MORTALS (Preludi) | Exposició
“MORTALS (Preludi)” és una mostra coral organitzada per ACVIC Centre d’Arts Contemporànies on una selecció d’obres de l’artista Albert Potrony sobre la vellesa, les cures, el record i la pèrdua, creades en col·laboració amb individus i col·lectius diversos, estableixen converses amb peces d’artistes contemporanis formal i conceptualment properes als tres eixos temàtics de l’exposició: les cures i l’envelliment, la pèrdua i el record, i l’imaginari del cementiri.
La primera secció explora les cures, l’envelliment i la dependencia amb peces i projectes d’Alicia Santamaria, Susana Casares i Albert Potrony amb Alex Gifreu; la segona secció explora la pèrdua, el record i la memòria, vehiculant aquests conceptes a través dels objectes amb peces i projectes d’Albert Potrony, en col·laboració amb alumnes i mestres de l’Escola Vic Centre, i d’Adriana Wallis; i la tercera explora l’imaginari del cementiri com a un espai per a la vida amb peces i projectes d’Albert Potrony, ACVIC i l’Escola Vic Centre, i de Democracia, Rosa Amorós i Anna Vilamú Bosch.
Aquesta mostra és la primera d’ençà que s’inicià “MORTALS” l’any 2020, un projecte artístic i de recerca sobre la mort i la vida, que busca crear espais per reflexionar, de forma col·lectiva, sobre l’envelliment, el procés de final de vida, les cures pal·liatives, l’acompanyament, la mort i el dol, a través de l’activació de grups de treball, per tal de compartir sabers i experiències.
“MORTALS” és fruit de la col·laboració entre l’artista Albert Potrony i Roser Sanjuan, gestora cultural i mediadora artística especialista en art participatiu i social. “MORTALS (Preludi)”, de la mà de Maite Palomo (gestió cultural i gerència d’ACVIC) i amb la participació de l’Escola Vic Centre, ens apropa als temes del projecte des de la mirada dels infants, perquè en general, als adults ens resulta complicat trobar maneres d’apropar-los-hi aquest tema. Cal dotar d’eines per fer-hi front i viure sense donar l’esquena a la mort, des de totes les etapes de la vida, per tal de viure millor.
Antecedents
El projecte expositiu “MORTALS (Preludi)” forma part d’un projecte més ampli anomenat “Mortals” iniciat el 2020 amb “La bona mort” i realitzat a Lleida entre el 2020-2021 (Art for Change 2019 –Fundació la Caixa– i Centre d’Art La Panera), un projecte participatiu i de recerca col·lectiva al voltant de la mort, fruit de la col·laboració entre l’artista Albert Potrony i la treballadora cultural Roser Sanjuan, responsable de programes públics de La Panera.
“Mortals” és un projecte de llarga durada que té una vocació polifònica, i vol valorar tota mena de sabers i experiències com a punt de partida per a la recerca i la creació col·lectiva al voltant de l’últim tram de la vida, la mort i el dol.
L’any 2023 s’hi va sumar “Mortals (Morir Queer)”, projecte artístic col·laboratiu sobre el fet de la vellesa en el col·lectiu LGTBIQ+, guanyador de la Crida de Mediació 2023 del CAC Palma i acollit a la Fundació Miró Mallorca per desenvolupar-lo a les Illes Balears.
Dates: Del 04.11.2023 al 27.01.2024
Organitza: ACVIC Centre d’Arts Contemporànies
Artistes: Rosa Amorós, Susana Casares, Democracia, Alex Gifreu, Albert Potrony, Alicia Santamaria, Anna Vilamú Bosch-Associació Abilis i Adriana Wallis
A cura de: Roser Sanjuan, Albert Potrony i Maite Palomo
Col·laboren: Morera Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, Fundació Suñol Escola Vic Centre, Centre d’Art La Panera, MEV (Museu d’Art Medieval) i La Kaseta Ideas Factory
Més informació: acvic/projectes-expositius/mortals-preludi
Albert Potrony
L’artista Albert Potrony és nascut a Barcelona però, des dels anys 1990, ha desenvolupat a Londres una trajectòria en projectes artístics des del llenguatge audiovisual i la instal·lació, a la vegada que du a terme projectes comunitaris i participatius, en bona part a partir del joc. |
Roser Sanjuan
Roser Sanjuan és responsable de programes públics del Centre d’Art La Panera de Lleida, dissenya i coordina projectes artístics col·laboratius, i és especialista en contextos sanitaris i col·lectius en situació de vulnerabilitat. Dissenya recursos sobre educació artística i media en projectes artístics i col·lectius. Ha comissariat exposicions i escrit sobre educació i mediació per a articles acadèmics i altra bibliografia. Imparteix classes com a col·laboradora en màsters i graus d’estudis superiors per a diverses universitats. |
ACVIC
ACVic Centre d’Arts Contemporànies està situat a la ciutat de Vic i es va inaugurar l’any 2010. Es posiciona amb una línia d’acció centrada en la relació entre l’activitat educativa, el territori i la interacció social. L’art en interacció amb l’educació facilita espais de producció que s’obren a l’experimentació. ACVic desenvolupa el projecte “Art+Escola” des del curs 2010-2011. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives que sobre la mort des de la cruïlla art-salut
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.