Micropolítiques culturals
Propostes d’un teixit cultural que es desplega des de la diversitat d’accions (un projecte, un curs, un espai i una publicació) per demostrar que la riquesa d’un ecosistema cultural no es cenyeix només als moments de consum, tot posant de relleu els temps compartits de producció, reflexió i aprenentatge.
ESTRENA DE LA TRAVESSIA. PROJECTE TEATRAL DESPLAÇA’T
La Travessia és la nova producció de transFORMAS, fruit del projecte “desPLAÇA’t”, en què han participat una cinquantena de persones del districte de Sant Andreu i Barcelona. Es tracta d’una iniciativa de teatre per a la transformació social emmarcat en el procés del pla de desenvolupament comunitari del barri de Navas per tal de generar un procés de creació conjunta amb els seus veïns i veïnes, i amb el seu teixit associatiu. L’obra és una reflexió sobre els desplaçaments que duen a terme les persones, ja siguin els físics o els emocionals, els voluntaris i desitjats o els obligats, com els que ocupen l’actualitat des de fa tants anys i de manera intensiva els darrers mesos.
transFORMAS surt de l’interior de la presó de Quatre Camins, on ha treballat durant 10 anys amb el seu projecte teatroDENTRO, i situa el seu nou projecte teatral, “desPLAÇA’t”, en un districte de Barcelona, mantenint l’aposta de realitzar projectes artístics amb persones diferents i contextos diferents. Es manté l’objectiu d’aconseguir un impacte en la comunitat i la metodologia s’ha basat en l’escriptura compartida a partir d’improvisacions i l’ús de diversos dispositius teatrals.
Han participat a “desPLAÇA’t” usuaris i usuàries del Casal de Gent Gran de Navas, de l’Equipament Integral de Meridiana, d’AREP (Associació per a la rehabilitació de les persones amb malaltia mental) i d’AFAP (Associació de Famílies per a l’ajuda al malalt de poliomielitis), i de FORA’M (grup de col·laboradors i simpatitzants de l’entitat). A partir d’una primera fase de treball per separat, en un segon temps, el procés ha estat comú per crear de forma col·lectiva “La Travessia”, sota la direcció artística de Thomas Louvat.
———-
Dates: 19 de desembre de 2015. A les 20h.
Espai Josep Bota del recinte de Fabra i Coats. Sant Adrià, 20.
Les següents representacions seran del 26 al 30 de gener de 2016.
Col·labora: Districte de Sant Andreu (Ajuntament de Barcelona), Pla Comunitari de Navas, Espai Josep Bota i Fabra i Coats, Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu, Centre Cívic de Navas, Casal de Gent Gran de Navas, Equipament Integral Meridiana, AREP i AFAP.
En el marc de: projecte desPLAÇA’t de transFORMAS en el marc del seu eix de treball 2014-2016 sobre “el desplaçament”.
Suport: Ajuntament de Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat i l’OAPEE (projecte Erasmus+).
———-
Més informació sobre l’esdeveniment:
facebook.com/transformas.artesescenicastransformacion
EINES DE TEATRE DELS I LES OPRIMIDES: DEL DESIG A L’ACCIÓ
L’Escola de Teatre de les Oprimides de BCN obre les seves portes amb el projecte ‘Eines de teatre dels i les oprimides: del desig a l’acció’, un curs coral on els col·lectius Fil a l’agulla, La Xixa Teatre i Nus Teatre i Acció Social uneixen les seves trajectòries per oferir en comú un espai per assajar com transformar la realitat.
El teatre de les oprimides, recorden els organitzadors d’aquest curs, ens convida a reflexionar sobre les opressions que ens envolten, des del cos i de manera creativa, per buscar col·lectivament accions que ens facin més lliures. És una eina poderosa per representar i fer visible la realitat, construïda sobre una estructura de desigualtats i violències, i veure què podem fer per canviar-la.
El curs és una ocasió per a les persones que busquen un espai creatiu col·lectiu, tant si són activistes com si volen adquirir eines per sortir del discurs i passar a l’acció. També procurarà aprenentatges de valor a les persones que treballen, de manera formal o informal, en el món de l’educació, la cultura, el treball social o la divulgació i tenen ganes d’adquirir eines per aplicar-les al seu àmbit professional.
Tinguin experiència prèvia en tècniques de teatre de les oprimides o vulguin entrar-hi en contacte per primer cop, les persones que busquen un espai on compartir les idees i desenvolupar les seves capacitats creatives en grup, tenen en aquest projecte l’oportunitat de fer-ho i aprendre noves eines per a l’apoderament individual i col·lectiu.
———-
Dates: del 18 de gener al 20 de juny de 2016.
Escola de Teatre de les Oprimides.
Espai La Virgueria. Grasses, 21-23. Barcelona.
Organitza: Fil a l’Agulla, La Xixa Teatre i Nus Teatre i Acció Social.
———-
Més informació:
filalagulla.org/passem-del-desig-a-laccio-eines-de-teatre-dels-i-les-oprimides-de-la-ma-de-lescola-de-to-de-barcelona
ESPAI SOCIOCULTURAL EL NIU DE BAMBÚ
Espai sociocultural a Barcelona dedicat a la difusió cultural i la inclusió social. L’espai consta d’un espai escènic on s’hi programaran produccions de BamBú cia. de teatre, impulsora del projecte, així com d’altres companyies, sempre prioritzant aquelles propostes definides per la crítica social i la inclusió. També consta d’una sala polivalent on s’hi realitzaran cursos vinculats amb les arts, les humanitats i l’àmbit social, conferències, exposicions, projeccions audiovisuals, xerrades, presentacions de llibres, etc. Totes les activitats programades tenen l’objectiu de difondre propostes culturals a l’abast de totes les persones i sempre apostant per aquelles que puguin ser excloses socialment per una raó o altra.
La línia social que defineix El niu de bambú està marcada per la inclusió de persones amb/sense diversitat funcional (com a membres de BamBú cia. de teatre, com a professors/es de cursos, ponents, artistes convidats/des o voluntaris/àries) o amb/sense un perfil de risc social i per la sensibilització social.
L’espai té la missió d’esdevenir un espai de referència en matèria sociocultural que faci possible totes aquelles formes d’expressió i de formació culturals/artístiques que l’estàndard social no sempre facilita. També pretén ser un punt de trobada de persones vinculades a la cultura que volen qüestionar-se l’ordre establert i trobar ponts de col·laboració amb altres artistes/pensadors(es).
———-
Dates: En funcionament des de novembre de 2015.
Torre Vélez, 35. Barcelona.
Organitza: Bambú cia. de teatre (nascuda el 2014 i resident, a partir d’ara, al Niu de bambú).
———-
Més informació:
elniudebambu.com
PRESENTACIÓ DE LA REVISTA ARTSOCIAL
Amb el núm. 1 al carrer des d’octubre de 2015 i el núm. 2 amb data de publicació al febrer de 2016, ArtSocial, la revista de les arts en els àmbits comunitari, terapèutic i d’integració social es presenta a l’Ateneu Popular 9Barris.
Aquesta revista de nova creació té com a objectiu donar veu a les persones, col·lectius i entitats que treballen amb les arts (escèniques, plàstiques, sonores, visuals o aplicades) com a eina de transformació social.
La revista neix en el context de l’Associació Neret Social, una associació sense afany de lucre que té la finalitat de promoure i visibilitzar l’art social, i ho fa des de diferents activitats, entre elles, aquesta publicació.
———-
Dates: 10 de desembre de 2015. A les 19h.
Ateneu Popular 9Barris. Portlligat 11-15, Barcelona.
Publica: Edicions Neret (de l’Associació Neret, que té com a objectiu promoure i visibilitzar l’art social).
A càrrec de: Lola Renau/edició
Participa: Antonio Alcántara i Aïda Ballester (circ social), Olga Vinyals i Noemí Rodríguez Cuadras d’Artescena Social (amb una experiència de teatre social en context penitenciari), Pasquale Marino (pedagogia del clown), Equip investigador Residency UB (conclusions del projecte europeu Residency sobre residències artístiques orientades a la participació comunitària), Victor Ruiz del Grup de Teatre Eclipse del Centre Ton i Guida (teatre i salut) o Manuel Anoro, director de La Trifulga dels Fútils del centre de dia Pi i Molist (teatre i salut mental), entre d’altres autors/es.
———-
Més informació:
artsocial.cat
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.