3 març, 2025
Notícia

L’art de ser humans | Publicació

Llibre de David Bueno (Premi Josep Pla 2025, Editorial Destino), expert en neurociència educativa, on s’aborda el debat educatiu partint del paper de les arts en l’educació.

A L’art de ser humans s’hi analitza com les arts contribueixen al creixement cognitiu, emocional i social dels humans. El seu autor, especialista en genètica del desenvolupament i neurociència, ho fa abordant debats i preguntes rellevants per a l’actualitat educativa. La Fundació Bofill, una entitat que treballa per a l’impuls del debat educatiu, acull al seu espai cooperatiu, el Hub Social Barcelona, la presentació d’aquest llibre de David Bueno que proposa utilitzar la creativitat i el pensament crític per construir una societat més rica, plena i lliure.

 

El paper de les arts en l’educació és un tema a bastament tractat però, com puntualitza la Fundació Bofill, “l’actualitat sovint ens porta a debats complexos que es resolen de manera simplificada”. Aquest llibre s’hi endinsa des de l’anàlisi científica i amb profusió d’exemples, alhora que des de l’humanisme, abordant debats educatius que permeten donar resposta a dilemes actuals que se’ls poden plantejar tant a docents com a educadorxs o famílies.

 

Més enllà d’explorar com funciona el nostre cervell, el seu autor hi assenyala com les arts, des d’una òptica amplia, són clau en processos cognitius essencials. No només les arts musicals o escèniques, sinó també el fet d’escriure poesia o de filosofar, l’experimentació, la creativitat, l’ús de la memòria o el treball que exigeix la concentració, són clau per a una vida rica des del punt de vista cognitiu, emocional i social.

 

 

Per què et pot interessar?

 

La presentació del llibre s’articula com a una conversa entre l’autor i tres agents educatius com són Mònica Nadal (directora de recerca de la Fundació Bofill), Enric Aragonès (professor d’educació musical i ex director d’Educació 360) i Fanny Figueras (docent de Visual i Plàstica a l’ESO i al Batxillerat actualment a l’Institut Angeleta Ferrer de Barcelona). 

 

Aquesta xerrada porta per títol “L’art com a motor de l’aprenentatge” perquè David Bueno, que ha estat investigador a Oxford i dirigeix des del 2019 la Càtedra de Neuroeducació de la UB, és dels qui defensa que la clau de la millora educativa passa per una aposta decidida per les arts.

 

Bueno va més enllà i sosté que no hi hauria d’haver una separació entre ciències i arts en l’àmbit educatiu en una entrevista al digital cultural Núvol que la periodista Eli Don li fa amb motiu del Premi Josep Pla que li ha valgut L’art de ser humans. Totes les matèries comparteixen els elements essencials (creativitat, simbolisme i pensament abstracte) que ens permeten entendre el món i aprofundir en el nostre autoconeixement. I afegeix: “La ciència ens permet conèixer el món, la filosofia humanitzar-lo i les arts representar-lo”.

 

A diferència dels assajos científics que ha publicat en revistes especialitzades, i que afirma són llegits només per una minoria, David Bueno opina que la literatura és una de les millors formes d’arribar a la societat, per això aquest assaig de divulgació, destinat a qualsevol persona interessada a entendre com el cervell processa les arts.  

 

 

 

Data de publicació: 2025

5 de març, 18h: Presentació del llibre. Hub Social. Girona 34. 08010 Barcelona

Autor: David Bueno

Participa: Mònica Nadal (Fundació Bofill), Enric AragonèsFanny Figueras (Institut Angeleta Ferrer) | Presentació del llibre

Més informació:

Sobre la presentació del llibre: web de la Fundació Bofill
Entrevista amb David Bueno: Núvol (07/01/2025)

 

 

 

 

 

David Bueno

 

Doctor en Biologia i professor de Genètica a la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria professional i acadèmica s’ha desenvolupat a Barcelona i Oxford, centrant-se en la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la seva relació amb el comportament humà, especialment durant l’aprenentatge.

 

Imparteix classes de diverses matèries del camp de la genètica i ha publicat més de 50 articles científics en revistes especialitzades. En l’àmbit de la divulgació científica, ha publicat set llibres per apropar la ciència a la ciutadania, així com diversos llibres de text. Col·labora amb diversos mitjans (El Punt Avui, Ara, La Vanguardia) i el 2010 va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General».

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més publicacions sobre art i escola


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.