L’extraordinari: Bandarres! | Projecte

Dins de la seva programació educativa, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) organitza “L’extraordinari”, un espai on els infants puguin habitar el museu des de les seves necessitats i ritmes. La proposta posa el focus en les famílies que viuen al nucli urbà de l’equipament, mitjançant un projecte de procés creatiu que trenca la concepció clàssica d’activitat extraescolar.
En aquest marc, durant el curs 2023-2024, Massa Salvatge ha activat “Bandarres”!, un col·lectiu resident al museu per a persones de 6 a 10 anys que s’han cansat d’adaptar-se a llocs que no estan fets per a elles. Massa Salvatge és col·lectiu d’art i educació de València, format per la mediadora cultural Teresa Mata i la investigadora, educadora i docent Alba Oller, que impulsa processos pedagògics i d’acció cultural des d’una perspectiva crítica i socialment compromesa.
Una tarda a la setmana, el museu esdevé el centre d’operacions des d’on crear i reivindicar-se davant un món fet a mida de les persones adultes. Es plantegen qüestions com: Què vol dir portar-se bé a la ciutat? I al museu? Per a qui estan construïts els carrers o les exposicions? Necessitem totes el mateix espai per a viure?
S’utilitza el joc, la performance i l’audiovisual, i es compta amb la complicitat de les famílies i, també, de col·lectius i artistes que, mitjançant les seves pràctiques, serveixen d’inspiració als infants per expressar les reivindicacions. Els artistes que participen en aquesta edició són Marta García (ballarina), Micaela Maisa (artista multidisciplinari), Eixa és Isa (artista gràfica), Alberto Feijóo (expert en fotografia i collage), Anaïs Florin (artista i arxivera) i el col·lectiu de disseny i ecologia Makea Tu Vida.
El projecte, que té la durada del curs escolar, es divideix en tres fases:
> “Investiguem les adultes”
Primera fase dedicada a investigar on els infants esdevenen un col·lectiu artístic que, amb eines de la recerca social i l’antropologia, estudien les persones adultes al museu i al barri per a, després, mostrar les seves conclusions a través de la performance.
> “Reivindiquem el museu i la ciutat per a la infància”
Segona fase centrada a mirar la ciutat i el museu des del punt de vista de la infància i reivindicar, mitjançant eines de guerrilla gràfica, allò que els infants necessiten.
> “Proposem un museu amb i per a la infància”
Fase per fer propostes, transformar el museu en un lloc accessible i gaudible per als nens i nenes, investigant què té el museu que els agrada i adaptant-lo a les seves necessitats. Es treballa amb construccions i disseny per acabar fent una visita antiadultista pel museu de la mà del col·lectiu Massa Salvatge.
“Bandarres!” es vincula amb els ODS “Educació de qualitat” (que ha de dotar la societat, inclosa la infància, d’eines, capacitats de visibilització i reivindicació de les seves demandes socials) i “Ciutats i comunitats sostenibles” (que, a més de ser ecològiques, han de permetre un creixement basat en la participació ciutadana i en l’assoliment de xarxes comunitàries, evitant un model cultural centrat en el turisme i el consum per generar models culturals arrelats al territori i la comunitat).
A la web de Massa Salvatge es poden veure alguns resultats del procés de recerca de “Bandarres!” en format audiovisual. Tots els vídeos han estat gravats pels infants participants.
Dates: Curs 2023-2024
Tots els dijous a les 17:30h. IVAM. Guillem de Castro, 118. 46003 València
Organitza: IVAM Educació
A càrrec de: Massa Salvatge (Teresa Mata i Alba Oller) | Disseny i mediació
Dirigit a: Infants de 6 a 10 anys
Participa: Marta García, Micaela Maisa, Eixa és Isa, Alberto Feijóo, Anaïs Florin y Makea Tu Vida | Artistes i col·lectius
Més informació:
Massa Salvatge
Cooperativa de treball situada a València i formada per Teresa Mata i Alba Oller que impulsa processos pedagògics i d’acció cultural des d’una perspectiva crítica i socialment compromesa. Aquest col·lectiu d’art i educació fomenta espais de diàleg per crear imaginaris crítics sobre problemàtiques socials amb un enfocament especial en l’antiadultisme. Empra eines i estratègies artístiques, de mediació i d’educació , juntament amb la recerca–acció participativa, la gestió cultural i l’edició. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb activitats des d’educació en museus de València
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.