterapeuta impulsor de Basket Beat) i el també musicoterapeuta i músic, David Sitges, director musical de l’orquestra de pilotes de Basket Beat.

 

Per als seus organitzadors, el punt de partida d’aquesta proposta formativa és ser conscients de tenir apresos els discursos i utilitzar noves metodologies, però sovint des d’unes pràctiques tradicionals, poc coherents i que promouen el fet previsible, la repetició i l’opressió. I, des de la convicció que el canvi ha de començar per les mateixes educadores, ofereixen aquest espai de trobada on se les convida aprendre de les altres i entre elles mateixes per seguir creixent i formant-se com a persones, professionals i col·lectiu.

 

El compromís amb el Tercer Sector, l’àmbit educatiu i les arts comunitàries, juntament amb la voluntat de generar contingut col·lectiu i transversal sobre les pràctiques socioeducatives i realitzar projectes propis autosostenibles, es compten també entre les raons esgrimides per oferir aquesta proposta.

 

Metodologia

 

La pràctica de Basket Beat en relació amb les experiències del propi grup de formació es proposen com a motor per generar situacions, diàlegs, posicionaments, aprenentatges, demandes i preguntes al voltant dels continguts vertebradors.

 

El desenvolupament personal, professional i col·lectiu es proposa des dels mateixos cossos i es basa en la responsabilitat compartida, la participació activa, la creativitat i l’anàlisi crític. La pràctica es complementa amb l’estat de la qüestió i els principals referents teòrics de l’àmbit. En el seu cas, les pedagogies crítiques, feministes i decolonials, i les teories sistèmiques esdevenen els marcs de referència.

 

Objectius

> Analitzar i utilitzar la pròpia experiència del grup per tal d’entendre el funcionament i lideratge dels grups, així com per debatre el paper de les educadores com a professionals.

> Identificar recursos i estratègies de l’art, la pedagogia i la psicologia que puguin ser directament aplicables a les pràctiques socioeducatives.

> Incorporar i reflexionar entorn a l’art i la cultura com a metodologies per a l’educació i acció social.

> Despertar i desenvolupar la intel·ligència interpersonal i intrapersonal, així com un estat intensificat de la consciència i reflexionar sobre el seu paper en el àmbit educatiu.

 

 

Formació i Recerca. Basket Beat

 

Basket Beat és un projecte impulsat per Josep Mª Aragay el 2009 que acompanya persones en el seu creixement personal, especialment a aquelles amb menys oportunitats, a través de la creació i aprenentatge musical en grup i amb pilotes de bàsquet.

 

La seva preocupació per la formació passa per haver pres consciència de la complexitat que implica acompanyar als col·lectius amb el quals treballen i que cal fer-ho des de la professionalitat, l’ètica, la cura, l’equitat, el compromís i la responsabilitat.

 

La seva formació, tal i com ho fa la seva experiència, gira entorn el sector de les arts comunitàries (l’ús social i comunitari de les arts), l’acompanyament socioeducatiu, el treball grupal, el rol del professional i totes aquelles referències teòriques que provenen de l’educació social, de la musicoteràpia, les teories sistèmiques, les pedagogies crítiques i feministes, així com de la antipedagogia. A més, d’oferir una formació específica en diferents estats de consciència i metacognició.

 

 

Josep Mª Aragay Borràs

 

Integrador social, educador social i musicoterapeuta especialitzat en l’ús de les arts. Actualment, creador i responsable del projecte Basket Beat amb el que ha treballat amb més de 10.000 joves en situació de risc d’exclusió social. Professor de Creativitat a la Universitat de Paris-Est Créteil, així com als Màsters de Musicoteràpia i de Mediació Artística de la UB. Integrant del grup de recerca GIAS en “Llenguatges artístics i acció social” de la Facultat Pere Tarrés, compta amb una àmplia participació en congressos internacionals. El 2017 va escriure el seu primer llibre: “Les arts comunitàries des de l’educació social. L’experiència Basket Beat” (Neret Edicions).

David Sitges Sardà

 

Músic multiinstrumentista, Màster en Musicoteràpia (UB) i Llicenciat en Filosofia (UAB). Actualment, estudia Astrologia a l’escola Casa XI , és membre del grup de cant d’harmònics MuOM i director musical de l’orquestra de pilotes de Basket Beat. Està composant el seu segon disc en solitari i desenvolupant el projecte ElectrònicaOrgànica. Exerceix com a docent i també com a musicoterapeuta en l’àmbit del creixement personal, comptant amb una àmplia trajectòria amb col·lectius en risc d’exclusió social.

 

 

 

Dates: 23 i 24 de desembre. Amb inscripció prèvia fins el 22 de desembre (100€)

Fàbrica de Creació Fabra i Coats. Sant Adrià, 20. 08030 Barcelona

Organitza: Basket Beat

A càrrec de: Josep Mª Aragay i David Sitges Sardà/Formadors

Suport: Harmony Games i Ajuntament de Barcelona

Més informació: basketbeat/serveis-f-2

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre formació en la pràctica educativa des de la cultura i les arts


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.

OK