Suport a la cultura en temps de la COVID-19: Fundació Carulla i Fundació Catalunya Cultura
PROJECTES GUANYADORS SOS CULTURA (PROGRAMA MUTARE, FUNDACIÓ CARULLA)
Dins del seu Programa Mutare, espai de diàleg, reflexió i acció sobre com la cultura transforma la societat, l’estiu de 2020 la Fundació Carulla posa en marxa SOS Cultura. Ajuts a la creació i participació cultural, un programa extraordinari d’ajuts per donar suport als i les creadores culturals, i fer possibles nous projectes que donin resposta als efectes provocats per la pandèmia. S’han fet públics els projectes guanyadors en les dues convocatòries ja tancades :
Convocatòria Creacions artístiques en l’espai públic
> Tot anirà bé (David Pintó i Adrià Aguilera)
Projecte d’arts escèniques (cabaret musical) sobre la resiliència.
> Des_konektar (Faudom85)
Projecte d’arts escèniques (teatre de carrer) sobre la incomunicació.
> Tornar-te a veure (Neus Canalias)
Projecte artístic i pedagògic comunitari sobre l’experiència del confinament per al col·lectiu de la gent gran a través de la dansa.
> Suma (Marcel Tomàs)
Projecte d’arts escèniques (espectacle de carrer) sobre la xenofòbia.
> 24/7: Vintiquatreset (Sandra Jurado)
Peça artística per a l’espai públic (performance) que busca donar veu als joves, un col·lectiu que no només ha viscut el confinament, sinó també l’estigmatització de ser els causants dels rebrots.
> Ínsula (Antonio Masegosa)
Performance que endinsa l’espectador en la casa d’una persona confinada per reflexionar sobre la vivència individual del confinament com a mitjà per compartir aquesta experiència i el què suposa per a la salut mental de moltes persones.
> Vitamina Aire (Joel Álvarez)
Proposta en forma de peça teatral en moviment, realitzada amb mestres, que busca donar cabuda a l’experiència d’educar en l’era Covid.
> [ELECTRICTIONARY] (Daniela Poch)
Projecte que s’emmarca en la “poesia de les evidències”: un inventari que capti les pràctiques quotidianes, les extingides però també les noves, que tenim per a relacionar-nos amb l’espai públic en l’era Covid per crear un diccionari únic del transcórrer humà (i animal) en un espai de trànsit i quefers.
> Zona vermella (Olga Vinyals)
Acció teatral desenvolupada en l’espai públic (en forma de un recorregut per nou instal·lacions) sobre els efectes que ha tingut la Covid-19 en el col·lectiu de gent gran.
> 4×4, Veus en temps de pandèmia (Mònica Martínez)
Projecte que s’articula a través de quatre espectacles de “Teatre Playback”: una forma interactiva de teatre en la qual el públic explica les seves històries de vida en temps de pandèmia (les temàtiques abordades són maternitat i/o paternitat, migració i treball, sector sanitari i gent gran) mentre un grup d’actrius i un músic les representen escènicament al moment.
> Expressa (Carme Malaret)
Intervenció a l’espai públic on es convida a la gent a aportar les seves reflexions escrites en període de confinament, fent pública la correspondència bolcada a les xarxes i/o a través d’e-mails, i mostrar-les a les places i carrers.
> #BombollaSegura (Carles Marigo)
Instal·lació al carrer on un pianista toca aïllat dins una bombolla transparent i insonoritzada, allunyat del seu públic, per reflexionar sobre el distanciament social en l’art.
> Si es pot, es pot (Sergi Estebanell)
Projecte d’arts vives amb l’objectiu d’incentivar l’esperit crític i la reflexió entorn la temàtica del poder i facilitar dispositius de trobada, de connexió emocional, d’allò que ens és comú.
> Sortirem — Del No-Lloc. Oda a la descongelació (Lía Pérez)
Peça teatral al carrer a partir del concepte de congelació vs. descongelació sobre la utilització perversa del llenguatge amb l’objectiu de plantejar-nos un nou punt de partida per al canvi real: l’acceptació de la realitat.
> Més enllà dels números (Maria Heras)
Peça híbrida d’art performatiu que barreja el teatre, la improvisació i la interacció amb el públic sobre el nostre distanciament amb la mort i la por que tenim d’afrontar-la.
> Ball de màscares (Núria Serra)
Espectacle de dansa i audiovisual per reflexionar, a través de l’ús de la màscara sanitària com a màscara d’identitat, sobre la despersonalització i l’anonimat.
> Filar (Antonella D’Ascenzi)
Peça de dansa contemporània i poesia visual amb dues actrius, una performer i una marioneta, que ens parla del distanciament social a través del poder de la relació entre cossos i objectes.
> La màquina sanadora (Adriana de Montserrat)
Instal·lació artística mòbil que busca reflectir el conjunt d’elements que la Covid-19 ha portat a la societat i que, d’una forma o altra, hem anat adaptant en el nostre dia a dia, fins a formar part de la imatge del segle XXI.
> El confinament de la Laura (Jordi Carré)
Espectacle en forma de conte musicat, on se’ns parla del confinament infantil a través de la Laura (la protagonista de la història, que viu confinada amb la família) i la seva experiència de transformació gràcies a la música i el seu poder guaridor.
> Societat Covid (Cristina Cordero)
Espectacle participatiu en directe, i amb ús d’una app de mòbil, per fer reflexionar sobre la Covid-19 i els canvis socials que ja ens està portant i que ens portarà.
Convocatòria Mutare en el territori
> Associació cultural Azahara (Salt, Girona)
Associació sense ànim de lucre que treballa pel foment de l’emprenedoria social entre col·lectius d’origen divers i la Cooperació al Desenvolupament al Nord del Marroc.
> Grup de Pintors Verdaguer 7 (Berga, Berguedà)
Grup format per una vintena de pintors per a l’aprenentatge i difusió de les arts plàstiques, en especial de la pintura.
> Associació Cultural Granollers (Granollers, Barcelona)
Entitat nascuda l’any 1947 que dóna aixopluc a nombroses iniciatives lligades a la cultura de la ciutat.
Dates: Octubre 2020 (Presentació dels projectes guanyadors SOS Cultura)
Organitza: Mutare (Fundació Carulla)
Més informació: fundaciocarulla/guanyadors-sos-cultura
PROJECTES FINALISTES PROGRAMA IMPULSA CULTURA 2020 (FUNDACIÓ CATALUNYA CULTURA)
La Fundació Catalunya Cultura ha donat a conèixer el nom dels 10 projectes finalistes seleccionats per passar a la darrera fase del Programa Impulsa Cultura 2020, un pla de formació i acompanyament que la fundació ofereix anualment de forma gratuïta a projectes culturals que tenen la seu o desenvolupen la seva activitat a Catalunya.
En un escenari marcat per la crisi sanitària de la COVID-19, en aquesta edició els 60 projectes inscrits han pogut participar d’una primera fase formativa en format webinar. En anteriors edicions, aquesta formació estava reservada als 10 projectes finalistes, els quals en la segona fase d’aquesta edició disposaran de formació a mida, l’oportunitat de presentar el seu projecte en públic i optaran al Premi Impulsa Cultura 2020. Són els següents:
> Horagai (Barcelona)
Formació en cinema per als nois i noies tutelats/des per la Generalitat de Catalunya.
> Núvol (Barcelona)
Digital i revista cultural que cobreix l’actualitat cultural del país amb voluntat de comunicar i cohesionar el sector.
> Llegir abans de curar (Barcelona)
Clubs de lectura per a professionals sanitaris, liderats i conduïts per ells mateixos, dins d’hospitals, centres sociosanitaris i centres d’atenció primària de tot Catalunya.
> Aupa Quartet (Catalunya)
Creació musical on els instruments de corda enriqueixen les convencions clàssiques a partir de la composició pròpia, la improvisació, la interpretació i la pedagogia.
> Festival Flamengi (Girona)
Un festival de proximitat que neix de la necessitat de portar el flamenc a diferents barris de Girona.
> Africa Moment (Barcelona)
Primera trobada internacional d’arts escèniques de l’Àfrica contemporània creada a Espanya.
> Art Singular (Catalunya)
Projecte per promoure i donar visibilitat a l’art realitzat per persones amb malaltia mental, diversitat funcional o col·lectius en risc d’exclusió.
> Cinema Lliure 2020 (Barcelona, Girona i Lleida)
Paraigua d’iniciatives que sumen forces per impulsar el cinema alternatiu de qualitat a Catalunya i a territoris veïns durant tot l’any.
> Institute of Arts Barcelona (Barcelona)
Comunitat acadèmica internacional d’artistes que promou la innovació, l’experimentació i la investigació.
> Gargar Festival de Murals i Art Rural (Lleida)
Festival per difondre la cultura artística al món rural, a través de la unió de muralisme i música amb tallers d’altres disciplines artístiques.
Dates: Octubre 2020 (Selecció dels projectes finalistes Impulsa Cultura 2020)
Organitza: Impulsa Cultura (Fundació Catalunya Cultura)
Més informació: fundaciocatalunyacultura/Projectes_finalistes_Impulsa_Cultura_2020.pdf