Museu i Territori
Aquest vídeo és una de les sorpreses organitzades amb motiu del 10è aniversari de l’arribada del Museu de Ciències Naturals de Barcelona al Parc del Fòrum, al districte de Sant Martí, que ha experimentat una completa transformació iniciada amb els Jocs Olímpics celebrats a la ciutat l’any 1992 i que inclou 10 barris units pel seu passat industrial.
De la mà del realitzador i educador audiovisual Dídac Roger i Homs (Kineina audiovisuals), 10 veus entre veïns, veïnes i membres d’entitats dels barris propers a l’equipament (com ara l’Associació de Dones Ambar Prim, l’Associació de Veïns del Besòs i el Maresme, l’Assamblea de Joves del Besòs o l’Institut-escola La Mina) expliquen com han estat aquests 10 anys del Museu al barri.
El març del 2011, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona obria una nova seu al Fòrum, el primer gran equipament cultural públic en ubicar-se en el districte de Sant Martí i, concretament, en el barri de El Besòs i el Maresme. Des del primer moment Museu va obrir-se als veïns i veïnes amb l’objectiu que poguessin fer-se seu l’equipament, no només com a museu, sinó també com a espai públic al servei de diferents usos per a la ciutadania.
Al llarg d’aquesta dècada, s’han desenvolupat diversos projectes de proximitat amb les entitats i escoles del districte entre els quals destaquen:
> La nit dels Museus, Cultura km0
Les instal·lacions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona esdevenen per una nit un espai de creació i festa on els col·lectius artístics i culturals del districte de Sant Martí on s’ubica en són els protagonistes i estrenen els seus espectacles. Es tracta d’una iniciativa del Consell d’Europa que enguany arriba a la 17a edició i en què participen més de 4.000 museus de 40 països europeus.
Inclòs dins del projecte de proximitat que es desenvolupa amb el districte de Sant Martí de Barcelona, el Consell d’Infants del Museu està format per 16 nens i nenes de cinquè i sisè de primària de dues escoles del districte, Escola Els Porxos i Escola Els Horts. És un òrgan de participació real que permet als nens i nenes del territori fer sentir les seves opinions, idees i suggeriments en relació amb les activitats del Museu, la programació o les instal·lacions.
> Projecte educatiu Connectem amb
És una programa estable de col·laboració amb les escoles del districte de Sant Martí on, a partir d’una exposició temporal del Museu, els i les alumnes fan un treball de descoberta del barri.
Sustentat sobre tres eixos primordials com són l’escola, el museu i l’entorn, aquest projecte de proximitat escolar es desenvolupa en diàleg amb altres disciplines que no són les ciències, raó per la qual es compta amb l’expertesa de col·laboradorxs externxs que assessoren als i les alumnes i als docents en el procés, la cloenda del qual és sempre una exposició final al Museu.
Aquest vídeo és la quarta sorpresa de les 10 que el Museu té preparades i desvetlla mes a mes per celebrar el desè aniversari de la seva arribada al Fòrum. La primera sorpresa va ser l’ampliació dels continguts de l’exposició permanent al març amb una rèplica del Gabinet de curiositats de la família Salvador (nissaga d’apotecaris i naturalistes de Barcelona que durant tres segles van mantenir un gabinet de curiositats a la seva apotecaria), l’original del qual es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona. La cinquena sorpresa ha estat l’exposició Bebès Animals (07/07/2021 – 08/05/2022).
Dates: 2021
L’estrena del vídeo va ser el 18 de juny per Youtube
Organitza: Museu de Ciències Naturals de Barcelona
A càrrec de: Dídac Roger i Homs (Kineina audiovisuals)/Realització
Participa: Veïns, veïnes i membres d’entitats del districte de Sant Martí de Barcelona com l’Associació de Dones Ambar Prim, l’Associació de Veïns del Besòs i el Maresme, l’Assamblea de Joves del Besòs o l’Institut-escola La Mina
Més informació: museuciencies/museu-i-territori-10-veus-del-barri
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre art, cultura i ciència
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.