7 juny, 2016
Notícia

Primavera reflexiva

Tertúlia "MES ENLLÀ DE LES POLÍTIQUES D’ACCÉS A LA CULTURA: LES BIBLIOTEQUES I LES DESIGUALTATS" (“El primer glop de cervesa” amb Nicolàs Barbieri) i TERRASSA CIUTAT PILOT PER A L’"AGENDA 21 DE LA CULTURA" (programa Ciutats i Governs Locals Units), més dos lectures: “PLURALS DIVERGENTS I ESPAIS PEL NO-SABER” (text de Laura Benítez Valero entorn de la 2ª tertúlia sobre cultura i educació de "Nativa") i “EL RETORN SOCIAL DELS FESTIVALS” (article de Xavier Cervantes al diari "Ara")

Quatre oportunitats per al debat sobre els vincles entre cultura i societat.

 

 

TERTÚLIA MES ENLLÀ DE LES POLÍTIQUES D’ACCÉS A LA CULTURA: LES BIBLIOTEQUES I LES DESIGUALTATS
Tertúlia sobre biblioteques, desigualtats i polítiques públiques proposada per El primer glop de cervesa, un grup de professionals del món de la biblioteconomia i la documentació que veuen estimulant i interessant ampliar les veus i mirades sobre l’àmbit de la informació i la documentació (biblioteques, arxius, centres de documentació, internet i societat, etc.) amb un format distés de tertúlies.

 

En aquesta ocasió, el tema de debat són les polítiques públiques d’accés a la cultura, l’educació i el coneixement; en especial les que afecten a les biblioteques, però també les polítiques públiques d’accés igualitari i garantia de la informació i la transparència, amb Nicolás Barbieri (IGOP-UAB) com a ponent:

 

“Una visió restringida de l’accés a la cultura -com a marc de referència de les polítiques- resulta insuficient per donar resposta als problemes públics, cada vegada més complexos, incerts i amb més riscos incorporats. El que d’una manera o altre es reclama és el desenvolupament de polítiques no només centrades en el dret a accedir a recursos i continguts, sinó també en el dret a accedir a comunitats i a participar en la construcció de les normes, les regles d’aquestes comunitats. En definitiva, estem parlant no només de polítiques d’accés sinó també de polítiques de béns comuns, de co-producció de polítiques”.

 

Inscripcions: elprimerglopdecervesa@gmail.com (correu on també us informaran del lloc i hora de l’esdeveniment).
———-
Dates: 7 de juny de 2016.
Organitza: El primer glop de cervesa. Tertúlies sobre societat i biblioteques. 
A càrrec de: Nicolás Barbieri (doctor en Ciència Política, professor en el Departament de Ciència Política i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques -IGOP-, a la Universitat Autònoma de Barcelona. És també professor col·laborador en la Universitat Oberta de Catalunya)/ponent.
———–
Més informació:
elprimerglopdecervesa.org/cronica-del-bibglop-16-mes-enlla-de-les-politiques-dacces-a-la-cultura-les-biblioteques-i-les-desigualtats-amb-nicolas-barbieri

 

 

 

TERRASSA CIUTAT PILOT PER A L’AGENDA 21 DE LA CULTURA
Ciutats i Governs Locals Units és una organització mundial de municipis impulsada pel programa de l’Agenda 21 l’any 2004. Terrassa actua com a ciutat pilot a Espanya d’aquest programa cultural, que persegueix el desenvolupament sostenible entre ciutadania i territori, abordant la relació entre la cultura i altres àmbits, com ara l’economia, el medi ambient, la inclusió social o la planificació urbana.

 

Durant el segon trimestre de 2016 s’ha desenvolupat la primera de les cinc fases d’implantació d’aquest projecte, que té una durada prevista de dos anys i en el qual els agents culturals de la ciutat participen en tallers per determinar i autoavaluar la situació actual, tot proposant actuacions de millora en la política cultural a partir de les necessitats i les potencialitats detectades.

 

Segons declaracions de Jordi Pascual, membre de la Comissió de Cultura de Ciutats i Governs Locals Units de l’Agenda 21: “Aquesta fotografia conjunta triguem quatre o cinc mesos a fer-la i és el resultat d’un diàleg i ha de permetre elaborar un pla de treball per als mesos següents. Llavors, això es complementa amb una sèrie d’intercanvis amb altres ciutats que estan experimentant el mateix procés.”
———-
Organitza: projecte de l’Agenda 21 de la Cultura impulsat per la Comissió de Cultura de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).
En el marc de: programa cultural de Ciutats i Governs Locals Units de l’Agenda 21 de la Cultura on participen, a més de Terrassa, les ciutats de Gabrovo (Bulgària), Galway (Irlanda), Esmirna (Turquia), Lisboa (Portugal), Namur (Bèlgica), Swansea (Gales) Maastricht (Holanda) i Timisoara (Romania).
———-
Més informació:
agenda21culture.net/es/nuestras-ciudades/terrassa

 

 

 

TEXT PLURALS DIVERGENTS I ESPAIS PEL NO-SABER
Crònica a l’entorn de la segona de les tertúlies sobre cultura i educació organitzades per Nativa i que va tenir lloc a l’Heliogàbal de Barcelona el 23 de maig de 2016.

 

La seva autora, Laura Benítez Valero (Doctora en filosofia per la UAB, professora i investigadora), va ser l’encarregada d’obrir aquesta segona tertúlia sobre les relacions entre cultura i educació, i la seva vigència en el moment actual. En aquest text, fa un recull dels punts principals de la introducció i qüestions que es van compartir posteriorment, moltes de les quals estaven directament relacionades amb la primera tertúlia.

 

En aquesta segona tertúlia, Laura Benítez posa l’accent en la importància dels plurals, en la línia de les qüestions compartides en la primera tertúlia introduïda per Judit Vidiella i on, tal com recull Benítez: “(…) la Judit va remarcar la importància no només dels plurals, sinó de les diferències, de les divergències i de les cultures i educacions en conflicte, o de, interpretat des de la meva perspectiva, la necessitat dels espais de fricció. Una necessitat plantejada o entesa com a urgència en un context en el que les propostes educatives i/o culturals semblen tendir a la generació d’harmonies fictícies, de diferències estetitzades i de “crítiques” excessivament complaents als projectes fets pels amics, amics_es als que estimem i amics_es instrumentals”.
———–
Data: 05/06/2016.

Publica: Nativa.
A càrrec de: Laura Benítez Valero (Doctora en filosofia per la UAB, professora i investigadora. És membre de la plataforma internacional de curators T.I.N.A. Prize i del col·lectiu Leland Palmer, que actualment desenvolupa una recerca sobre censura en les pràctiques artístiques)/autora.
En el marc de: Tertúlies sobre cultura i educació organitzades per Nativa a l’Heliogàbal de Barcelona durant el mes de maig de 2016.
———–
Enllaç a l’article:
nativa.cat/2016/06/plurals-divergents-i-espais-pel-no-saber

 

 

 

ARTICLE EL RETORN SOCIAL DELS FESTIVALS
¿Com es pot mesurar l’impacte dels esdeveniments culturals més enllà de l’economia? ¿I com s’hi han de vincular les ajudes públiques? Aquestes preguntes introdueixen l’article que Xavier Cervantes publica al diari Ara, amb una mirada poc habitual sobre els grans festivals de Barcelona, com ara el Sónar o el Primavera Sound, que apunta a l’oportunitat de repensar el model (de les polítiques culturals) per tal d’incloure-hi criteris objectius per concretar i, sobretot, valorar el retorn social que hauria de garantir tota bona pràctica en cultura.
———-

Data: 01/06/2016.

Publica: Ara.cat
A càrrec de: Xavier Cervantes (És periodista, redactor a la secció de cultura del diari Ara, sobretot en temes de l’àmbit musical, i col·laborador en altres mitjans com Nativa i Rockdelux)/autor.
———-
Enllaç a l’article:
ara.cat/cultura/retorn-social-dels-festivals

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.