La memòria del ramat: la veu de l’experiència | Taller

Tot i que els coneixements sobre la vida i els oficis tradicionals s’estan perdent, són fonamentals. D’aquesta premissa neix el taller “La memòria del ramat: la veu de l’experiència” que organitza el Museu Terra, juntament amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i les Coves de l’Espluga de Francolí a la Conca del Barberà (Tarragona).
Es tracta d’una iniciativa sobre memòria i pastura adreçada a majors de 65 anys i vinculada al projecte de ciència ciutadana “La memòria del ramat” que estudia els orígens de la ramaderia a la Prehistòria i se centra en la recuperació de sabers sobre oficis tradicionals, com la ramaderia o l’agricultura.
L’activitat constarà de dues parts, que tenen com a nexe d’unió l’arqueologia:
> En primer lloc, es farà una visita a les Coves de l’Espluga de Francolí, freqüentades per pastors i agricultors des de l’inici del neolític. Arqueòlegs de l’IPHES–CERCA, que han treballat a les Coves, posaran als i les participants en context i explicaran com treballaven i com vivien les comunitats neolítiques fa uns 8.000 anys.
> Després, el taller es traslladarà al Museu Terra per intercanviar coneixements i experiències. S’anima als i les participants a recordar la seva joventut, a parlar sobre els oficis tradicionals, a portar fotografies antigues o objectes relacionats amb oficis tradicionals o, fins hi tot, a portar-los per comparar-los amb els que s’utilitzaven fa 8.000 anys.
L’activitat anirà a càrrec de Josep Maria Vergès Bosch i Patricia Martín Rodríguez, arqueòlegs i investigadors de l’IPHES–CERCA, que duu a terme el projecte “La memòria del ramat”, finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades).
Dates: 15 de maig. Gratuït amb inscripció prèvia
De 16 a 18,30h. Coves de l’Espluga de Francolí. Avda. de Catalunya s/n. 43440 L’Espluga de Francolí (Tarragona)
Organitza: IPHES, Coves de l’Espluga de Francolí i Museu Terra
A càrrec de: Josep Maria Vergès i Patricia Martín (IPHES–CERCA)
En el marc de: Projecte “La memòria del ramat” (IPHES–CERCA)
Més informació i inscripcions: museuterra/memoria-ramat-veu-experiencia
La memòria del ramat
“La memòria del ramat” és un projecte de Ciència Ciutadana de l’IPHES–CERCA que integra en el procés científic dos col·lectius de l’entorn rural, normalment “oblidats” en aquesta mena d’iniciatives: persones que es dediquen o s’han dedicat al pasturatge i gent gran que, en algun moment de la seva vida, s’ha relacionat amb l’entorn rural.
L’objectiu principal d’aquest projecte és generar coneixement a partir de la col·laboració ciutadana, en concret, de pastors i de pastores, creant un corpus documental que reculli els seus coneixements i experiències, tant si estan en actiu com jubilats. Aquest compendi documental serà utilitzat per interpretar les dades resultants de l’estudi de les restes recuperades en els jaciments arqueològics i relacionats amb l’activitat ramadera. |
Museu Terra
Centre cultural de la memòria, la reflexió i la transformació sostenible des del món rural impulsat per la Fundació Carulla amb l’objectiu de preservar, generar i compartir coneixement, alhora que promoure el debat i la reflexió des de L’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà (Tarragona).
Partint del coneixement que aporta el passat, el Museu Terra (abans Museu de la Vida Rural) vol contribuir a imaginar entorns de futur més sostenibles on la cultura i l’educació esdevinguin elements centrals de transformació social. |
IPHES
L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) és una institució transdisciplinària que promou la investigació avançada, l’educació i la transferència de coneixement, i el compromís social amb la ciència. Creuen i combinen diferents camps de la ciència per aplicar-los a l’estudi de l’evolució humana i social amb l’objectiu de promoure el coneixement tant sobre les espècies humanes antigues com sobre els éssers humans actuals.
L’IPHES es va crear el desembre de 2004 com a fundació sense ànim de lucre per iniciativa de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Ajuntament de Tarragona. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb participació ciutadana i ciència
notícies
També et pot interessar
“El Prat obre una nova terminal: la revolució educativa i cultural”
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.