7 juny, 2023
Notícia

Projecte Ornitorrinco | Trobada

Ornitorrinco, Mediació artística des dels espais escènics, celebra una trobada a Almagro (Ciudad Real) en el marc de l’Escola d’Estiu 2023 de Redescena, La Red Española de Teatros, impulsors del projecte amb Pedagogías Invisibles.

En aquesta trobada del Projecte Ornitorrinco, que se celebrarà en el marc de la 16ª edició de l’Escola d’estiu de La Red per a Professionals de l’Espectacle en Viu a Almagro (Ciudad Real), s’analitzarà el potencial de les arts escèniques i els reptes de la mediació des de les institucions, pensant i projectant els escenaris futurs, imaginant l’educació i la mediació des de les arts escèniques en els propers deu anys. Ornitorrinco és un projecte de Redescena, La Red Española de Teatros, en col·laboració amb Pedagogías invisibles per tal d’unir arts escèniques i educació, incorporant la mediació cultural als teatres.

 

La jornada del matí està dirigida a tots els espais associats a La Red. La jornada de la tarda és oberta i es dirigeix a programadorxs i companyies d’arts escèniques.

 

Sessió interna dirigida a lxs associats a La Red (11.00 – 14.00h)

 

En aquesta sessió interna es revisitaran els projectes que han participat a totes dues convocatòries (2021-2022 i 2022-2023) i la seva evolució a través de la mirada i l’experiència de Pedagogías Invisibles i dels espais protagonistes.

 

El programa de la jornada de matí inclou:

 

> Context del projecte:

 

Amb Grego Navarro (coordinadora del Projecte Ornitorrinco. Directora del Teatro Gayarre), María Sánchez (responsable de la Comissió de formació de La Red. Directora del Teatro del Bosque) i Marta Monfort (vicepresidenta de La Red. Directora del Teatro Principal Antzokia).

 

> Presentació del documental del Projecte Ornitorrinco

 

Aquest documental ve a sumar-se a la publicació Ornitorrinco y otras curiosas criaturas. Artes escénicas y educación para la transformación social, presentada a l’edició 2022 de l’Escola d’Estiu de La Red.

 

> Recorregut per les dues edicions

 

Amb Carmen Oviedo (Pedagogías Invisibles)

 

> Dinàmica d’anàlisi dels projectes

 

Dinàmica d’anàlisi tant dels projectes d’Ornitorrinco (amb els i les representants presents a la jornada) com d’altres que puguin aportar els i les socixs que hi assisteixin. Possibles temes a analitzar respecte d’alguns dels projectes que serveixin de bones pràctiques, intercanvi d’informació, sabers, reptes i necessitats comunes entre els i les assistents i potencials participants de la tercera edició (Ornitorrinco 2024).

 

Sessió oberta a tots els perfils de l’ecosistema cultural (16.00 – 19.00h)

 

Aquesta trobada encaixa amb una de les qüestions clau que es detecten en el Projecte Ornitorrinco, que és la necessitat de treballar tant en marcs estructurals com en la pràctica d’acció directa. En aquest sentit, és important que tant espais i organitzacions culturals com artistes i companyies entenguin aquesta responsabilitat per al canvi de paradigma.

 

El programa de la jornada de tarda inclou:

 

> Benvinguda

 

Contextualització de la sessió, situant a les companyies i articulant-ho amb tot allò que hagi succeït pel matí. Amb Carmen Oviedo (Pedagogías Invisibles).

 

> Taules de treball

 

S’articularan 3 taules de treball sobre la base de 3 temàtiques clau basades en les necessitats i desitjos expressats per artistes i programadorxs. Cada taula estarà mediada per una de les persones que han participat en la formació i assessorament dels projectes d’Ornitorrinco. Per a cada taula es realitzaran 3 preguntes clau que vagin articulant la conversa. Cada mediadorx de taula s’encarregarà de la seva i de la recollida de conclusions.

 

Acompanyaran la sessió mediadorxs com Andrea de Pascual (Pedagogías Invisibles), Cristina Alonso (codirectora del Teatre L´Artesà) i Juan López-Aranguren (Democratic Society).

 

> Conclusions. Pòdcast

 

El tancament s’articularà a través de la creació d’un podcast, de la mà del tècnic de so Daniel Duran (Museummate) que, de manera artística, recullirà les conclusions de la jornada.

 

 

Redescena

 

La Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública és una associació cultural sense ànim de lucre constituïda el febrer del 2000, en conveni de col·laboració amb INAEM. Agrupa 175 asociadxs: 1.000 espais d’exhibició públics a tota Espanya.

Pedagogías Invisibles

 

Des de 2014, Pedagogías Invisibles dissenya, gestiona i implementa programes educatius en institucions culturals, apostant pel desenvolupament del pensament artístic, la mediació, la formació i la recerca per transformar l’educació.

 

 

Aquí pots consultar la noticia

Ornitorrinco y otras curiosas criaturas. Artes escénicas y educación para la transformación social | Publicació    

Polièdrica

Setembre, 2022

La publicació és el resultat de tots els aprenentatges de la primera edició d’aquest projecte de Redescena, La Red Española de Teatros, en aliança amb Pedagogías Invisibles i pretén ser un referent i punt de partida per abordar els processos de mediació i educació amb valor transformador des dels espais escènics públics.

 

 

Dates: 6 de juny
Palacio de Valdeparaíso. Aula Magna. Bernardas, 2. 13270 Almagro (Ciudad Real)
D’11.00 a 14.00h: Per a associats a La Red
De 16.00 a 19.00h: Obert a programadorxs i companyies d’arts escèniques

Organitza: Redescena. Red Española de Teatros

Participa: Grego Navarro (Ornitorrinco, Teatro Gayarre), María Sánchez (Redescena, Teatro del Bosque), Marta Monfort (Redescena, Teatro Principal Antzokia), Carmen Oviedo y Andrea de Pascual (Pedagogías Invisibles), Cristina Alonso (Teatre L´Artesà), Juan López-Aranguren (Democratic Society) i Daniel Duran (Museummate)

Més informació: redescueladeverano/programa/encuentro-proyecto-ornitorrinco

Sobre el projecte: RedescenaPedagogías Invisibles

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb arts escèniques i educació


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.