30 octubre, 2024
Notícia

Museu habitat | Programa de mediació

“Habitar els marges: programa de mediació comunitària i pràctiques situades” entorn dels barris de la muntanya de Montjuïc de Barcelona és la proposta de Transductores pel 2024 del projecte “Museu hàbitat” (Generalitat de Catalunya).

El projecte “Museu habitat”, una iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, té per objectiu repensar el futur dels museus i el seu paper en la societat actual. En aquest context, Transductores proposa un programa de mediació crítica i experimental que, sota la noció de “parainstitució” (Janna Graham, 2023), generi altres espais on el museu es pugui habitar des dels marges. Espais marginals, transfronterers, entesos com a àrees intermèdies de recerca militant, mirada decolonial i formes de treball. Des d’aquí s’aborden altres formes de pràctiques instituents, memòries dissidents i entramats comunitaris on s’experimenten altres maneres d’habitar els museus. 

 

Aquest marc s’ha construït a partir de la pràctica que aquesta plataforma interdisciplinària du a terme des del 2008, les diverses recerques desenvolupades i seguint els treballs d’investigadores com Carmen Mörsch, Janna Graham, Nora Sternfeld i Sofia Olascoaga, entorne de les tradicions crítiques com l’educació popular, la crítica institucional, el treball polític amb les comunitats i moviments socials o la museologia crítica, entre d’altres.

 

 

Mediació comunitària: aliances, trobades i accions

 

El programa té com a missió generar una sèrie de maneres d’habitar les exposicions, el programa i els diversos relats del “Museu habitat” amb especial èmfasi en accions arrelades i situades en els barris al voltant de la muntanya de Montjuïc, des d’una mirada crítica i decolonitzadora d’aquesta àrea urbana, amb una relació amb la muntanya com a element en tensió, relat colonitzador i activitat comunitària, tot alhora. Es partirà d’una àmplia xarxa d’aliances i teixits comunitaris amb els quals s’ha treballat prèviament o amb l’activació de plans i xarxes comunitàries, principalment dels barris del Poble-sec i La Marina de Barcelona, com a principals col·laboradoxs i expertxs situadxs. La mediació comunitària posarà l’èmfasi en l’articulació amb moviments socials, comunitats, grups informals, espais educatius alternatius, així com xarxes sobre el trànsit social, la mirada decolonial i les noves maneres d’experimentar el dret a la ciutat i les narratives sobre el paisatge entorn de la muntanya de Montjuïc com a element en disputa.

 

En paral·lel, es planteja una sèrie d’accions i espais de trobada amb professionals de museu, mediació i treballadorxs culturals on compondre i generar nous diàlegs i sabers entorn de les maneres de treballar la mediació crítica i col·laboracions amb comunitats, una perspectiva a llarg termini, estructural i amb enfocament de política pública.

 

Sota el nom “El cos de la muntanya”, les accions que es duran a terme consisteixen en una sèrie de rutes exploratòries i experimentals amb grups de gent gran, vinculades a xarxes actives del Pla Comunitari de Poble-sec i les taules d’envelliment saludable impulsades a La Marina. Aquests recorreguts es realitzaran en col·laboració amb diversos grups de treballadores, artistes i urbanistes feministes durant els mesos d’octubre i novembre amb l’activació de diverses accions i documents.

 

A més, s’organitzarà una visita experimental titulada “Romeria Montjuïc”, juntament amb Montse Madridejos i el Laboratori de Recerca des del Flamenc, una activitat que explorarà i activarà una performance que combinarà ball, cossos i històries per oferir noves maneres d’interpretar la mirada sobre Montjuïc, en relació amb dues dates clau que van marcar la seva planificació i domesticació: l’Exposició Universal del 1929 a Barcelona i l’organització de les Olimpíades l’any 1992.

 

Finalment, s’està teixint una sèrie de taules rodones i trobades, a tall de laboratori situat d’aprenentatges col·lectius sobre mediació crítica i treball amb comunitats. L’objectiu és reflexionar sobre com repolititzar la dimensió comunitària dels museus, generar diàlegs de sabers i compartir, així com reconèixer altres iniciatives del territori català.

 

 

 

Dates: Octubre-novembre

> Properes accions: “Romeria Montjuïc”. 17/11 – 11.30h. Entrada Poble Espanyol

Organitza: Museu Habitat (Conselleria de Cultura, Generalitat de Catalunya)

A càrrec de: Transductores (Programa de mediació 2024)

Participa: Montse Madridejos i Laboratori de Recerca des del Flamenc

Més informació: transductores/museo-habitat-programa-de-mediacion-critica-y-practicas-situadas-2024

 

 

 

 

Museu habitat

 

El projecte “Museu habitat”, una iniciativa impulsada l’any 2024 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, té per objectiu repensar el futur dels museus i el seu paper en la societat actual. El programa desplegarà, fins al 2026, exposicions activitats, espais de reflexió i iniciatives amb diversos grups i xarxes de treball.

 

Transductores

 

Transductores és una entitat amb seu a Barcelona que des del 2008 realitza projectes de recerca i mediació en tres eixos principals: les pedagogies col·lectives, les pràctiques artístiques col·laboratives i les maneres d’intervenció a l’esfera pública.

 

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes sobre mediació a institucions d’art


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.