TGPE: innovació educativa i articulacions amb l’entorn
Un article on s’explica la teoria de la praxi i una praxi on s’aplica la teoria del Treball Globalitzat a partir de Proposta Externa (TGPE).
EL TGPE A L’INSTITUT QUATRE CANTONS
El treball globalitzat a partir de proposta externa (TGPE) és un instrument del desplegament curricular de l’institut Quatre Cantons de Barcelona que porta a l’aula tasques autèntiques, que posen en contacte l’alumnat amb el món real, a través d’institucions diverses que col·laboren amb el centre. En aquest àmbit curricular s’estableix col·laboració amb institucions externes (museus, instituts de cultura o recerca, empreses …) que exerceixen un paper de promotors i així l’activitat se situa en un món que l’estudiant reconeix i vol comprendre, es percep autèntica, implica accions amb valor pràctic i intel·lectual. Els estudiants col·laboren en la planificació, organització i control del seu propi procés d’aprenentatge tot treballant principalment de manera individual o en grups, l’agrupació classe es torna difusa. No hi ha unitats de treball pre-desenvolupades per a tots els estudiants, les tasques i treballs són desenvolupats per estudiants i professors junts; en el procés, el professorat fa una funció de de suport, assessorament i orientació.
———-
Dates: abril 2015.
Publica: revista Àmbits de Psicopedagogia i Orientació (ACPO). Nº 42 (2a.época).
A càrrec de: Ramon Grau. Professor i director de l’Institut Quatre Cantons.
———-
Enllaç a l’article:
ambitsaaf.cat/article
DEVOLUCIÓ DE L’EXPERIÈNCIA CONSTEL·LACIONS POBLENOU
Aquesta trobada serà una devolució dels processos, resultats i nous objectius fruit d’un any de treball en la intersecció de les arts digitals, mitjans locatius i acció social. Particularment es comunicarà l’experiència de la trobada “Geoartivismos”, que s’ha desenvolupat a l’octubre i s’ha estès a novembre de 2015 a través de sessions de treball en el marc dels “Dijous Oberts” d’Hangar.
A més, es presentarà el treball de testeig de la webapp de Constelaciones per l’alumnat de Quatre Cantons a través d’un TGPE (Treball Globalitzat a Proposta Externa), que Constelaciones ha dinamitzat la passada primavera de la mà de “La Nit és Jove”, projecte d’investigació vinculat a una tesi doctoral de Margot Mecca de la UAB.
La proposta ha consistit en una investigació-acció en la que els i les participants han fet una reflexió i una exposició crítica des d’una perspectiva feminista sobre la reconversió del Poblenou i els espais que utilitzen els/les adolescents, principalment els seus espais d’oci nocturn. A més, l’alumnat ha col·laborat en el testeig de la webapp de Constelaciones i ha creat de manera grupal microprojectes documentals que han nodrit el webdoc.
És una sessió oberta a veïns i veïnes del barri, a investigadors/es en mitjans locatius, desenvolupadors/es, col·lectius socials i artístics. Es planteja com un espai de micro obert en què intervindran tots i totes les participants que faran un relat col·lectiu de la seva experiència en Constel·lacions Poblenou. Es farà una avaluació col·lectiva del treball dut a terme per Constelaciones però també dels col·lectius i persones que s’han implicat en el projecte, així com de l’equip d’Hangar que ha estat també co-impulsor.
———-
Fechas: 4 de desembre de 2015. A les 19,30h.
Sala Ricson. Hangar. Emilia Coranty 16 08018 BCN.
Organitza: Constelaciones Poblenou és un projecte del col·lectiu Constelaciones, co-impulsada per Hangar amb el suport d’Obra Social La Caixa.
Participa: persones i col·lectius com Institut Quatre Cantons, Eix Pere IV, grup obert P9Artiu (Poblenou Hàbitat Creatiu), Sonsoles Galindo, Jordi Pujoles, Samuel Jarque, Jessica Seine, Xavi Bonet, Wara Luque entre altres.
———-
Més informació:
hangar.org/ca/news/devolucio-de-lexperiencia-constel·lacions-poblenou
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.