L'art d'explicar la història | Curs
“L’art d’explicar la història” és un curs dissenyat i impulsat per Artixoc, juntament amb un grup d’experts de l’acadèmia, les arts escèniques i les ciències socials. L’associació Artixoc té 25 anys d’experiència en la cultura comunitària, utilitzant les formes de creació artística com a eina. Fa 6 anys van impulsar el programa multidisciplinari “Escena Històrica” que treballa amb eines de la Història Viva, com ara la construcció de guions, la recreació i diferents disciplines per a la divulgació i el suport a la recuperació de la memòria històrica.
Què és la Història Viva?
Aquest meta-concepte que engloba recreació, arqueologia experimental, ensenyament, memòria històrica, inclou moltes disciplines, com la dramatització, la didàctica de l’objecte, la reconstrucció, la història pública o el teatre comunitari, entre d’altres.
Tots aquests camins són material de primera necessitat per a aquelles persones que volen transmetre la història, traspassar els valors del patrimoni o, senzillament, apropar el públic als espais, físics i memorialístics.
La Història Viva reuneix molt material metodològic que impacta d’una manera diferent perquè ho fa a partir de formats més atractius, digeribles i dúctils.
Programa del curs i formadorxs
1. Història Viva. Terminologia i conceptes clau
Gemma Sebares. Professora associada a la Universitat de Barcelona (UB), Doctora en Quaternari, guia de patrimoni i membre del Grup de Recerca Didpatri (UB)
2. Recerca: Eines i metodologies per a una recerca àgil i fiable
Isabel Boj. Doctora en Didàctica de les Ciències Socials i el Patrimoni per la UB, Directora de Schola Activa i membre de Didpatri.
3. Guionització històrica: Com escriure un guió interessant basat en fets històrics
Roger Bastida. Màster en Gestió del Patrimoni Cultural, guia de museus, assessor històric de TV i escriptor.
4. Recursos didàctics: gamificació i mitjans per a l’ensenyament de la història
Maria José “Ayo” Peiró. Directora d’Aur-Art, experta en animació sociocultural i recreació històrica com a eina didàctica.
5. Escriptura i joves. Com apropar la història a partir de l’escriptura
Luis Vivas. Professor d’història a Quart de Poblet (València). Especialista en metodologia i didàctica, i dinamitzador dels llibres Lecciones de nuestros abuelos i Lecciones robadas (Libros con Memoria).
6. Comunitat i escena. Empoderar als i les participants de comunitats locals
Mercè Zegrí. Professora associada al Departament d’Antropologia de la UB, experta en desenvolupament comunitari i membre de la Cooperativa La Fàbric@.
7. Impacte emocional. Recursos per expressar la memòria històrica
Àgia Luna. Docent teatral i gestora cultural amb experiència en teatre i art comunitari. Directora d’Artixoc, amb expertesa pluridisciplinar.
8. Taller pràctic. Sessió presencial sobre recreació de guerra a diferents escales
Oriol Miró. Fundador de Recreació Històrica i Patrimoni junts, historiador, escriptor i especialista en la recreació de la Guerra Civil a Catalunya.
9. Iniciació pràctica a la interpretació. Sessió presencial amb una mirada sobre el guió escènic
Santiago Rusiñol. Actor, pedagog i especialista en teatre juvenil i comunitari a Artixoc.
El curs està a dirigit a persones interessades en la història, des de diferents àmbits; ensenyament, gestió cultural, museus, ajuntaments, recreació, activisme memorialístic, etc.
Dates: Novembre-desembre. Amb inscripció prèvia
> Del 18/11 al 17/12. Els dilluns i dimarts de 18.30h a 20.30h (online)
> 30/11: 14.30h a 19.00h. Sessions presencials al Museu d’Història de Catalunya. Pça. de Pau Vila, 3. 08039 Barcelona
Organitza: Programa “Escena Històrica” (Artixoc)
Participa: Gemma Sebares (Didpatri), Isabel Boj (Schola Activa, Didpatri), Roger Bastida, Mª José “Ayo” Peiró (Aur-Art), Luis Vivas (Libros con Memòria), Mercè Zegrí (Cooperativa La Fàbric@), Àgia Luna (Artixoc, “Escena Històrica”), Oriol Miró (Recreació Històrica i Patrimoni junts) i Santiago Rusiñol (Artixoc) | Formadors
Més informació, programa i inscripcions: linktr.ee/escenahistorica
Escena Històrica
Programa impulsat per l’associació Artixoc que treballa amb eines de la Història Viva per a la divulgació i suport a la recuperació de la memòria històrica, especialment durant el segle XX, amb èmfasi en el període de la Guerra Civil i els primers anys de la dictadura franquista.
Es tracta d’un programa multidisciplinari amb una varietat de propostes que van des de l’àmbit popular (teatre comunitari), passant pel comerç, l’educació formal i informal, la música i la formació ocupacional. |
Artixoc
Associació sense ànim de lucre fundada a Barcelona l’any 1998 amb l’objectiu d’enfortir els lligams entre les persones i, molt especialment, entre els i les joves. Treballen a través del teatre, el circ, les arts plàstiques i la dansa. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre experiències entorn de relats i memòries en comú
notícies
També et pot interessar
Per amor | Projecte d’Alicia Santamaría amb La Panera
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.