Sentir, qüestionar, connectar. Altres formes d’habitar un centre d’art | Publicació

La guia “Sentir, qüestionar, connectar. Altres formes d’habitar un centre d’art” és una proposta de mediació autònoma dissenyada per Lo Relacional (col·lectiu d’educació, cultura i acció comunitària) en el marc de La Trama, programa de mediació artística a cura de Transductores (plataforma interdisciplinària d’investigació i mediació) al Centre d’Art de la Fabra i Coats. El procés de mediació que ha donat lloc al disseny d’aquest recurs ha comptat amb la participació de l’Escola Congrés-Indians, l’INS Martí Pous i el Centre d’Iniciatives per a la Formació, l’Ocupació i l’Accessibilitat Pont del Dragó (CIO) del barri de Sant Andreu on s’ubica el Centre d’Art.
Amb aquest recurs es convida a la ciutadania a habitar el Centre d’Art a partir d’una proposta de mediació per gaudir i vincular-se a les seves exposicions i a les pràctiques artístiques contemporànies, connectant les històries personals dels veïns i veïnes, la del barri i la ciutat amb les propostes artístiques des d’una experiència lúdica-artística.
La publicació es va presentar el setembre amb una introducció al recurs i com utilitzar-lo, una activació de la guia de sala per part de les persones participants en l’acte i un espai de diàleg per compartir l’experiència.
Diferents formes d’habitar un centre d’art
Aquesta és la premissa de la qual parteix el procés de mediació i el recurs que se’n deriva. No hi ha una única forma d’habitar Fabra i Coats. Al Centre d’Art hi conviuen diferents formes de pensar, fer i estar en relació amb l’art contemporani. Per això aquesta guia convida a recórrer, explorar, sentir, qüestionar, fluir, connectar i crear des de la pràctica, el joc i l’experimentació. A deixar-se emportar, a deambular a través de les exposicions i el recinte sense una ruta fixa, a mirar amb les mans, a dibuixar amb el cos, a tocar amb l’oïda i a pensar en moviment.
S’hi proposen tres possibles formes d’habitar el Centre d’Art:
1. Sentir una exposició: amb propostes per aproximar-se a les exposicions des del tacte, la vista, el moviment, la paraula i l’oïda.
2. Jugar el recinte: amb propostes vinculades a diferents espais del Centre d’Art i del recinte.
3. Quant dura una exposició?: amb propostes per connectar la història personal i col·lectiva de cada persona amb el Centre d’Art.
Per què et pot interessar?
Aquestes propostes que presenta la guia són el resultat d’un procés de mediació al voltant de les exposicions “Ciutat de sorra”, de David Bestué (juny–octubre del 2023) i “Cable City Dance Cable City Sea”, de Rossella Biscotti (novembre, 2023–febrer, 2024). En el procés, facilitat per Lo Relacional, han participat l’alumnat de 5è i el claustre de l’Escola Congrés-Indians, l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Martí Pous i les persones participants del Centre d’Iniciatives per a la Formació, l’Ocupació i l’Accessibilitat Pont del Dragó (CIO).
Des de Polièdrica sempre aprofitem l’ocasió de posar en valor aquests exercicis que afronten la difícil tasca de documentar els procesos de treball que hi ha darrere de publicacions, exposicions, projectes i altres formats més acabats de les pràctiques artístiques col·laboratives, comunitàries i de mediació.
Data de publicació: 2024
La guia es va presentar el 17 de setembre al Centre d’Art de la Fabra i Coats
Produeix: Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona
A càrrec de: Lo Relacional
Participa: Escola Congrés-Indians, INS Martí Pous i Centre Ocupacional Pont del Dragó (CIO)
En el marc de: La Trama
Més informació i accés a la publicació: fabraicoats/centredart/guia-sentir-qüestionar-connectar-altres-formes-d’habitar-un-centre-d’art
La guia “Sentir, qüestionar, connectar. Altres formes d’habitar un centre d’art” s’emmarca en el programa de cultura, educació i territori de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona que va a cura de Transductores i que té per objectiu posar en diàleg les exposicions i les iniciatives del centre amb les comunitats educatives, els col·lectius i les entitats del teixit social dels barris propers.
La proposta de mediació d’on parteix aquest recurs ha estat dissenyada pel col·lectiu Lo Relacional que treballa entre Barcelona i El Baix Empordà (Girona) i que es defineix com a un catalitzador de relacions i pràctiques que transiten entre l’educació, la creació cultural i la dinamització comunitària. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més publicacions entorn de les pràctiques comunitàries
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.