Museus per créixer. El rol dels museus en l’educació per a la ciutadania | Jornada

L’educació és una condició indissociable de la funció social dels museus fins al punt que els seus programes públics, cada vegada més, s’aixopluguen sota del gran paraigua educatiu i s’alineen amb l’aprenentatge continu, la creació compartida i la generació d’aliances. En el marc de l’educació per la ciutadania, en aquesta edició de les jornades organitzades per la Xarxa de Museus Locals, que coordina l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, es posa la mirada en l’equitat i la igualtat d’oportunitats.
La reflexió i la reformulació en educació són constants. Cal adequar-se a una societat complexa i canviant i tenir presents els reptes marcats per l’Agenda 2030 pel que fa a l’assoliment de drets tan cabdals com l’accessibilitat universal, la vida en comunitats pacífiques, justes i democràtiques i l’accés a una educació emancipadora per a tots els i les ciutadanxs i al llarg de tota la vida. Entenent que cadascú connecta amb el coneixement d’una manera particular i única, els museus, com a generadors d’aprenentatge, han de facilitar aquesta connexió amb el màxim de canals possible.
Aquesta jornada és una oportunitat de conèixer les reflexions i les pràctiques de diferents museus que han pres l’educació com a catalitzador de la seva oferta. Institucions que tenen en compte no tan sols oferir emocions, ser visibles a les xarxes socials i sumar audiències sinó també acompanyar el seu públic en el que comporta sortir de la zona de confort i recórrer un camí més reflexiu cap a nous aprenentatges.
Les ponències programades al seminari són:
> Museums, audiences, citizens (ponència inaugural) | Cristina Da Milano, Presidenta de l’ECCOM-European Centre for Cultural Organisation and Management (Itàlia).
> Llums i ombres d’un model didàctic propi | Albert Batlles Fossas, cap del Departament d’Educació i Activitats, Nat – Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
> Plazaratu | Catalina Lozano, comissària en cap del Museo de Arte Contemporáneo del País Vasco, Artium Museoa.
> L’éducation, au centre de la vie du musée | Bastien Colas, cap del Servei Cultural del Musée des Beaux-Arts de Lyon.
> El Projecte educatiu de la Casa Museu Verdaguer: revisar i créixer | Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer (Folgueroles).
> L’obra d’art com a lloc de trobada: conversar la diferència per construir sentits | Esther Fuertes, coordinadora i responsable del Departament d’Activitats i Educació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
> Citizenship education: Hands On! Hearts On! Minds On! | Mariëlle Pals, cap de programes del Wereldmuseum dels Països Baixos (abans Tropenmuseum, Wereldmuseum, Afrika Museum i Museum Volkenkunde).
> Juga-hi!. Un projecte de cocreació d’una exposició itinerant sobre joguets i gènere entre La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya | Eva Pascual Miró, conservadora del Museu del Joguet de Catalunya (Figueres).
> El Museu: un espai comunitari per al coneixement, l’educació i el gaudi | Marta Argelagués Llauradó, responsable dels programes d’exposicions i de les propostes de dinamització i difusió del patrimoni cultural del Museu d’Història de Cerdanyola.
> Projectes artístics comunitaris: un canvi de mirada dels Museus d’Olot | Montse Mallol, directora dels Museus d’Olot.
Dates: 15 de novembre
Seminari híbrid. De 9:30 a 17:30h. En línia – Plataforma Zoom i Espai Bonnemaison. C/ Sant Pere Més Baix. 08001 Barcelona
Organitza: Oficina de Patrimoni Cultural (Àrea de Cultura, Diputació de Barcelona)
Ponents: Cristina Da Milano (ECCOM), Albert Batlles Fossas (Nat – Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Catalina Lozano (Artium Museoa), Bastien Colas (Musée des Beaux-Arts de Lyon), Jordina Boix (Fundació Jacint Verdaguer), Esther Fuertes (MNAC), Mariëlle Pals (Wereldmuseum), Eva Pascual Miró (Museu del Joguet de Catalunya), Marta Argelagués Llauradó (Museu d’Història de Cerdanyola) i Montse Mallol (Museus d’Olot)
Més informació i programa: diba/opc/xxxv-jml
Xarxa de Museus Locals
La Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona és una eina de suport i col·laboració dels i per als museus de la província que posa a l’abast dels municipis una sèrie de serveis i accions destinades a millorar la gestió, la conservació i la difusió del patrimoni i dels equipaments museístics amb l’objectiu de que esdevinguin espais referents de preservació de la identitat i la memòria col·lectiva, alhora que nous llocs d’aprenentatge, de socialització, d’oci i de desenvolupament del territori.
Aquesta xarxa està integrada per 64 equipaments de 51 municipis i coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació Barcelona. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies i articles sobre drets culturals i democràcia cultural
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.