Pràctiques des de la creació en contextos educatius
Un projecte impulsat des d’una xarxa col·laborativa per apropar l’art contemporani a les escoles (ART I ESCOLA) i una comunitat per impulsar la innovació educativa a Catalunya (Educació Demà) a través d’un mapa d’experiències educatives innovadores, tallers i seminaris com aquest dedicat a l’educació maker.
EXPOSICIÓ PROJECTES ART I ESCOLA 05
ART + ESCOLA + BUIT és l’exposició de projectes realitzats en el marc d’ART I ESCOLA 05. En aquesta cinquena edició, han participat 28 escoles, uns 2.700 alumnes i més de 20 assessors externs.
ART i ESCOLA és un programa impulsat per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, que es porta a terme en escoles i instituts. Es va iniciar el 2011 amb la col·laboració i implicació de diverses institucions, entitats i persones que exerceixen d’assessors, acompanyants o consultors del professorat que hi participa.
L’objectiu del programa promou la presència de l’art a l’escola, fomenta la col·laboració entre entitats de l’àmbit de les arts i l’educació per compartir recursos i metodologies, dóna suport als docents per desenvolupar projectes transversals i facilita la visibilitat dels treballs que es realitzen a partir d’un eix temàtic comú que, aquest any, és “el buit”.
En la seva cinquena edició s’ha comptat amb la implicació del Col·legi d’Arquitectes – Delegació d’Osona, Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Ex Abrupto, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Idensitat, Materials Educatius, Morir de Frío, Pakdart, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, així com persones que hi col·laboren a títol individual.
———-
Dates: L’exposició es pot veure del 05/05/2016 al 30/07/2016.
Inauguració, 5 de maig, 18h. ACVic. St. Francesc, 1. Vic.
Organitza: ART I ESCOLA és un programa impulsat per ACVic i Centre de Recursos Pedagògics d’Osona.
Participa: CEE Estel (Vic), CEE Ramon Suriñach (Ripoll), C. Escorial (Vic), C. La Salle (Manlleu), C. Pare Coll. Fedac (Vic), C. Sagrat Cor (Vic), C. Sant Miquel dels Sants (Vic), C. Vedruna (Tona), Esc. Andersen (Vic), Esc. Dr. Joaquim Salarich (Vic), Esc. El Despujol (Masies de Voltregà), Esc. El Gurri (Taradell), Esc. El Vinyet (Solsona), Esc. Els Castanyers (Viladrau), Esc. Guillem de Mont-rodon (Vic), Esc. L’Era de Dalt (Tona), Esc. L’Espill (Manresa), Esc. Miquel Martí i Pol (Lliçà d’Amunt), Esc. Muntanyola (Muntanyola), Esc. Rellinars (Rellinars), Esc. Rocaprevera (Torelló), Esc. Sentfores (Sentfores), Esc. Tomàs Raguer (Ripoll), Ins. Jaume Callís (Vic), Ins. La Plana (Vic), Ins. Les Margues (Calldetenes), Ins. Miquel Martí i Pol (Roda de Ter), Ins. Moianès (Moià)/centres educatius.
———-
Més informació:
acvic.org/art-i-escola
EDUCACIÓ MAKER: COM CONVERTIR L’ESCOLA EN UN LABORATORI DE CREACIÓ?
Aquest seminari obert pretén aportar reflexions, debats i iniciatives sobre com fer que els i les alumnes esdevinguin creadors a partir del procés de pensament creatiu que gira al voltant del moviment maker. Es parteix de la idea que el moviment maker permet apoderar als infants i joves a través de la curiositat, el descobriment, la innovació i el coneixement obert i col·laboratiu, a més d’entroncar amb un dels valors més difícils del currículum educatiu de qualsevol país: el valor de la innovació, aprendre a fer a través de l’experiència, els errors i els encerts.
Al seminari es podran conèixer tres experiències maker en educació que segueixen aquest enfocament i que exemplifiquen aquesta tendència en el nostre país:
>> Experiència escolar maker a educació primària, de la mà d’Eduard Muntaner, arquitecte d’experiències d’aprenentatge i enginyer informàtic de la Universitat de Girona (UdG).
>> La Robòtica Educativa a l’Escola Sant Gervasi-Aprendre el llenguatge de la programació, per part d’Anna Padilla, mestra i Cap del Departament d’Innovació de l’Escola Sant Gervasi Cooperativa de Mollet del Vallès.
>> Comunitats Lab, a càrrec de Laia Sánchez, responsable del Social Media Lab del Citilab de Cornellà.
Els assistents podran participar activament en el debat, conèixer recursos i podran aprofundir en diverses pràctiques inspiradores sobre com potenciar que els i les alumnes desenvolupin habilitats creatives adquirint i renovant coneixement de manera constant.
———-
Dates: 30 de maig de 2016. De 18h a 20h.
Auditori del MACBA. Plaça dels Àngels, 1. Barcelona.
Organitza: Fundació Bofill.
A càrrec de: Frank Sabaté (mestre de l’Escola Projecte de Barcelona, especialista en programació d’ordinadors a l’aula i robòtica educativa, i membre del comitè científic d’Educació Demà)/dinamització de la trobada; Ismael Peña-López (director d’innovació oberta de la Fundació Jaume Bofill)/conducció de l’acte.
En el marc de: Projecte Educació Demà (Fundació Bofill).
———-
Més informació i inscripcions:
fbofill.cat/agenda/educacio-maker-com-convertim-lescola-en-un-laboratori-de-creacio
També publicat al nostre Facebook
Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta nota, les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes i esdeveniments difosos.