Observatori de la Cultura | Plataforma pública

El nou Observatori de la Cultura de Catalunya que ha creat el Departament de Cultura de la Generalitat és una plataforma pública dedicada a recollir, elaborar i posar a l’abast de la ciutadania el conjunt de dades i informacions relatives a la vida cultural del país i a l’exercici dels drets culturals. L’Observatori també té com a objectiu donar informació transparent sobre els recursos públics dedicats a la cultura, i avaluar-ne els impactes i el retorn social que produeixen.
Amb la participació de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, una altra de les seves tasques és integrar el conjunt de dades del sector cultural català en un sol canal que permeti millorar i facilitar l’accés a la informació i, d’aquesta manera, fer accessibles dades i anàlisi per a la reflexió ciutadana, la generació de coneixement qualitatiu acadèmic, el desenvolupament estratègic dels i les professionals del sector, i el guiatge de les polítiques culturals.
Tal com s’explica a la nota de premsa emesa pel Departament de Cultura el juliol de 2024 amb motiu de la seva posada en marxa, aquest objectiu es porta a terme tant per mitjà de l’elaboració de continguts propis, a partir dels treballs estadístics i els estudis promoguts des del Departament de Cultura, com fent la funció de portal d’accés a informacions elaborades i publicades per altres agents del sector.
La nova plataforma s’adreça a un públic divers, per això, i per poder cobrir les diferents necessitats d’aquest públic, la informació es presenta en diversos formats: dades obertes, tabulacions estadístiques, anuaris, informes, estudis, gràfics i mapes interactius, infografies i documents multimèdia. D’aquesta manera es pretén facilitar l’accés a una informació que pugui ser útil a tota mena de públic: persones que es dediquen a la creació artística, a la gestió d’entitats, equipaments i empreses culturals o a la informació i divulgació cultural. També s’adreça a persones que treballen o participen al tercer sector cultural, les vinculades a la recerca i la formació acadèmica, responsables públics i a la ciutadania en general. Pretén, per tant, ser una eina de suport a la presa de decisions a tots nivells.
El web de l’Observatori s’organitza en quatre blocs d’informació:
> “Clima cultural”, amb les últimes dades clau de l’estat de la cultura
> “Actualitat”, que inclou les darreres novetats
> “Dades per àmbits”, estructurades en sis àmbits diferents: Economia de la cultura | Sectors culturals | Patrimoni material i immaterial | Biblioteques, llibre i lectura |Drets culturals i llengua
> “Informes, estudis i recursos”, que dona accés a informació documental rellevant i d’actualitat, així com accés al repositori institucional del Departament de Cultura
L’Observatori es nodreix de la informació provinent de les administracions catalanes, dels centres de recerca, de les entitats i els equipaments culturals tant públics com privats i del conjunt de la comunitat cultural del país. La seva creació està recollida a l’Avantprojecte de llei de drets culturals de Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació per part del Govern.
La iniciativa va partir d’una petició del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) a algunes de les principal entitats públiques que recullen i elaboren dades i informacions en l’àmbit de la cultura, que hi participen: l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, i el mateix Departament de Cultura. Però a més d’aquestes entitats, en el moment de sortida, aquesta plataforma recull informacions elaborades per més de 50 institucions i entitats, tant del sector públic (Eurostat, Unesco, Idescat, Sindicatura de Comptes, o les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, etc.) com del privat o del món associatiu (Gremi d’Editors, Adetca, o fundacions culturals, etc.).
Aquest plantejament de hub de dades permet proporcionar informació molt diversa i de qualitat sobre la realitat cultural catalana en tots els seus àmbits tan temàtics com territorials. A més, ha de permetre també assolir un altre dels objectius plantejats que és, d’una banda, detectar el solapament de treballs en alguns àmbits i promoure la col·laboració, i de l’altra, identificar els buits quant a l’existència de dades i estudis, especialment pel que fa a aquells àmbits més allunyats de la cultura més institucionalitzada.
Dates: 2024-en actiu
Organitza: Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya), Ajuntament i Diputació de Barcelona
Més informació: observatoricultural.gencat
Avantprojecte de llei de drets culturals de Catalunya
La futura llei pendent d’aprovació per part del Govern de Catalunya és un text pioner a Europa que estableix i garanteix els drets de totes les persones a accedir a la cultura, a participar-hi, i a gaudir d’una educació artística al llarg de tota la vida. També defineix i organitza el Sistema Cultural català per tal de garantir i desenvolupar els drets culturals i fixa el pressupost del Departament de Cultura en un mínim del 2% dels comptes de la Generalitat. A més, la futura llei reforça els drets laborals i econòmics dels i les treballadorxs del sector cultural, així com la defensa de la llibertat d’expressió davant de possibles intents de censura en l’àmbit cultural. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb els Drets Culturals
notícies
També et pot interessar
Quadern Aliances per a una democràcia cultural | Presentació
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.