17 octubre, 2023
Notícia

Polisèmies del silenci | Cicle

Cicle dels col·lectius Sabers migrants i Jiser dins de l'exposició “La possibilitat de no haver sigut” al centre d’arts Santa Mònica (Barcelona) on teixir una cartografia col·lectiva davant les violències epistèmiques i els mecanismes del poder colonial.

“Polisemies del silenci” proposa explorar de forma crítica els oblits construïts i les diferents maneres en què opera el silenci per legitimar la dominació, erigir la història colonial com a discurs únic o privilegiar unes veus sobre unes altres al narrar migracions.

 

El cicle inclou una proposta creativa i un programa públic d’activitats, que s’emmarca dins de l’exposició “La possibilitat de no haver sigut. Set interferències decolonials”, programada al Santa Mònica fins el gener de 2024. Està impulsat per Sabers migrants i Jiser Reflexions Mediterrànies, dos dels col·lectius locals que s’uneixen a l’exposició en un exercici de curadoria compartida per presentar diferents peces i accions que aprofundeixin en la paradoxa de plantejar, en un context europeu, la pregunta “Què hauria passat si Europa no hagués existit mai?”.

 

Al cicle, organitzat en col·laboració amb el Programa Barcelona Intercultural de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’hi presentarà també la publicació autoeditada, amb el mateix títol, que connecta contrahistòries i memòries de resistència davant les violències epistèmiques i els dispositius del poder colonial.

 

Entre les activitats del cicle, que s’inicia a l’octubre, s’inclouen conversatoris, programes de ràdio en directe i tallers on dialogar, reflexionar i teixir nous territoris de resistència. Les primeres sessions proposen una mirada crítica sobre els mecanismes de poder que legitimen els processos de silenciament que travessen la història colonial i les migracions, la producció d’absències i la negació de drets. Davant el silenci s’articulen espais d’escolta i diàleg que reivindiquen el dret a construir el propi relat, connecten contra-narratives i teixeixen cartografies crítiques, que s’abordaran a les sessions de novembre. El cicle es tanca al gener i explora altres mirades des de les epistemologies crítiques.

 

 

Dates: Del 19.10.2023 – 13.01.2024. Amb inscripció prèvia per als tallers
Arts Santa Mònica. La Rambla, 7. 08002 Barcelona

 

19.10.23 / 18 h / Conversatori: Polisemies del silenci. Diàlegs i creacions col·lectives 

20.10.23 / 18 h / Kalima.radio 1: Territoris comuns per enfrontar el silenci 

21.10.23 / 17 h / Taller: Fragments creatius i històries plurals 

26.10.23 / 18 h / Conversatori: Memòries dels cossos en absència

16.11.23 / 18 h / Conversatori: Contranarratives i cartografies col·lectives

17.11.23 / 18 h / Kalima.radio 2: Dret al propi relat 

18.11.23 / 17 h / Taller: Mapa sonor en trànsit 

11.01.24 / 18 h / Conversatori: Migració, resistències i epistemologies crítiques 

12.01.24 / 18 h / Kalima.radio 3: Mirades descolonials 

13.01.24 / 17h / Taller: Quina part de la teva existència es nega a ser colonitzada?

 

Organitza: Centre d’arts Santa Mònica

Impulsa: Sabers migrants i Jiser Reflexions Mediterrànies

Col·labora: Programa Barcelona Intercultural (Ajuntament de Barcelona), Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona

En el marc de: Exposició “La possibilitat de no haver sigut”

Més informació i inscripcions: artssantamonica/Polisemies-del-silenci

 

 

Santa Mònica

 

El Santa Mònica és un centre interdisciplinari d’arts dedicat a impulsar la creació contemporània. El seu objectiu és servir com a plataforma de difusió de la creativitat contemporània a Catalunya i com a espai de reflexió per promoure el debat i generar idees sobre els conceptes que envolten la creació artística i la seva relació amb el públic.

Sabers migrants

 

Sabers migrants constitueix un espai de trobada(s) itinerant(s) que, en diferents llocs, proposa teixir processos de pensament, escolta, diàleg i creació per a abordar de manera crítica el relat hegemònic de les migracions.

Jiser

 

Jiser, que significa “pont” en àrab, és una associació sense ànim de lucre amb seu a Barcelona, que té per objectiu la promoció de la creació artística i l’ús de l’art com a eina de transformació social en l’espai mediterrani, a través de la realització d’activitats conjuntes que afavoreixin l’intercanvi i l’apropament entre les diferents realitats artístiques i culturals de la regió.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes des de l’enfocament decolonial


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.