Posar en comú la memòria a través de les pràctiques artístiques
PROJECTE DONAR VEU A LA MEMÒRIA
Donar veu a la memòria es un projecte d’Aprenentatge Servei que pretén recuperar la memòria històrica dels nens i adolescents del passat que visqueren moments de conflicte i difondre-la a través d’una obra de teatre realitzat pels alumnes de l’Institut Lluís Vives de Barcelona.
Aquest projecte va néixer fa uns 10 anys en el marc de les mobilitzacions contra la guerra de l’Irak l’any 2002. És en aquest context que el centre es planteja la necessitat de fer activitats de sensibilització sobre els conflictes bèl·lics.
Una d’elles, era la lectura dramatitzada de textos escrits per adolescents que vivien o havien viscut conflictes bèl·lics. Aquestes representacions van tenir tan d’èxit que l’any 2012 es va decidir ampliar aquesta activitat a un crèdit variable de 1er de la ESO de dues hores lectives semestrals. Aquest crèdit “Memòria històrica i teatre” inclou tant la creació i representació d’una obra teatral com la seva difusió i socialització fora de l’entorn escolar.
Ja s’han estrenat tres obres: “La pèrdua de la innocència. Infants sota les bombes” (2013); “Aquí no hi ha papallones. Sobreviure a Terezín” (2014) i “Camins de nit. Infants perduts dels exilis” (2015).
———
Organitza: Institut Lluís Vives. Canalejas, 107 08028 Barcelona.
———
Més informació:
donarveualamemoria.blogspot.com.es
CICLE FRANCO 40/40: TAULA RODONA MEMÒRIA I PARTICIPACIÓ
Primera taula rodona del cicle Franco 40/40, una iniciativa per conèixer i debatre sobre projectes artístics col·laboratius de memòria històrica a partir d’exemples concrets.
Es presentaran els projectes del futur monument de l’antiga Presó de Dones de Les Corts i del memorial de la Presó Model, impulsats per l’EUROM i el Centre de Recerca Polis de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb entitats i associacions locals.
Una introducció als processos participatius ciutadans en la construcció de la memòria col·lectiva que hem conegut mitjançant LaFundició, una cooperativa que també treballa en processos participatius relacionats amb la memòria col·lectiva com ara “Bellvitge rol en vivo” i “Centre d’interpretació de la ciutat des de la Barraca”.
———-
Dates: 5 de novembre de 2015. 19h.
Universitat de Barcelona.
Organitza: EUROM. European Observatory on Memories.
———-
Més informació:
facebook.com/events
TALLER DE CREACIÓ TEATRAL I DOCUMENTAL ENTRE DUES AIGÜES
Has nascut al Poblenou i has vist com anava canviant amb les onades migratòries? O has nascut fora i has vingut al barri per començar de nou? Aquest taller et convida a expressar la teva experiència de manera creativa, participant en aquest projecte participatiu de creació teatral i documental vertebrat entorn a la identitat, la cultura i les migracions.
———-
Dates: Del 7 d’octubre de 2015 al 16 de desembre de 2016.
Centre Cívic Can Felipa. Pallars, 277, 08005 Barcelona.
A càrrec de: Adeline Flaun i cia. Alamaradas.
———-
Més informació sobre el taller:
cccanfelipa.cat/cursos-i-tallers/540-tallers-arts-escniques-tardor-2015
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.