Stalkers 2023 | Projecte
Stalkers, dispositiu per a joves curadorxs d’arts vives, és un projecte protagonitzat per joves d’entre 18 i 25 d’arreu del territori català interessades en les arts escèniques. El projecte va néixer el 2019 impulsat pels festivals Sismògraf (Festival de dansa d’Olot), Sâlmon (Festival d’arts vives de Barcelona), FiraTàrrega (Mercat internacional de les arts escèniques) i Terrassa Noves Tendències (Festival d’arts vives i nous formats). Des de llavors, ha anat creixent en festivals i municipis còmplices i, especialment, en la implicació dels joves participants en la programació dels equipaments culturals de les seves localitats.
Stalkers 2023: 1 nou festival participant i 8 municipis adherits
En aquesta nova edició, el projecte inclou els 4 festivals impulsors i un nou festival còmplice: l’Eufònic, Festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives a Terres de l’Ebre.
Pel que fa als municipis catalans adherits, repeteixen els 5 que ja van participar a l’edició pilot: Alcover (Convent de les Arts), Terrassa, Tàrrega, Olot i El Prat de Llobregat (Teatre L’Artesà). I s’hi sumen tres municipies més: Martorell, Terres de l’Ebre i Celrà. Les programacions de tots aquests municipis incorporen propostes escollides i gestionades pels joves participants del projecte.
Joves davant d’un projecte de curadoria d’arts vives per a joves
Després d’una primera edició 2021-22, que va suposar una fase d’immersió en el sector per als i les seves participants, els i les joves stalkers estan participant activament de la programació escènica del seu municipi, no només triant les propostes, sinó també donant-los forma (cicle, festival, programació estable…), gestionant un pressupost per dur-les a terme, i pensant-ne la difusió i la creació de públics.
Gobernança participativa i treball de mediació
En aquest trajecte, s’acompanya als i les 18 jóvenes stalkers amb perfils amb experiència en programacions situades i contextuals com ara Neto Machado i Jorge Alencar (Festival IC Encontro Internacional de Artes a Salvador de Bahia) i Sofia Asencio (El Consulado, Sâlmon i Festival MAPA). Durant el 2023, els i les stalkers
–juntament amb agents mediadorxs de cada municipi– van configurant un projecte de curadoria d’arts vives propi, que encaixi en la programació de cada municipi i que es dirigeixi principalment al públic jove.
La programació Stalkers 2023 respon a un exercici de desitjos i escolta per part del grup al voltant dels interessos de la població jove de cada municipi. A través d’una governança participativa i un treball de mediació per part dels equipaments sostingut durant l’any, aquesta programació vol activar el pensament crític al voltant de les programacions culturals i generar un diàleg profund entre ciutadania, context i equipaments, convertint aquests darrers en espais més permeables, flexibles i intergeneracionals.
Fanzine Stalkers 2021-22
Programació Stalkers 23
La Programació Stalkers es desplega al llarg del 2023 per tot el territori, formant part de les propostes culturals dels vuit municipis catalans adherits:
> Celrà | Teatre L’Ateneu de Celrà (6 de març)
Programa doble de teatre emergent i sessió de dj.
> Terres de l’Ebre | Celòquia del Castell d’Amposta (26 d’agost)
Concert de música urbana dins el Festival Eufònic
> Olot | Plaça 1 d’octubre (1–2 de setembre)
1ª edició del Volcànic Fest, un festival de dos dies de creació emergent i local
> Tàrrega | FiraTàrrega (7–10 de setembre)
Participació en el projecte L’art d’emplaçar sobre disseny espaial i escenogràfic de les arts de carrer
> Alcover | Convent de les Arts (15 de setembre)
Tango i Drag Kings per reflexionar des de la praxi sobre les lògiques de poder i la desigualtat de gènere
> El Prat de Llobregat | Teatre L’Artesà i Mucha Masia (30 de setembre–1 d’octubre)
Dos dies de convivència amb moviment i performance per posar en joc els cossos en comunitat i inaugurar l’Aula de Creació de L’Artesà
> Terrassa | Teatre Principal (20 d’octubre–3 i 10 de novembre)
Programació del “Divendres, faves tendres”, cicle de 3 dies amb teatre, música i dansa + sessions de dj.
> Martorell | Teatre del Progrés (4 de novembre)
Una proposta sorpresa que combina diferents llenguatges artístics, integrats amb la idea de moviment, dins de Fem Dansa
Dates: Fins novembre (Programació Stalkers 2023)
Diferents equipaments culturals dels 8 municipis còmplices
Ideat per: Sismògraf, Sâlmon, FiraTàrrega i TNT
Equip: Anna Bohigas (coordinació del projecte), Raquel Tomàs (coordinació de comunicació)
Stalkers: Aida Iglesias, Alba Roig, Andrea Ruiz, Brenda Veron, Carla Puigderrojals, Carles Alemany, Ferri Amaya, Laia Martí, Loreto San Martín, Maria Planagumà, Maria Rodriguez, Melissa Rodriguez, Mercè Borràs, Mercè Llimona, Oscar Lleixà, Susana Alonso (Auri), Paula Cornet i Anaís Del Cid
Mediacions als municipis: Olot (Esther Froment-Programa de públics Teatre Principal), Alcover (Aleix Vallverdú-Responsable del Convent de les Arts), El Prat del Llobregat (Maria Donoso-Mediació artística Teatre L’Artesà), Tàrrega (Maria Capell-Tècnica de programació FiraTàrrega), Terrassa (Gabriel Sicilia-Tècnic d’arts escèniques), Celrà (Laura Francès-Tècnica de Cultura), Martorell (Ricard Pardo-Tècnic de cultura), Terres de l’Ebre (Ona Jorba-Producció Festival Eufònic)
Participa: Eufònic
Amb la complicitat de: Ajuntament d’Olot, Ajuntament d’Alcover, Convent de les Arts, Ajuntament de Tàrrega, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament del Prat de Llobregat, L’Artesà, Ajuntament de Celrà i Celrà Fàbrica de les Arts
Suport: Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya)
Més informació:
Dispositiu de governança participativa impulsat per 4 festivals catalans d’arts vives on un grup de joves s’endinsa en el procés de curadoria de les seves programacions per acabar ideant una programació cultural als seus municipis. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes per a joves fets per joves com a agents culturals
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.