24 juliol, 2023
Notícia

Mediar el futuro. Archivo y memoria en arte y educación | Publicació

El llibre de Sara Torres-Vega publicat per l’editorial Catarata reflexiona sobre com enriquir els arxius existents d'educació artística.

El llibre Mediar el futuro. Archivo y memoria en arte y educación escrit per Sara Torres-Vega, artista, investigadora i docent, i publicat en la col·lecció arte + educación de l’editorial Catarata, mira simultàniament al passat i al futur dels arxius en art i educació. Aquesta publicació recull els fruits de més de deu anys de recerca que l’autora va culminar durant la seva estada a la Real Academia de España en Roma i neix de la falta d’arxius d’art i educació, i de la necessitat d’instaurar mecanismes de documentació que preservin el passat per a mediar el futur.

 

La primera part del llibre, “Arca: supervivientes del diluvio”, rescata aquells arxius de múltiples llocs que sí han sobreviscut a les dificultats que pateixen les treballadores de l’art i l’educació per explicar una història pròpia. Es tracta d’arxius tant digitals com analògics que custodien els sabers d’una professió incerta, efímera i temporal.

 

A la segona part, “Caja: ritos de guardar”, l’autora es pregunta si en comptes d’esperar a que se’ls faci lloc en els arxius existents, no seria més efectiu construir una arca pròpia per preservar la memòria i l’arxiu de l’educació artística. Així doncs, proposa la generació de protocols de documentació i arxiu, donant claus i pautes per a qualsevol professional, institució, departament o associació que vulgui començar a construir un arxiu útil, sostenible i situat.

 

El tercer i darrer capítol, “Mesa camilla: archivo de archivos/salir de la caja”, es recorre a la imatge de la mesa camilla per pensar l’arxiu més enllà del seu sentit tradicional. El dubte que planteja la investigadora és si els objectes que potencialment poblarien l’arxiu d’art i educació (una pinassa, una sabata, una carta amagada en un llibre vell, múltiples fotografies o vídeos en formats obsolets, etc.) serien realment compatibles amb els protocols d’obertura, els guants de làtex o els accessos restringits dels arxius formals. En canvi, la seva proposta evoca l’espai de trobada de la mesa camilla, un lloc on acudir per la necessitat de buscar el calor d’un braser, i pel desig d’estar a prop dels qui sabem que aportaran coses nutritives a l’arxiu.

 

Partint d’aquesta idea, es recullen projectes en codi obert, xarxes socials, usos formatius i activisme professional que promoguin llocs de reunió i intercanvi que serveixin de catalitzadors de la memòria material i immaterial, de relat del present i de mediació i projecció d’allò que ha de venir, establint temps i espais amb els quals continuar enriquint els arxius d’art i educació.

 

 

Any: 2023
Autora: Sara Torres-Vega
Col·lecció: arte + educación
Pàgines: 224
Més informació: catarata/mediar-el-futuro

 

 

Per què et pot interessar?

 

Tal com reflexiona l’autora, el sector de l’art i l’educació sobreviu en un context amenaçador: precarització dels seus professionals, constant risc de desaparició dels currículums oficials, absència de reconeixement a l’especialització del professorat, precarització de les mediadores en institucions culturals, invisibilització, subalternitat, etc.

 

En aquesta realitat se li suma el fet que, en el terreny de l’educació artística, l’arxiu i l’acte de preservar allò que històricament ha succeït als departaments d’educació d’una institució cultural, no ha estat cap prioritat. Tal com reflexiona Maria Acaso, productora cultural i cap de l’Àrea d’Educació del Museu Reina Sofía, en un post dedicat al llibre, per “desfer la subalternitat dels departaments d’educació és necessari un assalt a l’arxiu, reclamant el lloc central dels públics i els seus aprenentatges al cor del museu”.

 

Aquest llibre pot interessar a tothom que vulgui trobar pistes sobre com emprendre la tasca de “assaltar l’arxiu”. També, a qualsevol persona que vulgui aportar històries per assistir a les educadores i comunitats de l’art i l’educació en la seva tasca de mediar el futur.

 

 

Sobre l’autora

És artista, investigadora i docent. Doctora en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid (UAM). La seva recerca se centra en la documentació i arxiu de pràctiques educatives que situen l’art com a catalitzador de la connectivitat social. Ha treballat en learning a la Tate de Londres i al Museu d’Art Modern (MoMA) de Nova York. En totes dues institucions, la seva tasca es va centrar en el disseny, creació i avaluació d’un arxiu participatiu que allotgés les activitats educatives desenvolupades en el context del museu, integrant-lo en els arxius institucionals preexistents. Per aquesta tasca ha estat convidada a donar conferències a la Universitat de Columbia (Nova York), al Bates College (Maine), al Culturgest de Lisboa i a l’Acadèmia d’Art i Disseny de Bergen (Noruega), entre altres. D’altra banda, els resultats d’aquests projectes s’han consolidat en arxius de mediació, publicacions i peces audiovisuals. Actualment, compatibilitza la seva tasca docent a la UAM amb projectes amb la Universitat de Nova York, el màster PERMEA (Universitat de València) o el Reina Sofía.

 

 

També et pot interessar

A la recerca de l’arca perduda. Desfer la subalternitat dels Departaments d’Educació a través de l’arxiu

Polièdrica

Gener, 2022 

 

Article de María Acaso i Sara Torres-Vega publicat per A*Desk entorn del paper subaltern dels Departaments d’Educació dels museus reflectit en l’absència de l’educació als arxius institucionals.

 

 

 


#ArchiuViuPolièdrica: Més propostes sobre pràctiques comunitàries i arxiu


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.