Tast polièdric nº 2. Interacció 15: Repensant les polítiques culturals locals
L’edició d’enguany proposa una reflexió i una avaluació dels més de 30 anys de polítiques culturals locals a Catalunya, amb l’objectiu de cercar noves línies de treball i detectar les tendències que poden suposar una aportació innovadora de cara al futur.
Interacció15 es desenvolupa des de diferents blocs (entre els quals destaquem el dedicat als Pros i contres de la gestió comunitària de la cultura), a partir d’un procés de treball en el marc de la comunitat virtual que s’allargarà fins a la celebració de la trobada presencial els dies 2,3 i 4 de desembre. Per estimular aquest debat on-line hi haurà les aportacions del CERC, publicació d’articles, gravació d’entrevistes, etc.
Aquest és el segon recopilatori que us oferim abans de l’esdeveniment on, a més de conferències i diàlegs, s’inclourà la presentació d’un bon nombre de projectes. De l’Informe anual sobre l’Estat de la Cultura i de les Arts a Catalunya (CoNCA 2015), senyalem dos articles de Nicolás Barbieri.
Drets culturals: que són, com s’han desenvolupat a Catalunya i quin tipus de polítiques demanen
Què són i com es concreten els drets culturals? Quina presència han tingut en les polítiques culturals a Catalunya? Com podem desenvolupar una mirada crítica i alhora útil per a l’acció a l’entorn d’aquest tema? Aquest text aprofundeix en aquestes preguntes, sense la pretensió d’esgotar el debat i amb la voluntat de fer una aportació rellevant a una qüestió tan complexa com central en les polítiques culturals. Pàgs. 17-33.
Cultura i educació: cap a una aproximació integral
La relació entre cultura i educació ha estat tan reclamada com complexa a l’hora de desenvolupar polítiques públiques coherents i sostingudes. L’objectiu d’aquest text és, doncs, contribuir a la construcció d’una mirada integral sobre el vincle entre aquests dos àmbits, a partir d’una aproximació també integral tant de les polítiques culturals com de les polítiques educatives. Pàgs. 33-39 (Polièdrica apareix citada a la pàg. 38 entre els projectes que faciliten el trencament de la lògica de la segmentació entre cultura i educació, entre administracions i agents socials, i entre institucions i comunitats).
———–
Data de publicació: 18/11/2015.
A càrrec de: Nicolás Barbieri (Universitat de Barcelona)/autor.
En el marc de: De l’Informe anual sobre l’Estat de la Cultura i de les Arts a Catalunya 03_2015. Repensant les polítiques culturals. Reptes i reflexions (CoNCA)
———–
Enllaç al PDF de l’Informe CoNCA 2015:
cercles.vtlseurope.com/arxius/E150247.pdf
Reptes i riscos de la gestió comunitària
Article centrat en analitzar la gestió comunitària en equipaments de barri a Barcelona, tot intentant categoritzar les diferents experiències, posant en relació pràctiques diàries de centres socials, ateneus, casals i centres cívics, i identificant lògiques, tensions i perspectives de futur.
———–
Data de publicació: 30/10/2015.
A càrrec de: Anna Subirats Ribas i Oriol Barba/autors.
———–
Enllaç:
interaccio.diba.cat/blogs/2015/reptes-riscos-gestio-comunitaria
¿Gestionar lo dado o producir discursos?
Article on es planteja el cas de dos projectes autogestionats de Barcelona (El Palomar i nyam nyam) en els quals la figura de l’artista, gestor i comissari està contínuament transformant-se en cada proposta.
———–
Data de publicació: 03/11/2015.
A càrrec de: Paola Marugán/autora.
———–
Enllaç:
interaccio.diba.cat/blogs/2015/gestionar-dado-producir-discursos
Interacció 2015
Trobada presencial: 2, 3 i 4 de desembre de 2015.
A les instal·lacions del CERC (Montalegre, 7) i CCCB.(Montalegre, 5) de Barcelona.
———-
Seguiu tot el procés de treball, informació, documentació i debats a:
interaccio.diba.cat
Per participar-hi, registreu-vos a Interacció com a usuaris o bé inscriviu-vos a Interacció 15 (el termini d’inscripcions acaba el 27/11):
interaccio.diba.cat/form/inscripcio-interaccio15
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, publicacions i esdeveniments difosos.