1 octubre, 2024
Editorial

#PRiSMA setembre | Recull de premsa i pòdcasts

Recull mensual de continguts publicats per mitjans de comunicació especialitzats i generalistes sobre art i educació, mediació cultural, cultura comunitària i drets culturals.

Aquest mes ha tingut lloc la X edició de la Trobada Cultura y Ciudadanía, sota el lema: ‘10 anys. Desplaçaments, desafiaments i desitjos per al nostre sistema cultural’. En el Prisma d’aquest mes, t’oferim una cobertura completa de les jornades i els debats que es van donar cita.

 

En sintonia amb aquesta trobada, també s’han publicat notícies que aborden els drets culturals. Des de l’anunci del Ministeri de Cultura sobre la nova plataforma en línia, on es convida a la ciutadania a compartir les seves aportacions al Pla de Drets Culturals, fins a la intervenció de Jazmín Beirak en la conferència ‘Drets culturals: un nou prisma per a l’acció pública en cultura’, celebrada a la Laboral (Gijón).

 

Amb l’inici del curs acadèmic, també destaquen múltiples notícies relacionades amb projectes d’educació artística. Aquests programes, desenvolupats tant en centres educatius com en institucions culturals, continuen mostrant el valor de l’educació artística com a eina de transformació i cohesió.

 

 

 

Cultura i Ciutadanía


Profesionales de la cultura se dan cita desde este martes en Santiago para reflexionar sobre los desafíos del sistema

23 de setembre de 2024 | CAST | La Vanguardia

 

Llegir +

Amb el lema ’10 años. Desplazamientos, desafíos y deseos para nuestro sistema cultural’, el Ministerio de Cultura celebra a Santiago de Compostela el X Encuentro Cultura y Ciudadanía, que congregarà a 600 professionals del 24 al 26 de setembre en el Centre Galego de Arte Contemporáneo (CGAC) i en el Museo do Pobo Galego per a reflexionar sobre els desafiaments del sistema cultural.

 

 

 

Drets Culturals


El Ministerio de Cultura invita a la ciudadanía a participar en la elaboración del Plan de Derechos Culturales

19 de setembre de 2024 | CAST | EuropaPress

 

Llegir +

El Ministerio de Cultura, mitjançant la Dirección General de Derechos Culturales ha posat aquest dijous 19 de setembre en marxa una plataforma en línia on la ciutadania pot compartir les seves aportacions per a l’elaboració del Plan de Derechos Culturales.

No hay derechos culturales sin justicia social

4 de setembre de 2024 | CAST | CTXT

 

Llegir +

Des que a mitjan anys setanta vaig ser responsable de la biblioteca pública municipal del meu poble, Tolosa, i uns anys després primer director de la Casa de Cultura, fins a la recent presentació del Plan de Derechos Culturales, promogut per l’actual Ministerio de Cultura, la qüestió de l’accés i democratització de la cultura és el tema i la preocupació més recurrent entre les persones que ens dediquem a la gestió cultural.

Jazmín Beirak: «Más allá del acceso a la cultura está el derecho a participar en ella»

13 de setembre de 2024 | CAST | El Comercio

 

Llegir + 

La directora general de Derechos Culturales del Ministerio de Cultura, Jazmín Beirak, visitaba ahir la Laboral para impartir al Paraninfo del centre una conferència sobre ‘Derechos culturales: un nuevo prisma para la acción pública en cultura’.

 

 

 

Cultura i transformació ecosocial


Manifesta 15: quan l’art impulsa la transformació ecosocial

4 de setembre de 2024 | CAT | Ajuntament de Barcelona

 

Llegir +

Barcelona acull entre el 8 de setembre i el 24 de setembre una edició nova de la Biennal Nòmada Europea, amb l’abast geogràfic més ampli de la seva història. Una dotzena de ciutats implicades i prop de noranta participants que impulsen la transformació ecològica i social amb les seves creacions artístiques i els debats que generen.

Els museus com a projectes pedagògics

5 de setembre de 2024 | CAT | El diari de l’educació

 

Llegir +

“A Catalunya, estem ara immersos en la reivindicació política dels drets culturals i per això és important recordar que parlar de cultura és també parlar d’educació i de sostenibilitat”

 

 

 

Mediació artística


Una treintena de jóvenes de 15 a 21 años se acercan este curso a la cultura contemporánea de la mano del programa de mediación artística Taldeka

10 de setembre de 2024 | CAST | Ayuntamiento de Pamplona

 

Llegir +

L’Ayuntamiento de Pamplona impulsa aquest curs 2024 / 2025 la primera edició del programa de mediació artística Taldeka, una iniciativa destinada a impulsar la participació de joves en l’ecosistema cultural contemporani del territori.

 

 

 

Art-cultura i educació


Utilizar la educación artística para formar jóvenes comprometidos con su tiempo: la apuesta de 11 institutos sevillanos

22 de setembre de 2024 | CAST | El País

 

Llegir +

Un grup de centres andalusos revelen el valor dels ensenyaments artístics en la transmissió de valors socials més enllà de fomentar l’estima i la valoració crítica de les diferents manifestacions plàstiques, visuals i audiovisuals. Estudien les avantguardes en la moda, reflexionen sobre l’impacte social i ambiental de la indústria de la ‘moda ràpida’ i la cultura de ‘usar i tirar’.

 

El Cenart será epicentro de la reflexión sobre la educación artística del 18 al 20 de septiembre

4 de setembre de 2024 | CAST | Gobierno de México

 

Llegir +

El Centro Nacional de las Artes (Cenart), institució de la Secretaría de Cultura del Gobierno de México, durà a terme l’intercanvi internacional d’educació artística “Avui més que mai”, el qual té l’objectiu de convertir-se en una plataforma crucial per a l’intercanvi de coneixements, la construcció de noves visions i la promoció de perspectives innovadores en l’àmbit educatiu i artístic.

David Bueno: “Les arts haurien de ser la tija central dels aprenentatges”

12 de setembre de 2024 | CAT | El diari de l’educació

 

Llegir +

Quan aprenem qualsevol cosa, el nostre cervell fa noves connexions. Si en aquest aprenentatge impliquem també la creativitat, l’emoció i els sentits, tot el procés s’enriqueix. La neurociència troba un terreny de luxe en els ensenyaments artístics, que incideixen molt especialment en el factor emocional, l’expressió i la creativitat.

Programa educatiu de la Fundació Joan Brossa per al curs 2024-25

9 de setembre de 2024 | CAT | El diari de l’educació

 

Llegir +

Com a novetat, hi ha les Suites Pedagògiques, una proposta per fer a l’aula que posa en pràctica les diferents destreses poètiques per repensar els significats de les coses i les relacions amb el món.

Projectes guanyadors de la primera edició del Premi Sònia Dalet

20 de setembre de 2024 | CAT | El diari de l’educació

 

Llegir +

Les Demarcacions de Barcelona i de les Comarques Centrals del COAC han anunciat aquesta setmana els projectes guanyadors de la primera edició del Premi Sònia Dalet de treballs de recerca de l’àmbit de l’Arquitectura ESO i BATX, convocada en el marc del programa educatiu ArquiEscola i oberta a estudiants de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat de la província de Barcelona.

Nova edició del Festival Taral·la, un espai on reivindicar la importància de la música en l’educació

10 de setembre de 2024 | CAT | El diari de l’educació

 

Llegir +

Aquest cap de setmana Granollers acull la VI edició de Taral·la, la trobada de referència en el camp de la música i l’educació a Catalunya. La Roca Umbert Fàbrica de les Arts s’omple amb una àmplia oferta d’activitats, tallers i propostes que posen en relleu la música com a eina transversal, educativa i terapèutica, essencial en el desenvolupament dels infants.

Una selecció de les entrevistes audiovisuals de CreAr-tE 2023-24, presentada en un acte a l’institut Eugeni d’Ors de Badalona

20 de setembre de 2024 | CAT | xarxanet

 

Llegir +

L’Institut Eugeni d’Ors ha acollit la presentació d’una selecció de creacions audiovisuals fruit del projecte comunitari CreAr-tE, on han participat alumnes de quatre centres educatius de Badalona Sud.

100 anys de ràdio escolar

24 de setembre de 2024 | CAT | El diari de l’educació

 

Llegir +

Aquest any celebrem el centenari de la radio al nostre país, però poc s’ha mencionat la ràdio escolar, una eina educativa encara vigent. Des dels seus inicis, la ràdio ha estat un recurs per reforçar continguts escolars i fomentar la competència comunicativa de l’alumnat. Figures com Artur Martorell foren líders de projectes que van marcar una època en la formació d’infants i joves.

 

 

 

 

Mediació cultural


El Real Jardín Botánico abre el 2 de septiembre la convocatoria para actividades para familias con hijos con TEA

30 d’agost de 2024 | CAST | EuropaPress

 

Llegir +

El Real Jardín Botánico del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (RJB-CSIC) obrirà el 2 de setembre la quarta convocatòria del programa de mediació cultural ‘Empower Parents’, dirigit a famílies amb fills amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA).

La Abadía va más allá de su programación teatral y ofrece una amplísima variedad de actividades expandidas

19 de setembre de 2024 | CAST | Teatro de La Abadía

 

Llegir +

El Teatro de La Abadía és molt més que un espai escènic; és un lloc de trobada on els amants del teatre i els veïns del barri de Chamberí creen comunitat i comparteixen una experiència teatral completa. Durant els seus gairebé 30 anys La Abadía ha anat desenvolupant una àmplia varietat d’activitats formatives i entorn de la programació que permeten al públic aprofundir en la vivència escènica.

El Real Jardín Botánico abre el 2 de septiembre la convocatoria para actividades para familias con hijos con TEA

30 d’agost de 2024 | CAST | EuropaPress

 

Llegir +

El Real Jardín Botánico del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (RJB-CSIC) abrirá el 2 de septiembre la cuarta convocatoria del programa de mediación cultural ‘Empower Parents’, dirigido a familias con hijos con Trastorno del Espectro del Autismo (TEA).

Manzanas, madreñas y alfarería: «Parees» celebra la identidad asturiana

12 de setembre de 2024 | CAST | La voz de Asturias

 

Llegir +

La setena edició del festival expandeix el patrimoni d’art urbà d’Oviedo amb tres noves obres, aconseguint les 40 en total, amb signatures locals, nacionals i internacionals.

El Museo Carmen Thyssen Málaga organiza unas jornadas de profesionales sobre mediación cultural

19 de setembre de 2024 | CAST | El Español

 

Llegir +

El Museo Carmen Thyssen Málaga ha organitzat la 22 edició de les jornades Departaments d’Educació i Acció Cultural de Museus (DEAC), que amb el títol ‘Otro lugar: Procesos, límites, relaciones’ reuneix un centenar de professionals per a reflexionar sobre mediació cultural dins i fora de les institucions.

 

 

 

 

Podcasts i televisió

Selecció setembre 2024

Desig i presó

CAT

Quin paper juga el Desig a presó, i com s’experimenta? Desig i presó és un pòdcast de Mery Cuesta que ofereix una sèrie de tres converses amb motiu de l’exposició Màquines del temps: Redibuixar el passat i fabular el futur a la presó, una exposició viscuda i desitjada intensament. Navegant els mars de la música exòtica, Mery i els seus acompanyants comparteixen les claus de l’exposició, i algunes reflexions sobre la màgia dels afectes i el poder transformador de l’art en el sistema penitenciari.

CIENCIA 1. Cultura del prototipado (España). Una charla con Antonio Lafuente

CAST

Antonio Lafuente⁠ és un físic teòric de formació. La seva pràctica està relacionada a l’a les nocions de procomuna, prototip, laboratori ciutadà i ciència oberta. Va ser coordinador del Laboratori del procomú entre 2007 i 2017 (MediaLab-Prado, Madrid). Actualment coordina la web L’Aventura d’Aprendre, des d’on es publica la ⁠sèrie LADA⁠, unes guies obertes per a aprendre de tot, des de com fer un vers, un micromecenatge, fer front al canvi climàtic, i moltíssim més. Hi ha 80 d’aquestes guies. Si no les coneixes, et recomano mirar-les. Totes són gratuïtes i estan en línia.

CIENCIA 2. Derecho al tiempo (España). Una charla con Adolfo Chautón Pérez

CAST

Adolfo Chautón Pérez⁠ és geògraf urbà i treballa en disseny cívic. És consultor “artesà” en Disseny Estratègic en Innovació Social per a organitzacions, i sobretot, institucions públiques en diversos àmbits. En aquesta xerrada parlem de la participació ciutadana, la connexió humana i formes de vida que ens permetin regenerar-nos de manera humana i ambiental. També de la ruralitat i el dret al temps. Ens va comptar sobre un projecte de ⁠Agroecoteca⁠ i un altre de⁠ Ecocomedores. ⁠

 

 

 

 

MitjansBreu descripció

Social.cat
Projecte de l’associació Xarxa Digital Catalana (Xadica) l’objectiu del qual és ser un punt de referència de l’actualitat dels serveis i de l’acció social de Catalunya.

El Diari de l’Educació
És un espai de periodisme compromès amb l’educació i un punt de trobada per a l’anàlisi, la reflexió i l’intercanvi de tota la comunitat educativa dels territoris de parla catalana.

 

 

 

Prisma és un recull mensual de notícies i podcasts publicats per mitjans de comunicació especialitzats o generalistes de l’estat espanyol que tracten sobre drets culturals, art i educació, museus i mediació cultural, cultura comunitària i ODS des de la cultura. Vols que fem esment d’un article o pòdcast que has publicat, que has llegit o escoltat i et sembla interessant compartir amb altres persones a través de Polièdrica?

 

Fes-nos arribar l’enllaç a info@poliedrica.cat. Ens en farem ressò a Prisma.