6 juliol, 2023
Notícia

Territorios para a vida | Conversa

Espai de debat obert pel Grup d'Estudis “Galicia e o Decolonialismo” (Fundación Luis Seoane) per pensar estratègies de futur on la terra no sigui una mercaderia sinó un element central per al desenvolupament de vides més dignes.

El territori és un lloc disputat. Des que l’ordenació del territori desenvolupada a Galícia a partir de la creació de l’Estat Autonòmic ha contribuït a reforçar els binarismes que materialitzen els desfasaments territorials: sòl forestal i sòl agrícola, nuclis urbans i nuclis rurals. El territori és cada vegada més un input per a l’especulació. La pregunta és: com podem pensar el lloc que habitem com un espai d’interacció de vides, entre nosaltres i amb les espècies que ens envolten? En definitiva, si pot haver-hi territoris per a la vida.

 

Aquesta conversa, organitzada pel Grup d’Estudis “Galicia e o Decolonialismo“ de la Fundación Luis Seoane al Museo Provincial de Lugo, pretén obrir un debat sobre les maneres de viure existents a Galícia, així com pensar possibles estratègies de futur on la terra no sigui una mercaderia més i es converteixi en un element central per al desenvolupament de vides més dignes. Per a això, s’ha comptat amb la presència del catedràtic de la Universitat de Santiago de Compostela (USC) Emilio Carral, autor de diversos treballs, entre els quals destaca O Pequeno é grande, A agricultura familiar como alternativa, de l’investigador transdisciplinar Fran Quiroga, coautor i editor del treball Galicia e o decolonialismo, i l’activista afrofeminista Vicky Campoamor, que ha publicat País Tierra, un conte d’afrofuturisme.

 

A més, la trobada servirà per presentar la publicació Galicia e o decolonialismo, editada per la Fundación Luis Seoane el 2023 i basada en la recerca duta a terme pel Grup d’Estudis, un programa de recerca desenvolupat durant el 2022 a la Fundación i dirigit per Fran Quiroga, editor de la publicació. Amb l’objectiu de pensar com el decolonialisme travessa les maneres d’entendre o llegir Galícia, compta amb les aportacions de Ramón Grosfoguel (professor de la Universitat de Berkeley), Xosé M. Núñez Seixas, Emilio Carral i Cristina Botana (professorxs de la USC), Antía Pérez Caramés i Keina Espiñeira (professores de la Universitat de A Coruña); així com els i les investigadorxs i activistes Brigitte Vasallo, Pablo Pesado, Mafe Moscoso, Leticia Couto, Serxia Laxe, María Novas i Fernando Pérez, la curadora Agar Ledo i les artistes Mercedes Peón, Lucía Egaña i Artemisa Semedo.

 

 

Dates: 8 de juliol

12h. Museo Provincial de Lugo. Praza da Soidade, s/n. 27003 Lugo

Organitza: Grup d’Estudis “Galicia e o Decolonialismo“ (Fundación Luis Seoane)

Participa: Emilio Carral (USC), Fran Quiroga i Vicky Campoamor

Col·labora: Diputació de Lugo i Rede Museística Provincial de Lugo

Més informació: galiciaeodecolonialismo.tumblr.com

 

 

“Galicia e o Decolonialismo” | Grup d’EstudisFundación Luis Seaone

 

El Grup d’Estudis de la Fundación Luis Seoane és un programa anual que pretén obrir un espai de recerca experimental amb el qual crear una nova plataforma de pensament al centre d’art de la Fundació a A Coruña.

 

En aquesta ocasió, l’objectiu del Grup d’Estudis “Galicia e o Decolonialismo” és abordar la relació entre la decolonització i Galícia. L’aposta per crear aquest Grup d’Estudi ve determinada per la necessitat de pensar com el decolonialisme, la seva teoria i la seva pràctica, travessen Galícia, la forma que tenim d’entendre-la.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre iniciatives impulsades des de Galícia


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.