21 desembre, 2022
Notícia

Museus de Ciutat: Innovació, educació i dret a participar del patrimoni cultural de Barcelona | Mesura de govern

Aquesta mesura completa el Pla de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona i ve a reforçar el paper dels equipaments museístics i patrimonials com a agents clau en la defensa d’aquests drets de la ciutadania.

“Museus de ciutat: innovació, educació i dret a participar en el patrimoni cultural de Barcelona” és una de les nou mesures que inclou el Pla de Drets Culturals de Barcelona. La mesura recull projectes i línies d’actuació per reforçar el paper dels equipaments museístics i patrimonials com a agents clau en la defensa dels drets a la participació cultural, la difusió, el coneixement, la conservació, la memòria i la representació. Entre les accions previstes hi ha l’enfortiment de la relació amb altres agents, com centres educatius i fàbriques de creació.

 

La mesura es va presentar el 14 de desembre al Born Centre de Cultura i Memòria, amb una intervenció inicial a càrrec de Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, seguida d’una taula rodona moderada per Montse Frisach (periodista i crítica d’art) amb la participació de Lucía Piedra (investigadora i comissària), José Luis de Vicente (comissari i investigador cultural), Susana Arias (responsable del Departament de Mediació del CCCB) i Marta Marín-Dòmine (directora d’El Born CCM).

 

Per aplicar la perspectiva dels drets culturals cal incorporar, en el paper dels equipaments museístics i patrimonials municipals, noves vies d’accés de la ciutadania, promovent accions de foment de la creació i les pràctiques culturals i generant noves governances que fomentin l’articulació comunitària i territorial.

 

 

Objectius de la mesura

 

Entre els objectius de la mesura, des de la perspectiva de Polièdrica en destacaríem dos: “Facilitar plataformes que consolidin l’intercanvi de mirades i fomentin la participació i la creació col·lectiva, incloent-hi la recerca i l’experimentació cultural i artística” i “Fer de l’educació un eix vertebrador de la programació i l’acció dels museus i el patrimoni cultural en general de la ciutat de Barcelona”.

 

Línies d’acció

 

Pel que fa a les 4 línies d’acció previstes, faríem especial esment a les dues que fan referència al “Dret a la participació, la creació i la recerca als museus” i al “Dret a museus amb compromís educador”, que es completen amb dues línies més, una sobre el “Dret a un relat patrimonial coordinat” i l’altra al voltant del “Dret a un sistema museístic de qualitat”. Aquestes línies estan impulsades per la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i la xarxa de museus i centres patrimonials de la ciutat, tant els propis com els consorciats i les fundacions, amb la col·laboració de la Regidoria de Memòria Democràtica, i tenen un pressupost, des d’abans de la publicació de la mesura fins a l’any 2023, de 24.866.766 €.

 

> Dret a la participació, la creació i la recerca als museus

 

Aquesta línia estratègica inclou iniciatives com ara el disseny del programa Àgora Museus, que ha d’esdevenir un espai permanent de participació, consulta i intercanvi on la ciutadania pugui accedir per fer-hi propostes de programació i articular projectes i estratègies vinculades al context territorial de cada museu.

 

També preveu la incorporació de serveis de mediació als museus municipals, endegant dos serveis de medicació cultural com a prova pilot al Museu Etnològic i de Cultures del Món i al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, per avaluar l’impacte i detectar reptes abans d’avançar en la implementació d’un servei de mediació al conjunt de la xarxa.

 

Un altre repte és consolidar i ampliar el programa Creació i Museus, seguir creant propostes conjuntes amb les fàbriques de creació i altres espais de creació de manera continuada amb impacte social i cultural.

 

En relació als museus dins el sistema de residències, es vol articular un sistema municipal de residències de creació que permeti unes condicions de treball millors per a les persones creadores i que obri portes a la mobilitat internacional.

> Dret a museus amb compromís educador

 

Des d’aquesta línia d’acció s’impulsa la Taula Educació i Museus, que ja ha començat a treballar l’any 2022 per acordar les estratègies educatives que els museus han d’impulsar per ajustar-se a les metodologies educatives de les escoles. La Taula treballarà de manera coordinada amb el Consell d’Innovació Pedagògica, que depèn des de 2022 de l’Institut de Cultura de Barcelona i que gestiona i impulsa la Plataforma d’Activitats Escolars (PAE).

 

També es vol incentivar el disseny de programes de col·laboració regular entre museus i centres educatius i es posa com a exemple el programa “Patrimonia’m”, en funcionament des del 2019 al Museu d’Història de Barcelona. En aquest sentit, el curs 2022-2023 s’ha endegat un programa pilot d’acollida d’obres d’art als centres educatius públics (escoles d’educació primària i secundària) procedents del fons d’art contemporani de la ciutat, creades per artistes en actiu.

 

Així mateix, es vol seguir fomentant el paper dels museus en l’educació al llarg de la vida, avançant en la seva relació amb altres agents educatius (universitats, centres de formació professional, entitats d’educació en el lleure, escoles de dansa i música), socials (associacions culturals, socials, veïnals, entitats del tercer sector) i artístics.

 

 

Pla de Drets Culturals de Barcelona

 

Pla de ciutat per situar els drets culturals al mateix nivell d’altres drets fonamentals en el marc internacional de drets culturals de l’Agenda 2030. S’implementarà amb el desplegament fins el 2023 de 9 mesures i 100 accions específiques per assegurar l’accés a la cultura, la participació i el dret a contribuir a la vida cultural de la ciutat.

 

Aquest pla, impulsat per l’Institut de Cultura (ICUB) de l’Ajuntament de Barcelona, situa els drets culturals a l’altura d’altres drets fonamentals, des d’una perspectiva en què els vincles entre cultura i educació, cultura i tecnologia, cultura i innovació, i cultura i ciència constitueixin espais estratègics de projecció i de futur i, alhora, reforcin la vida democràtica de la ciutat.

 

Entitats, equipaments i teixit cultural i creatiu de la ciutat són, juntament amb les àrees i els programes municipals, actors clau en el disseny i l’impuls de les accions que es duran a terme per avançar en la posada en pràctica d’aquest nou marc de drets culturals.

 

Pots llegir la notícia que Polièdrica va publicar amb motiu de la presentació del Pla de Drets Culturals aquí.

 

 

Dates: La mesura es va presentar el 14 de desembre al Born CCM

Impulsa: Institut de Cultura-ICUB (Ajuntament de Barcelona) 

En el marc de: Pla de Drets Culturals de Barcelona

Col·labora: Regidoria de Memòria Democràtica
Més informació:
barcelonacultura/mesura-museus-equipaments-patrimoni

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb els Drets Culturals


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.