20 desembre, 2023
Notícia

L’aprenenta | Taller familiar

Un espai per jugar, experimentar i aprendre sobre intel·ligència artificial ideat pel col·lectiu Estampa dins de les activitats vinculades a l’exposició IA: Intel·ligència artificial del CCCB.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitza aquest taller familiar com a part de les activitats relacionades amb l’exposició IA: Intel·ligència artificial que s’hi pot visitar fins el març de 2024. Comissariat pel col·lectiu Estampa (estudi de projectes interactius, audiovisuals i de disseny gràfic), es tracta d’un espai analògic per trobar-se amb la IA, una proposta desendollada per apropar-se a la construcció de la IA des de l’experimentació i el joc. Un racó per jugar amb la IA, pensat per a totes les edats, on també s’hi pot descansar o gaudir de la lectura de llibres relacionats amb l’exposició.

 

A través de quatre jocs i un enigma, es proposa pensar, sense pantalles, apps o cables, com i de qui aprèn la IA, per mirar d’entendre una mica millor els automatismes del nostre món. Els jocs i l’enigma són aquests:

 

> Fer o no fer?: els models d’IA poden fer moltes tasques. Però ens hauríem de preguntar què preferiríem que no fessin, tenint en compte que allò que els encarreguem es durà a terme molt ràpidament i a gran escala. Aquí es tracta d’atrevir-se a pensar què és el que ens agradaria que es fes amb IA i què no.

 

> La matèria primera: per automatitzar cada tasca, cal entrenar les IA amb un conjunt molt gran d’exemples. Aquest joc proposa col·laborar en la construcció d’un conjunt d’imatges, escollint una paraula, il·lus­trant-la i arxivant-la. La manera de veure les coses de cada persona influirà en el què acabarà aprenent la màquina.

 

> El treball per capes: la IA treballa a partir d’un programa informàtic anomenat xarxa neuronal, que s’inspira en l’estructura del cervell. Està formada per diferents capes, i cadascuna s’ocupa d’una part de la tasca. La proposta és posar-se en el lloc d’una xarxa neuronal: escollir i superposar les capes fins a trobar la forma que es busca.

 

> L’enigma: un cop hem decidit què volem que faci, li hem proporcionat un conjunt de dades i hem decidit quin tipus de xarxa neuronal volem utilitzar, la màquina es configura de forma autònoma mitjançant processos matemàtics. El resultat és enigmàtic, i és complicat saber com es prenen les decisions. Si es vol espiar el què fa la IA per entrenar-se, només cal mirar per l’espiell.

 

> Això funciona?: un cop entrenada la IA, cal avaluar si funciona i preguntar-nos, en cada cas, si els resultats que ens retorna són correctes o no. Ara la proposta és fer-se una foto amb uns marcs de reconeixement. Ens sentim identificats/des amb les etiquetes disponibles? La IA funciona, o la seva visió està esbiaixada?

 

En aquest espai, també s’hi pot trobar una petita biblioteca on consultar i gaudir tranquil·lament d’una selecció de llibres il·lustrats i recursos per a adults i infants sobre la intel·ligència artificial i les altres intel·ligències, així com un plafó amb notícies d’actualitat vinculades a la IA.

 

 

Dates: Fins el març de 2024. Taller gratuït

De dimarts a diumenge, 11.00 – 19.30. CCCB. C/ Montalegre, 5. 08001 Barcelona

Organitza: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Comissariat: Estampa

En el marc de: IA: Intel·ligència artificial

Més informació: cccb/laprenenta

 

 

CCCB

 

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), inaugurat el 2004, organitza i produeix exposicions i una variada programació pública centrada en la reflexió i el debat entorn de problemàtiques contemporànies. Impulsa projectes comunitaris, educatius i de mediació de llarga durada, potenciant el treball en xarxa i la col·laboració. Es dirigeix a centres educatius, joves, adults i al barri.

Estampa

 

Estampa és un col·lectiu de realitzadors, programadors i investigadors que treballa en els àmbits de l’audiovisual experimental i els entorns digitals. La seva pràctica es basa en una aproximació crítica i arqueològica a les tecnologies audiovisuals, en la investigació de les eines i les ideologies de la intel·ligència artificial i en els recursos de l’animació experimental. Està format per Roc Albalat, Pau Artigas, Marcel Pié, Marc Padró i Daniel Pitarch.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Ciència+Educació


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.