1 febrer, 2013
Forn de teatre Pa'tothom
Forn de teatre Pa'tothom
Glossari

Teatre-legislatiu

El Teatre-legislatiu és una branca del Teatre de l'Oprimit l’objectiu del qual és intervenir en l'activitat política, treballant en la defensa i protecció dels drets humans de forma activa per tal de canalitzar propostes legals concretes. És una eina de democratització social ja que afavoreix la intervenció activa de la societat en el procés legislatiu.

El Teatre-legislatiu s'acostuma a treballar en combinació amb una altra tècnica del Teatre de l'Oprimit, el Teatre-fòrum, però anant un pas més endavant i encoratjant el sorgiment de propostes ciutadanes com les iniciatives populars legislatives. Per això també es compta amb la participació d'advocats, ajudant a canalitzar les propostes de llei amb el rigor que es requereix perquè puguin ser exposades a les càmeres legislatives.

La finalitat del Teatre-legislatiu (TL) és endegar un procés de muntatge teatral sobre un tema, generalment algun tipus d’opressió social, tot i estimulant el coneixement de la legislació vigent al respecte. Per això generalment es realitza amb la col·laboració d’advocats professionals i així, durant el procés de treball, els participants en l’obra de Teatre-fòrum coneixen la legislació vigent i analitzen si el problema està legislat o no, si la llei es compleix o no i perquè, si hi ha buits legals, etc. 

 

En aquest procés democratitzador, les persones són convocades a transformar en lleis els seus desitjos mitjançant el teatre. La gent s’apropa a les lleis i les analitza, de manera que la legislació ja no és propietat o competència exclusiva dels polítics i els legisladors, sinó també del poble. Durant el procés es poden acabar esbrinant moltes coses, com ara que la llei existeix però no s’aplica, que la llei s’interpreta malament, que les forces policials la desconeixen, que fins hi tot els jutges la desconeixen (com és el cas de les dones maltractades), que hi ha errors i/o buits legals o que, senzillament, no existeixi cap llei pel cas concret que es treballa.

 

El TL va néixer a Brasil al 1992 en l’època que Augusto Boal va ser conseller de la ciutat de Rio de Janeiro i es va dedicar a discutir, a peu de carrer, els problemes que vivien els ciutadans per, després, exposar-ho mitjançant el teatre a l’Ajuntament i aconseguint que s’aprovessin algunes lleis favorables. Actualment, encara és una pràctica habitual en aquesta ciutat, on Oliver Bendelak segueix portant a terme aquest projecte.

 

El màxim exponent a Europa és José Soeiro, que va implementar el TL a Portugal quan va ser diputat pel Bloco de Esquerda (BE). En el cas portuguès, el projecte de TL Estudantes por empréstimo es va posar en marxa per tal de lluitar a favor de les beques estudiantils.

 

 

/ VÍDEOS:

 

Títol: Teatro Legislativo. Autor: ESQUERDA.NET. Lloc: Portugal. Any: 2010. Durada: 3’30’’. Resum: S’explica el Teatre Legislatiu i un projecte a Portugal, anomenat Estudantes por empréstimo, que el grup de treball del Teatre de l’Oprimit realitza a tot el país. José Soeiro, coordinador del projecte, parla sobre els seus objectius. Idioma: Portuguès. Més informació a: estudantesporemprestimo.wordpress.com

 

 

Títol: Teatro del Oprimido – Teatro legislativo por Jordi Forcadas. Autor: Forn de teatre Pa’tothom. Lloc: Barcelona. Any: 2010. Durada: 7’33”. Resum: Intervenció de Jordi Forcadas on s’explica un projecte sobre violència de gènere dut a terme amb Teatre Legislatiu pel Forn de teatre Pa’tothom. Ponència realitzada en el marc de la VI Trobada Internacional de Teatre i Educació.

 

 

Títol: Teatro del Oprimido. Autor: Forn de teatre Pa’tothom. Lloc  Barcelona. Any: 2010. Durada:14’34”. Resum: Intervenció sobre Teatre Legislatiu a càrrec de Olivar Bendelak i Jordi Forcadas en el marc de la VI Trobada Internacional de Teatre i Educació.

 

 

Títol: Teatro del Oprimido – Teatro legislativo por Jordi Forcadas. Autor:  Forn de teatre Pa’tothom. Lloc: Barcelona. Any: 2010. Durada: 7’33”. Resum: Intervenció de Jordi Forcadas on s’explica un projecte sobre violència de gènere dut a terme amb Teatre Legislatiu pel Forn de teatre Pa’tothom. Ponència realitzada en el marc de la VI Trobada Internacional de Teatre i Educació.

 

 

Títol: Augusto Boal and Theatre of the Oppressed in Rio De Janeiro (trailer). Autor: Ronaldo Morelos. Productor Associat Vara Wissler – Centre per a la Innovació en les Arts. Lloc: Brasil / Austria. Any: 2099. Durada: 2’33”. Idioma: Anglès. Resum: El 1994 Morelos va passar cinc mesos a Rio de Janeiro observant i documentant el treball d’Augusto Boal i el Centro de Teatre do Oprimido, en plenes eleccions nacionals brasileres i amb Boal ocupant el càrrec de conseller de la Cambra Legislativa de la Municipalitat. Documental disponible a: http://www.artfilms.com.au

 

 

Títol: Què és el teatre legislatiu? Autor: Forn de teatre Pa’tothom. Any: 2012. Resum: Soeiro contesta a la pregunta durant una entrevista a Barcelona (visita al Forn de teatre Pa’tothom al maig de 2012). Soeiro és sociòleg, jocker de Teatre de l’Oprimit i polític portugués. Va ser diputat del Bloco de Esquerda per l’Asamblea de la República entre 2005 y 2011. També ha estat candidat, pel mateix Bloco de Esquerda, a la presidència de l’Ajuntament de Porto en les eleccions municipals. Coordinador de l’únic projecte de Teatre Legislatiu a Europa con “Estudantes por Empréstimo”.