25 setembre, 2024
Notícia

Punt de consulta bibliogràfic X Encuentro Cultura y Ciudadanía

Polièdrica publica una proposta bibliogràfica elaborada amb l'equip Cultura y Ciudadanía sobre els temes més rellevants que la trobada anual d'aquest programa del Ministerio de Cultura ha abordat durant els seus 10 anys de vida.

Polièdrica, en col·laboració amb l’equip de Cultura y Ciudadanía (programa desenvolupat pel Ministerio de Cultura), ha confeccionat una bibliografia per nodrir el punt de consulta bibliogràfic del X Encuentro Cultura y Ciudadanía “10 años. Desplazamientos, desafíos y deseos para nuestro sistema cultural”. El punt de consulta compta amb la col·laboració de la llibreria del Centro Gallego de Arte Contemporáneo (CGAC), que posa a la disposició dels i les participants de la trobada la selecció de publicacions que té a la venda.

 

La selecció bibliogràfica recopila publicacions relacionades amb l’evolució del sistema cultural focalitzat en la participació ciutadana. La bibliografia s’inclou en les últimes pàgines del Programa de mà (p.144-147), una publicació que acompanya les jornades i en la qual és possible aprofundir en les múltiples activitats i biografies de les persones participants.

 

La llista de lectures imprescindibles inclou publicacions, iniciatives legislatives, manifestos, declaracions i projectes culturals i artístics produïts a l’Estat espanyol en els últims 10 anys. D’aquesta manera es visibilitza com determinades qüestions han anat emergint amb força i generant noves narratives i possibilitats d’acció enfront de reptes col·lectius: els drets culturals i les iniciatives legislatives associades, la cultura comunitària i la mediació cultural com a paradigmes, els debats entorn de la descolonització dels museus o la implementació de l’Agenda 2030 en l’àmbit de la cultura.

 

El punt de partida de la bibliografia són els 9 eixos entorn dels quals s’articula la desena edició de la trobada: 10 anys de Cultura y Ciudadanía, Paradigmes sociopolítics de la cultura, Institucionalitat, polítiques culturals i ciutadania, La renaturalització de la cultura: pràctiques culturals regeneratives, Diàlegs i connexions amb els contextos socials i polítics, Transformacions demogràfiques, nova ciutadania, La projecció i el desbordament territorial de les polítiques culturals, Educació, mediació i pedagogies crítiques, Infraestructures culturals digitals per a l’accés i la participació.

 

El resultat són 56 monografies, 13 articles, documents i recursos i 8 “alegries lingüístiques” que aborden algunes o diverses de les qüestions que han anat adquirint més importància en aquests darrers anys.

 

 

Encuentro Cultura y Ciudadanía

 

Aquest fòrum itinerant celebrat enguany entre el 24 i el 26 de setembre a Santiago de Compostela, s’ha convertit en un referent en la promoció de la participació ciutadana a la cultura. Un espai que acull la reflexió i el diàleg, la visibilitat i l’impuls de projectes, la capacitació i l’intercanvi professionals i l’articulació de xarxes de col·laboració entre agents culturals.

 

En funcionament des del 2015, aquesta desena edició se centrarà en fer un balanç col·lectiu sobre la dècada transcorreguda. L’objectiu serà recollir aquells temes, debats, experiències i aprenentatges més rellevants del recorregut traçat, apuntant uns altres per als anys presents i futurs. Entre aquests últims, destaca la presentació dels avanços fets en l’elaboració d’un pla de drets culturals de la Direcció General de Drets Culturals del Ministerio de Cultura.

 

Entre un programa farcit d’activitats, debats, tallers i programació cultural, Polièdrica ha presentat la bibliografia juntament amb la resta de projectes seleccionats en aquesta edició per participar a l’espai expositiu: PALCOS. Cultura material y fiesta en el paisaje rururbano gallego, Arteficial, San Pedro Lab, Bandarres, Colectivo Radiopatio o San Pedro. 

 

 

 

Produeix: Polièdrica i Cultura y Ciudadanía

Publica: Cultura y Ciudadanía
Més informació:
Programa de mà (p. 144-147)

 

 

 

Cultura y Ciudadanía

 

Programa del Ministerio de Cultura per fomentar la participació activa a la cultura, la gestió cultural en clau contemporània i el treball en xarxa des d’una dimensió territorial i descentralitzada. A través de la recerca, el pensament, el debat, el mapatge i la programació d’activitats, i en col·laboració amb agents públics i privats de tot l’Estat, “Cultura y Ciudadanía” promou una cultura universal, compromesa, crítica i diversa, sustentada en l’agenciament i la participació. Un dels mitjans per aconseguir-ho són els “Encuentros Cultura y Ciudadanía”, anuals i amb un eix temàtic i reflexiu específic per a cada edició.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre el programa Cultura y Ciudadanía


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.