(LAP #2) Zona de contacte: Reparar les crisis | Projecte
Concebut des d’una perspectiva oberta i experimental entorn dels propis processos educatius, el “Laboratori d’Art i Pensament (LAP). Zona de contacte: Reparar les crisis” d’Es Baluard es planteja com a espai relacional i de confluència entre formació, recerca, diàleg, pensament crític i construcció col·lectiva de narratives. Un laboratori d’idees on redefinir els límits de la pròpia institució que, iniciat l’any 2022, té com a objectiu pensar col·lectivament les maneres en què l’art i la cultura poden funcionar com a factor de canvi social, així com els models institucionals ajustats a tal fi.
Aquest programa de formació i recerca busca revertir les lògiques excloents de l’àmbit cultural i permeabilitzar i desbordar els límits del museu, assumint com a missió l’exploració de dispositius d’escolta, afecte i intervenció mitjançant el pensament, la imaginació i la pràctica on puguin participar múltiples veus i cossos diversos.
La transformació institucional com a horitzó
LAP està basat en la idea de treball col·lectiu, amb un format flexible que s’articula a través de una metodologia docent que combina l’aprenentatge i la coproducció de coneixement, la recerca i la prospecció.
Es concep com un laboratori de naturalesa oberta i relacional que pretén explorar en la seva pròpia metodologia i governança l’horitzó de transformació institucional que l’inspira. Així, desplega una metodologia híbrida de formació, recerca i espais de treball col·lectiu en la qual els participants van agenciant-se i redibuixant l’estructura mateixa del programa. Les cures, l’escolta i el reconeixement de les diferències, vulnerabilitats i precarietats de cadascun i cadascuna, són els principis rectors del programa.
Mòduls temàtics
Integrat per activitats amb formats diversos —conferències i projeccions, seminaris, taules de treball, processos de recerca i laboratoris—, cada edició del LAP està formada per diferents mòduls temàtics per articular espais de coneixement compartit. Els mòduls no estan concebuts com a compartiments estancs donada la transversalitat i interconnexió entre les diferents temàtiques, però poden realitzar-se de manera conjunta o independent.
Els cinc mòduls temàtics del LAP són:
> “Reinventar les institucions, cossos en el centre”
> “Ecologismes, imaginar els impossibles”
> “Feminismes, les altres inapropiables”
> “Desconstruir les fronteres, descolonitzar els sabers”
> “Treballs, multituds precàries”
Grup estable però heterogeni de treball
LAP està format per un grup estable però heterogeni d’agents de l’art, la cultura, l’educació i els moviments socials de l’àmbit mallorquí que, inscrits en el programa, sostenen una relació ambivalent de pertinença i autonomia respecte al museu. Estan acompanyats per un equip de coordinació i reben periòdicament la visita de pensadorxs, artistes i activistes nacionals i internacionals relacionats amb els diferents mòduls temàtics que articulen el LAP.
Dates: 2022-en actiu
Organitza: Es Baluard
Equip docent LAP#2: Frances Morris, Steven Forti, Jordi Colomer, Pablo Martínez, Janna Graham, Ildefonso Narváez iSebastià Mascaró | Mòdul Nova institucionalitat); Rita Segato, Aina Calafat, Jaime Vindel, Yayo Herrero, Aniol Esteban, Monica Di Donato i Ivan Murray | Mòdul Ecologismes; Silvia Federici, Nuria Alabao, Brigitte Vasallo, Ana Dević, Gabi Ngcobo, Marta Malo de Molina i Cristina Llorente (Arquitectives) |Mòdul Feminismes; Tania Bruguera, Hamlet Lavastida, Santiago Alba Rico, Olga Bryukhovetska, Gemma Pinyol, Remei Sipi i David Abril | Mòdul Fronteres; Sandro Mezzadra, Martha Rosler, Ibrahim Mahama, Daniel G. Andújar, Paola Lo Cascio, Isabell Lorey, Luis Navarro i Rafael Borràs | Mòdul Treballs; Instituto del tiempo Suspendido (Xavier Bassas i Raquel Friera) | Claussura
Equip Es Baluard: Imma Prieto (Direcció), Imma Prieto i Berta Sureda (Continguts), Eva Cifre i Berta Sureda (Metodologia i gestió); Eva Cifre i Pilar Rubí (Coordinació)
Més informació: esbaluardg/educacion-y-formacion/laboratori-dart-i-pensament-II
Projecte inclòs a Imaginar nuevas Europas
L’Àrea de Desenvolupament Educatiu, Formació i Programes Públics d’Es Baluard Museu té l’objectiu de la mediació entre el museu i els diferents sectors socials i el de potenciar el desenvolupament de la sensibilitat creativa i el judici crític en la població. Així, s’obre a diferents col·lectius i territoris, més enllà de l’edifici del museu i a la creació de projectes en col·laboració en què intervenen diferents agents, no només de l’àmbit cultural i educatiu, sinó també del social en totes les seves variants.
D’ençà de 2013, s’ha anat reformulant-se en un continu R+D centrat en dos focus: l’educatiu i el formatiu, que es complementen i connecten també amb la funció de Programes públics. Un museu ha de ser una font fèrtil per a l’emprenedoria i la construcció cultural crítica i participativa. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre el museu com a zona de contacte
←
També et pot interessar
LAP #1 Zona de contacte: reparar les crisis
→
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.