"Profesionales del circo social: 12 meses, 12 historias"

Un treball de recerca i exploració on, a partir de 12 entrevistes que combinen relat de vida i vivències professionals, es comparteixen diferents realitats i reflexions sobre la pràctica del circ social en la seva dimensió d’eina educativa i de transformació, així com els principals reptes als quals s’enfronta el sector.
S’hi recull en format de publicació online els continguts del projecte 12 mesos, 12 històries, portat a terme a l’Ateneu Popular 9Barris de Barcelona l’any 2017 pels mateixos autors del llibre, Antonio Alcántara i Aïda Ballester (membres de l’equip pedagògic de l’área de Formació i Circ Social de l’Ateneu), amb la publicació de les 12 entrevistes, una per cada mes de l’any, a la web d’aquest centre socio-cultural de gestió comunitària. L’objectiu: posar llum sobre la diversitat de pràctiques que hi ha al voltant del circ social i sobre la seva qualitat i impacte en el territori.
Abans de les entrevistes, el llibre ofereix un article introductori que ens apropa al circ social com un concepte en constant construcció, en paraules d’Antonio Alcántara, “on interactuen diferents protagonistes, col·lectius i comunitats, i on es reivindica l’ús de l’espai públic entenent els carrers i les places com a espais de relació. Idees que volen alimentar el debat i la reflexió cap al circ com a eina educativa i de transformació social”.
Els professionals que participen en aquest projecte procedeixen d’àmbits diversos (arts, educació social, psicologia, animació sociocultural, pedagogia o sociologia entre d’altres), posant així de rellevància la transversalitat del circ social com a pedagogia. Les 12 persones entrevistades són: Andrea Martínez (formadora de circ i circ social, música i artista de circ), Estíbaliz Sanchis Gómez (feminista i activista, treballa en l’àmbit de l’associacionisme per a la promoció de l’igualtat de gènere i la inclusió social a través del circ), Javier García Crespo (artista i formador de circ social), Andrés Felipe Sales Viera (format en capacitació en habilitats circenses i gestió cultural a Xile), Toni Pocar Boix (bicicomic i clown, impulsor de projectes educatius i culturals), Mariano López (formador de circ, treballa en l’àmbit de la intervenció social i el desenvolupament en programes d’assistència a joves, i és especialista en salut mental format a Montreal, Canadà), Beatriz Contreras (pedagoga teatral, instructora d’aeris, directora, actriu i trapezista), Anna Rubió Manresa (formada en il·luminació i educació social, és gestora i coordinadora d’una escola de circ social a Menorca), Albert Vinyes (professional del món del pallasso, el circ social i la solidaritat), Rafael Jack Sánchez McGuire (malabarista, animador sociocultural i educador social), Merche Ochoa (pallassa, directora i pedagoga) i Pasquale Marino (artista-pedagog, desenvolupa projectes de circ social amb adolescents, col·lectius amb diversitat funcional i programes intergeneracionals).
Sobre els i les entrevistades, a la ressenya del llibre, encarregada a Olga Vinyals Martori (directora d’Artescena Social, una associació per a la dinamització comunitària a través de les arts escèniques), s’hi destaca que “tots els professionals que han participat en aquesta recerca s’aproximen al circ des de l’experiència personal. Defineixen el circ social com un camí de creixement, de transformació, llibertat, cultura i art de vida, i enllacen pràctiques socioeducatives, d’expressió artística, d’apoderament que ens porten a una proposta pedagògica de transformació personal i social”.
Pel que fa a Neret Edicions, és una editorial social i crítica sobre art i cultura com a eina d’acció i transformació, ubicada al Maresme (Barcelona), que també edita Art Social, la revista de les arts en els àmbits comunitari, terapèutic i d’integració social. La presentació del llibre, programada pel novembre a la llibreria Synusia de Terrassa (Barcelona), s’ha ajornat fins a nova data.
Dates: Març 2020 (darrera edició)
Publica: Neret Edicions
A càrrec de: Aïda Ballester i Antonio Alcántara (membres de l’equip pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris)/Coordinació
Participa: Andrea Martínez (Circ Menut i Associació Cultural Esplai de Circ), Estíbaliz Sanchis Gómez (Associació de circ Donyet Ardit), Javier García Crespo (Escuela de Circo Social de Zaragoza i Cia. D’clic), Andrés Felipe Sales Viera (Capacitació en habilitats circenses i gestió cultural), Toni Pocar Boix (Sabacirc, Festival de Circ Social de Sabadell), Mariano López (Cirque du Monde de Cirque du Soleil), Beatriz Contreras (Escoles de circ Ateneu Popular 9Barris, Rogelio Rivel i RAI- Recursos d’Animació Intercultural), Anna Rubió Manresa (Acirkaos), Albert Vinyes (Projecte GiraCirc Social, Collsuspina, Vic), Rafael Jack Sánchez McGuire (Scuola di Circo Corsaro), Merche Ochoa (El Rinclowncito) i Pasquale Marino (APCC i Cia. Bergamotto) /Professionals del circ social entrevistats i entrevistades
En el marc de: Projecte 12 mesos, 12 històries (Ateneu Popular 9Barris)
Més informació: neret.cat/profesionales-del-circo-social-12-meses-12-historias
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.