Museus (Im)possibles. L’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona
L’Espai Avinyó-Llengua i Cultura ha dedicat la tercera sessió del seu cicle “Museus (Im)possibles”, una iniciativa organitzada per imaginar noves formes de pensar la funció social dels museus en diàleg amb el seu territori i comunitats, a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona (EMUGBA). La sessió ha inclós una xerrada i una visita a la seu d’aquest projecte sociocomunitari, situat al carrer de la Cera del barri del Raval de Barcelona i promogut des de 2018 per l’Associació Carabutsí de gitanos i gitanes de Barcelona amb la col·laboració de l‘Associació Inter-Acció per a la promoció de l’intercanvi intercultural als barris, entre d’altres entitats i institucions.
El podcast d’aquesta xerrada està accessible a Ràdio Espai Avinyó-Llengua i Cultura (Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona), una emissora municipal creada el 2010 per difondre els continguts culturals generats per l’Espai Avinyó, una de les línies de treball del Programa BCN Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona. A la xerrada hi intervenen Talita Gabarre (Projecte Arxiu de la Memòria Oral i Visual Gitana de Barcelona), Samuel García (Director de l’EMUGBA, activista rumbero, músic, tècnic educatiu i mediador comunitari) i el docent especialitzat en tasques socioeducatives amb el col·lectiu gitano César Martínez (Inter-Acció), tots tres membres de Carabutsí.
Escoltant aquesta xerrada es pot conèixer de prop L’EMUGBA i la seva tasca d’investigació, preservació i divulgació de la memòria i cultura gitanes amb la implicació directa de la comunitat i, especialment, de les dones gitanes. A més, s’hi reflexiona sobre les potencialitats i reptes d’engegar i sostenir un procés comunitari de recuperació d’arxius per a la reconstrucció de la memòria gitana de la ciutat. Quines implicacions té aquesta proposta de cara a repensar l’imaginari que tenim sobre el patrimoni cultural? Davant dels processos creixents de gentrificació, precarització i estigmatització que ha patit el barri del Raval, en quina mesura, la proposta d’un Ecomuseu Urbà Gitano, convida a imaginar noves formes de pensar la funció social dels museus en diàleg amb el territori i comunitats que els envolten?
El cicle ‘Museus (Im)possibles’ pretén generar diferents espais pedagògics i de reflexió en clau intercultural entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat, amb l’objectiu de repensar i ampliar, conjuntament, la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives que ofereixen, sales, centres culturals, equipaments de proximitat i museus. La idea és que la mateixa exposició faciliti l’anàlisi i llanci eines de canvi a l’hora de construir el relat que l’acompanya.
A la web de Ràdio Espai Avinyó també es poden escoltar els podcasts de les altres dues sessions d’aquest cicle:
> Segona sessió (07/07/2021). Museus (Im)possibles. Un cub blanc al Raval
Una visita, des d’un altre lloc, a la col·lecció permanent del MACBA amb la comissària, crítica d’art i investigadora Suset Sánchez. Durant la visita es plantegen diferents qüestions: Quina és la intenció, naturalesa, origen, jerarquia i contraposició dels objectes presentats? Què ens diuen? Per a qui s’han creat? Qui està representat? Com estan representats? Qui fa de narrador/a? Qui escolta (a qui va dirigit)? Què sentim? On estem en la col·lecció?
> Primera sessió (03/02/2021). “Museus (Im)possibles”. L’exposició: el que no està vist
Reflexions amb Francisco Godoy Vera (historiador de l’art i membre del col·lectiu Ayllu), en el marc de l’exposició William Kentridge. El que no està dibuixat del CCCB, sobre els discursos expositius, les seves memòries i estètiques colonials, i les possibilitats i reptes futurs que tenen les exposicions i l’art per distanciar-se i combatre pràctiques racistes i imaginar la construcció de relats alternatius sobre la memòria històrica, tant en l’àmbit local com global.
L’Espai Avinyó impulsa, a través de la creació d’espais de diàleg i trobada, reflexions sobre el què implica la diversitat cultural en tots els àmbits de la societat i sobre els reptes que suposa l’intercanvi de sabers i coneixement procedents de diferents llocs del món. L’objectiu és potenciar els principis de la interculturalitat mitjançant la visibilització i el reconeixement de les diferents manifestacions culturals presents a la ciutat de Barcelona.
Dates: El podcast recull la xerrada que va tenir lloc el 21 de setembre durant la 3ª edició del cicle “Museus (Im)possibles” (Espai Avinyó) dedicada a l’EMUGBA
Produeix: Ràdio Espai Avinyó-Llengua i Cultura (XRCB)
Participa: Talita Gabarre (Arxiu de Memòria Oral i Visual de Barcelona), Samuel García (EMUGBA) i César Martínez (Inter-Acció)/Membres de Carabutsí participants a la xerrada
Més informació:
> 3ª edició de “Museus (Im)possibles”: ajuntament.barcelona/bcnacciointercultural/espai-avinyo/museus-impossibles-lecomuseu-urba-gitano-de-barcelona
> Accés al podcast: xrcb/podcast/lecomuseu-urba-gitano-de-barcelona
#ArxiuViuPolièdrica: Més experiències entorn de relats i memòries en comú
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.