6 febrer, 2023
Notícia

Literal Barraka | Projecte

Projecte pilot amb el qual es presenta Ex-Libris: La biblioteca pública com a lloc de creació, una iniciativa de Homessesion en aliança amb la Biblioteca del barri del Poble-sec de Barcelona per activar-la com a lloc de creació en relació amb el seu entorn (barri, comunitats, territori...).

Literal Barraka és un projecte de recerca i experimentació artística al voltant del Paral·lel i el barri del Poble-sec de Barcelona a càrrec dels i les artistes Roc Domingo i Joana Capella dins d’Ex-Libris: La biblioteca pública com a lloc de creació, una proposta del projecte cultural Homessesion en col·laboració amb la Biblioteca Poble-sec–Francesc Boix i el suport de les Beques Barcelona Crea 2021 de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Aquesta primera proposta vol reflexionar entorn de la creació del Paral·lel i el Poble-sec. Travessant els fenòmens que van donar forma i vida a la zona, com el barraquisme, els teatres de carrer, i l’oci nocturn, es proposa una sèrie de rutes, xerrades i tallers que culminaran en la construcció col·lectiva de la discoteca-arxiu Literal Barraka. 

 

La intenció no és utilitzar la biblioteca només com a lloc d’exposició, sinó activar-la gràcies a l’art, seguint els objectius marcats pel seu projecte marc, Ex-Libris:

 

> Establir noves maneres de relació entre la biblioteca i la comunitat o el barri
> Investigar la biblioteca, els seus usos, el seu funcionament, i els seus fons en relació amb els paradigmes contemporanis
> Concebre la biblioteca com a lloc de creació
> Activar l’ecosistema de la biblioteca des d’una perspectiva artística
> Oferir un nou context de creació als i les artistes

 

 

EX-LIBRIS

 

El projecte Literal Barraka està concebut com a primera etapa d’un projecte més ampli impulsat per Homesession: Ex-Libris: La biblioteca pública com a lloc de creació, un projecte que posa en relació artistes amb la xarxa de biblioteques públiques de Barcelona a través d’un període de residència de creació artística i de recerca. La biblioteca pública, com a institució, fet social, xarxa de coneixement, paradigma històric i espai de sostenibilitat, es transforma en l’objecte d’aquest projecte de residències de creació en relació amb el seu territori.

 

 

Homesession

 

Des de 2007, Homesession fomenta la creació en el camp de les arts visuals, amb una residència oberta a artistes internacionals, beques de producció de projectes destinades als artistes espanyols i un programa educatiu: Polaritats.

 

En el seu objectiu de difusió i suport als i les artistes, acull propostes que recorren a mitjans i pràctiques molt diversos, sempre amb la voluntat d’afavorir l’experimentació.

Roc Domingo

 

Artista, educador i gestor cultural. La seva pràctica artística va de la producció visual i el comissariat a l’educació, on aprofita per apropar-se a les estructures culturals i materials lligades a un context concret. Desenvolupa projectes de producció, gestió i educació per a institucions i entitats del territori català.

Joana Capella

 

La seva pràctica artística es mou entre la recerca, el comissariat i la producció, a través de successives col·laboracions. Els seus projectes giren entorn de les condicions que fan possible la producció de l’art i el coneixement, així com en la relació de l’artista i dels cossos, amb la idea d’ofici i treball. Es fixa en com les coses que fem fan coses, en el menjar i el ritual, en les relacions que estableixen els cossos i les mans amb el context que habiten.

 

 

Dates: Del 10 de febrer al 4 de març

Biblioteca Poble-sec–Francesc Boix. C/ de Blai, 34, 08004 Barcelona. Algunes activitats requereixen subscripció. Consulta-ho aquí

Organitza: Projecte Ex Libris (Homessesion)

A càrrec de: Roc Domingo i Joana Capella

Col·labora: Biblioteca Poble-sec–Francesc Boix

Suport: Beques Barcelona Crea 2021 (Ajuntament de Barcelona)

Més informació:

> Web Biblioteca Poble-sec-Francesc Boix

> Web Homesession

 

 

 


#ArxiuViu:

A Polièdrica ja hem parlat amb anterioritat de les biblioteques com a espais d’aprenentatge i laboratoris ciutadans:

 

Aprender en la biblioteca… haciendo, investigando, leyendo, jugando y con las TIC | Convocatòria de colaboradorxs

Convocatòria dirigida a professionals de biblioteca i persones que vulguin participar com a col·laboradorxs a “LabsBibliotecarios” 2022, laboratori d’innovació relacionat amb biblioteques i aprenentatge que impulsa la Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria i s’organitza a Tabakalera (Donostia-Sant Sebastià).

 

La biblioteca com a agent de transformació socioeducativa | Màster en línia

Nou màster propi de la UCM per fer de les biblioteques i de la lectura una eina de transformació social amb el CEESC entre els seus agents col·laboradors.

 

Biblioteques: espais per a l’exercici de la ciutadania

Dos projectes desenvolupats sota el paraigua de la biblioteca, entesa com a espai per a la innovació ciutadana, presenten novetats: la web de LabsBibliotecarios (Medialab Prado) i el fons permanent per a professorat de la biblioteca escolar itinerant de l’IVAM.

 

Com muntar un laboratori ciutadà i construir xarxes de col·laboració

Curs online de Medialab Prado, organitzat en el marc del programa Laboratorios Ciudadanos Distribuidos. Innovación ciudadana en bibliotecas y otras instituciones culturales (Ministerio de Cultura y Deporte).

 

BiblioLab 9B Espai Jove
Projecte de creació participativa d’un model de disseny i transformació dels espais per a joves a les biblioteques Nou Barris i Zona Nord de la XBM (Diputació de Barcelona).


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.