Material sensible | Documental
Amb motiu del Dia Mundial contra l’Abús Sexual Infantil, el 19 de novembre es va estrenar a la plataforma de cinema Filmin el documental “Material sensible” creat per la Fundació Photographic Social Vision i la Fundació Vicki Bernadet i editat per Ana de Quadras. El documental segueix l’experiència de diversos participants que van sofrir abusos sexuals en la infància (ASI) a través dels testimoniatges i les imatges realitzades en uns tallers de fotografia participativa organitzats per la Fundació Photographic.
La peça audiovisual, té un doble objectiu: compartir la metodologia de creació fotogràfica participativa i denunciar i informar sobre la greu problemàtica de l’abús sexual infantil, que la nostra societat necessita atendre amb urgència.
Sumant a més la participació de professionals de mediació artística i d’atenció psicològica que treballen en el projecte “Material sensible”, el film ens ajuda a entendre les diverses fases que comporta el procés de recuperació d’una experiència d’ASI. A més, també demostra el necessari que és fer públiques aquestes històries, des de l’empatia i la delicadesa.
Metodologia de creació fotográfica participativa
La fotografia permet a les persones no familiaritzades amb aquest mitjà connectar amb la seva capacitat creativa i expressar amb imatges la seva realitat. Per això, la Fundació Photographic Social Vision, entitat pionera en l’ús de la fotografia documental com a eina social, fa dues dècades que aplica la metodologia participativa en diversos projectes, facilitant càmeres i coneixements de llenguatge fotogràfic a diversos col·lectius.
Afrontant la realitat de l’Abús Sexual Infantil (ASI), l’àrea educativa de la Fundació Photographic va decidir desenvolupar el projecte “Material sensible” en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet, entitat de referència en l’atenció, la prevenció i la sensibilització dels abusos sexuals a menors. Des de 2017, s’han completat tres edicions d’aquest projecte participatiu de creació fotogràfica dirigit a persones que han realitzat prèviament un procés terapèutic a la Fundació Vicki Bernadet.
A cada edició, s’acompanya durant nou mesos als i les participants, oferint-los la fotografia com a mitjà d’expressió per a revisar les seves històries i emocions. En la fase final del projecte, se’ls dona l’oportunitat d’exposar els resultats i presentar-los públicament davant el seu entorn pròxim i davant el públic general, de manera que obren nous camins en la seva recuperació personal i col·laboren a donar a conèixer i prevenir sobre la problemàtica dels ASI.
Exposició i càpsules per a instituts
El 2023, s’ha iniciat ja la 4ª edició d’aquest taller, que culminarà en una exposició del 25 de març al 18 de maig del 2024 al Centre Cultural La Casa Elizalde de Barcelona. Com de costum, l’exposició anirà acompanyada d’activitats complementàries com col·loquis amb els participants i visites guiades, part d’elles destinades a instituts d’ensenyament secundari.
La reacció del públic adolescent davant les imatges i històries de “Material sensible” és molt valuosa. Un 80% de les visites per a centres escolars realitzades a l’exposició de “Material sensible” el 2021 van acabar amb com a mínim amb una verbalització o denúncia per part d’algun escolar víctima de ASI.
Aquesta experiència ha portat a la Fundació Photographic a desenvolupar també unes càpsules educatives, disponibles per a centres d’ensenyament secundari i destinades a alumnat a partir de 14 anys. En elles s’utilitzen les fotografies creades pels participants del taller “Material sensible” per a abordar conceptes com el consentiment, les relacions de poder, el xantatge, la culpa, la vergonya o els secrets. Aquesta activitat promou l’empatia i sensibilitza a la joventut sobre la problemàtica de l’abús sexual infantil. A més, potència les habilitats visuals de l’alumnat, fomentant la interpretació i lectura crítica d’imatges, al mateix temps que estimula la reflexió i ofereix recursos per a demanar ajuda en cas de ser víctima d’aquesta mena d’abús o de situacions abusives en general.
Dates: 2017-en actiu
19 de novembre del 2023: Estrena del documental “Material sensible” a Filmin
Del 25 de març al 18 de maig del 2024: Exposició de l’edició 2023 del taller “Material sensible” a la Casa Elizalde de Barcelona
Creació i producció del taller i del documental: Fundació Photographic Social Vision
Col·labora: Fundació Vicki Bernadet
Suport: Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura), Institut Català de les Empreses Culturals (ICE) i Ajuntament de Barcelona
Més informació: fundaciopsv/material-sensible
Fundació Photographic Social Vision
La Fundació Photographic Social Vision és una entitat sense ànim de lucre que fa més de dues dècades que fomenta la defensa de drets fonamentals i la consciència entorn de reptes socials, fent ús de la fotografia documental i el fotoperiodisme com a eines per a comprendre el món.
Des de la seva àrea educativa vol promoure la transformació personal i generar un impacte social, oferint la fotografia com a eina d’expressió i reafirmació de la identitat personal amb projectes de fotografia participativa, activitats d’alfabetització visual per a públic escolar i altres activitats pedagògiques, així com formació professional en metodologia participativa. |
Fundació Vicki Bernadet
La Fundació Vicki Bernadet és una entitat de referència en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i a l’entorn de confiança del nen o nena. L’entitat, que treballa en aquest àmbit des de 1997, ofereix a les víctimes els seus serveis jurídics i terapèutics en les comunitats de Catalunya i Aragó, des de la seva seu a Barcelona i la delegació de Saragossa.
També ofereix formació a professionals i desenvolupa actuacions de comunicació i sensibilització, amb l’objectiu de construir una societat sense abús sexual infantil. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb educomunicació
També et pot interessar
Abrir, juntarse, actuar. Acercarse nos mueve | Exposició
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.