24 abril, 2015
Notícia

Poden les arts escèniques ensenyar-nos alguna cosa sobre diversitat?

Festivals ACTUA! ARTS FESTIVAL. Art amb diversitat funcional i L’ALTRE FESTIVAL Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental / PROGRAMA HERMES i publicació ABIERTO AL PÚBLICO núm. 4. Artes escénicas e inclusión social.

Cada cop hi ha més institucions que, en el seu programa educatiu o de públics, paren atenció al treball amb la diversitat en els seus diferents expressions. Poc a poc s’incorporen nous paradigmes relacionals i de treball on el vincle amb els i les ciutadans/es canvia per tal que prenguin més protagonismes.

 

Podríem dir, però, que és un canvi silenciós que no es veu gaire reflectit en l’esfera pública, on la visió hegemònica sobre la cultura i les arts s’articula en relació al binomi cultura-popular i l’excel·lència artística, mirant sempre de reüll cap a totes aquelles pràctiques en les quals es pugui delegar una funció social massa concreta i ben aplicada.

 

Per amplificar els cercles de legitimació i reconeixement d’aquestes pràctiques, a part de obrir i debatre el codi font d’allò que és artístic i no artístic, també cal anar fent la feina que proposa la publicació Abierto al Público. Un aportació necessària que es complementa amb el dia a dia de molts projectes i festivals com aquests que aquí compartim.

 

 

 

ACTUA! ARTS FESTIVAL
Primera edició d’aquest festival, una iniciativa de l’associació Art-Teràpia Artenea, on les persones amb diversitat funcional són les protagonistes. Seran les persones amb diversitat funcional les que mostraran diferents peces artístiques relacionades amb el teatre, la dansa, la música i l’art amb actuacions, tallers, exposicions i xerrades. La iniciativa vol mostrar una visió diferent del món de la discapacitat amb una jornada festiva, de trobada entre persones, associacions i companyies on poder compartir i intercanviar experiències i iniciatives.
———-
Dates: 25 d’abril.
Fabra i Coats. Sant Adrià, 20. 08030 Barcelona.
Organitza: Art-Teràpia Artenea.
Suport: Districte de Sant Andreu (Ajuntament de Barcelona).
———-
Més informació:
actuartsfestival.com

 

 

 

L’ALTRE FESTIVAL
Un nou esdeveniment sociocultural basat en propostes artístiques creades, protagonitzades o relacionades amb persones que pateixen un trastorn mental, que tindrà lloc a Barcelona durant la primavera de 2015. És una iniciativa de l’Associació Sociocultural Matissos, nascuda del grup de professionals del Centre de Dia Pi i Molist de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, que l’any 2000 van endegar la companyia estable de teatre La Trifulga dels Fútils.

 

Aquesta és la presentació a la seva web:

 

“L’Altre Festival neix amb la voluntat d’estimular la creació, la participació i la difusió de les Arts Escèniques en el col·lectiu de persones amb trastorn mental perquè entenem que poden ser una eina fonamental en el procés terapèutic i normalitzador de la vida. Però no només això. També volem ser un referent per a tota aquella gent que estima i gaudeix del que es fa dalt d’un escenari. Una punta de llança per trencar estigmes i etiquetes. Un espai on compartir experiències, vivències i descobrir altres realitats. Una altra manera de veure i viure la salut mental”.

 

Per això conviden a participar-hi presentant propostes a companyies professionals i amateurs, col·lectius de persones amb trastorn mental, o familiars, o professionals de la salut mental, o amics, o actors, o coneguts o tot a l’hora.

 

L’Altre Festival té oberta una campanya de crowdfunding a Verkami: 
verkami.com/projects/l-altre-festival
———-
Dates: Del 4 al 7 de juny.
Fabra i Coats, Nau Ivanow i Centre Cívic Baró de Viver.
Organitza: Associació Sociocultural Matissos.
Col·labora: Ajuntament i Diputació de Barcelona, Institut del Teatre, Nau Ivanow, Associació Matissos, Ràdio Nikosia i altres entitats de familiars i persones amb malalties mentals.
———-
Més informació: 
laltrefestival.cat

 

 

 

 

PROGRAMA HERMES I L’UNIVERS FEMENÍ
L’eix temàtic de l’edició 2015 del Programa Hermes, iniciat conjuntament fa 10 anys pel Museu de Sant Boi de Llobregat i diversos serveis dels hospitals psiquiàtrics de l’àrea de Barcelona, han estat les dones al llarg de la història. El projecte d’aquesta edició es va iniciar el novembre de 2014 a partir d’unes visites al museu amb les usuàries d’aquests serveis, revisant la col·lecció des de la perspectiva de gènere.

 

Durant aquests mesos cada grup ha enfocat el tema com ha decidit: algunes clíniques han fet un treball més dirigit, amb un equip d’art-terapeutes, altres han treballat diferents projectes, que van des de l’escultura, a una màquina del temps per entrevistar a les dones més importants de la història, instal·lacions tèxtils, entrevistes a diferents dones sobre els seus somnis, etc.

———-
Dates: 25 d’abril (cloenda).
Teatre de Can Massallera. Mallorca, 30. 08830 Sant Boi de Llobregat, Barcelona.
Participa: Museu de Sant Boi de Llobregat, Unitat d’Inclusió Social i Igualtat municipal i 10 serveis dels hospitals psiquiàtrics del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu i l’Hospital Benito Menni-Germanes Hospitalàries de Sant Boi.
———-
Més informació:
museusantboi.cat/el-programa-hermes-i-lunivers-femeni

 

 

 

 

ABIERTO AL PÚBLICO. ARTES ESCÉNICAS E INCLUSIÓN SOCIAL
A través de transFORMAS nos llega esta edición núm. 4 de Abierto al público, una publicación de la Red Española de Teatros, Auditorios, Festivales y Circuitos de Titularidad Pública, dedicado a la inclusión social.

 

Compartimos el resumen con el que Eva García, de Transformas, acompañó el enlace a la publicación digital que nos hizo llegar. Eva se ha encargado de coordinación y supervisión de contenidos de este número y coincidimos con ella en destacar el “Mapa de las artes escénicas inclusivas”, que es como oro en paño, y un magnífico cierre para este análisis sobre los factores que confluyen para que este tipo de proyectos sean viables, todo lo que pueden aportar y a quién. ¡Gracias, Eva!

 

“En este número de la publicación dirigida a programadores de espacios escénicos de todo el estado, se pone el foco sobre la riqueza de experiencias relacionadas con la artes escénicas y personas o contextos diferentes. Haciéndose eco del momento que vivimos en relación a el fortalecimiento de proyectos, aparición de nuevas iniciativas, festivales, etc. analizando los retos y las dificultades que encuentra este sector de la cultura.

 

La revista plantea tres capítulos: Artes escénicas y diversidad, recogiendo ejemplos locales e internacionales  y recorriendo desde la formación de personas con diversidad funcional y/o intelectual; la conformación de compañías; exhibición y contratación y exploración de lenguajes propios. Para terminar recogiendo los elementos que permiten que los espacios escénicos sean accesibles a la ciudadanía en su totalidad. Este capítulo cuenta con el prólogo de Mercedes Pacheco, fundadora del proyecto Alas Abiertas.

 

El segundo capítulo Artes escénicas y Comunidad está prologado por el reconocido Eugene Van Erven, entre otras cosas, director del ICAF Rotterdam y profesor de la Universidad de Utrech. Presenta experiencias y explora conceptos como comunidad, transformación y colectivos, dejando patente que hay un importante trabajo que hacer aún en España y muchas posibilidades de construir nuevos caminos.

 

La publicación acaba con una recogida de algunas experiencias, compañías, festivales y recursos que permiten hacer un primer acercamiento al tema y que después les irían llevando a muchas más que existen en nuestro país”.
———
Edita: Red Española de Teatros, Auditorios, Festivales y Circuitos de Titularidad Pública.
———- 
Acceso a la publicación digital:
issuu.com/redescena.net/docs/abiertoalpublico2015

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, esdeveniments i publicacions difosos.