Publicació "Laboratorios ciudadanos. Una aproximación a Medialab Prado"
La introducció a la publicació i al seu context és en si mateixa una declaració d’intencions on es s’explica que el seu punt de partida va ser el Premi ECF Princesa Margriet de Cultura de la Fundación Europea de la Cultura, atorgat el març de 2016 a Medialab Prado, la suma del qual es va decidir dedicar a la realització d’un documental (Colaborar, experimentar, compartir. Bienvenid@s a Medialab Prado), accesible a través del canal YouTube de Medialab, i a la publicació d’un llibre sobre aquesta institució pública de l’Ajuntament de Madrid, gestionada per Madrid Destino.
Presentat en digital el juny de 2021, aquest llibre que ara veu la llum en format imprès vol ser una aproximació a Medialab Prado i a una idea, el laboratori ciutadà, una denominació que van decidir utilitzar des dels seus inicis per descriure’s. En les seves pròpies paraules: “Els laboratoris ciutadans són un tipus d’institució pública en el qual les persones s’ajunten per crear en comú. Són llocs de col·laboració i experimentació en els quals qualsevol pot prendre part i en els quals s’obre la possibilitat de millorar les condicions de vida de manera col·lectiva”.
La publicació recull textos sobre projectes, grups de treball i relats d’experiències personals. A més, amb l’objectiu de compartir les maneres de fer, s’inclou una guia sobre mediació en laboratoris ciutadans com una pràctica essencial per facilitar la trobada, l’experimentació i la cooperació.
> Projectes i comunitats
Aquesta secció ofereix una aproximació a quins projectes es fan, i a qui els duu a terme i com. Per a això, s’ha convidat a Elena Cabrera (Periodista cultural a elDiario.es), Carolina León (Llibretera a Traficantes de Sueños), Silvia Nanclares (Editora pro-am, activista cultural i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació com Carne Cruda Radio) i a la periodista Irene G. Rubio (Pandora Mirabilia) a elaborar un breu relat d’algunes iniciatives i de les comunitats que les duen a terme. Dels més de 100 projectes que cada any es desenvolupen a Medialab Prado, s’han seleccionat vuit propostes (Autofabricantes, Soy de Temporada, Wikiesfera, Juego de Troncos, Biocrea, Madrid for All y Gen Z, Democracia Híbrida) que reflecteixen la diversitat d’enfocaments i temes que s’aborden a un laboratori ciutadà.
També s’ha volgut compartir l’experiència d’un marc d’experimentació i col·laboració més ampli que el dels prototips concrets. Es tracta de Puente de Vallecas Experimenta, un laboratori ciutadà temporal desenvolupat el 2019 dins del programa Experimenta Distrito, descrit per l’arquitecte Jorge Martín.
> Experiències i persones
Aquí es recullen les veus d’11 participants que han viscut de manera diferent Medialab Prado. Una família que explica la seva participació als tallers de programació infantil CoderDojo. Juan Flores Morcillo (associació cultural La Kalle) comparteix la seva experiència en la creació d’espais de col·laboració i aprenentatge en tecnologies lliures. La professora i investigadora Carmen Haro relata com ha traslladat a les seves classes a la Universitat de Valladolid les metodologies de prototipat col·laboratiu. Víctor Manuel Clemente Moneo explica la seva experieècia a Villaverde Experimenta. Mónica Sánchez recorda el seu primer contacte amb Medialab i el seu interès pel vincle entre l’art i les tecnologies lliures. La investigadora, activista i comissària Andrea Estankona rememora la seva estada de recerca com a part de la redacció de la seva tesi sobre centres de creació. Conrado Romo (Disseny cívic, estratègia política i crítica cultural) destaca des de Mèxic la proposta de Medialab Prado com a font d’inspiració per a la posada en marxa de noves iniciatives institucionals al context de Jalisco. L’artista i educador Abelardo Gil-Fournier, antic treballador a Medialab Madrid, valora l’evolució del projecte i la seva inspiració en els principis del programari lliure. Domenico di Siena (Dissenyador, investigador i consultor enfocat en Comuns, Innovació Cívica i Intel·ligència Col·lectiva) narra la seva relació de llarg recorregut amb Medialab Prado i la relació amb els projectes que vinculen espai físic i digital per a la creació de comuns urbans. Jara Rocha recorda el seu treball com a mediadora cultural a l’inici de Medialab Prado. Elisabeth Lorenzi parla del laboratori tèxtil en obert que va posar en marxa com a mediadora-investigadora a Medialab.
> Manual de mediació cultural a laboratoris ciutadans
En aquest manual s’ha fet un esforç per delimitar i aprofundir en allò que significa mediació als laboratoris ciutadans, encara que, com bé s’apunta: “(…) tot media en la relació entre un centre cultural (o un altre tipus d’organització) i el seu entorn (…) mediar consisteix a ser un bon amfitrió: acollir, acompanyar i cuidar de les persones i els processos, tenint en compte que el context i les necessitats són sempre diferents. És, en suma, una forma d’hospitalitat”. La mediació cultural, integrada per pràctiques d’hospitalitat, escolta, recerca i connexió que faciliten la trobada, l’experimentació i la cooperació de qualsevol, defineix bé les maneres de fer que estan en la base del model dels laboratoris ciutadans.
El manual està acompanyat per les il·lustracions de David Cárdenas Lorenzo, que també són visibles en altres llocs de la publicació. La seva mirada des del dibuix és un altre punt de vista més sobre les moltes maneres de narrar allò que succeeix a Medialab Prado.
Data d’edició: Desembre, 2020
La publicació es va presentar en digital el juny de 2021 i, ara, en format imprès
Publica: Madrid Destino
Participa: Elena Cabrera, Carolina León, Silvia Nanclares, Irene G. Rubio, Juan Flores (La Kalle), Carmen Haro, Víctor Clemente, Mónica Sánchez, Andrea Estankona, Conrado Romo, Abelardo Gil-Fournier, Domenico di Siena, Jara Rocha i Elisabeth Lorenzi/Textos; David Cárdenas Lorenzo/Il·lustracions
Més info i accés a la publicació: medialab-prado/publicacio_laboratorios_ciudadanos