La Interfaz salud-cultura en el Estado español | Informe
Aquest informe, encarregat per la Fundació Daniel y Nina Carasso, vol mapar i analitzar les iniciatives en l’àmbit de la intersecció entre les pràctiques culturals i sanitàries a l’Estat espanyol. A través d’un enfocament interdisciplinari, el document aprofundeix en la manera com l’art i la cultura contribueixen a la salut i el benestar, destacant pràctiques, models i recomanacions estratègiques per al futur.
El projecte abasta tant la identificació d’iniciatives actuals, a nivell estatal i internacional (participades almenys per alguna entitat espanyola), com l’elaboració d’entrevistes a professionals clau del sector per tal de construir una conversa reflexiva sobre la interfície entre salut i cultura. Les professionals entrevistades són:
> Noemí Ávila Valdés. Investigadora i professora a la Universitat Complutense de Madrid, on participa en el projecte “Arte, Salud y Cuidados”, juntament amb Madrid Salud.
> Jazmín Beirak Ulanosky. Gestora cultural i investigadora en polítiques culturals, actualment és directora general en Drets Culturals del Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya.
> Jessica Marian Goodman-Casanova. Infermera especialista en salut mental, arterapeuta i investigadora de la Unitat de Gestió Clínica en Salut Mental de l’Hospital Regional Universitari de Màlaga, on és membre del grup de treball “RecuperArte”, promotor del projecte d’art i salut del mateix nom.
> Elena Rocher Vicedo. Consultora d’estratègia, professora a la Universitat de València i tècnica de R+D+I en Salut al Centre d’Innovació Las Naves de València, on coordinada diferents projectes d’innovació en salut, entre ells “Receta Cultura, del centro de salud al museo”.
> Roser Sanjuán Plana. Investigadora, comissària i responsable de programes públics del Centre d’Art La Panera de Lleida, on dissenya projectes artístics col·laboratius amb un enfocament especialitzat en contextos sanitaris i situacions de vulnerabilitat.
Contingut i estructura
La recerca d’aquest informe ha estat coordinada per la cooperativa de gestió cultural ZEMOS98, així com dissenyada i redactada per l’investigador independent Samuel Fernández-Pichel en col·laboració amb Felipe G. Gil, mediador cultural a ZEMOS98 i a la productora cultural Concomitentes. El cos central del document s’estructura en tres seccions principals:
> Mapatge d’Iniciatives: En aquesta secció es categoritzen i presenten un total de 85 iniciatives clau en l’àmbit salut-cultura, així com el què s’ha denominat «Focus», que són entitats o iniciatives on succeeixen diverses iniciatives alhora. Les iniciatives inclouen tant projectes a nivell local i regional com propostes internacionals, amb fitxes detallades que inclouen descriptors com ara tipologia, escala, objectius i resultats esperats.
> Entrevistes: A partir d’entrevistes amb cinc professionals destacades, es construeix un diàleg de cites entre les entrevistades que aprofundeix en conceptes, experiències i reflexions compartides. Aquesta secció aborda temes com la formació en el camp emergent del binomi salut i cultura, la difusió d’aquestes pràctiques, i els models de sanitat i cultura desitjables.
> Recomanacions estratègiques: Es presenta un «Receptari» amb 18 suggeriments i idees per al disseny de polítiques públiques, finançament i col·laboració en l’àmbit emergent de la salut i la cultura.
Per què et pot interessar?
D’una banda, la publicació l’any 2019 d’un informe comissionat per l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha contribuït a inaugurar una nova etapa de desenvolupament del vincle entre les pràctiques sanitàries i les pràctiques artístiques. Aquest informe, titulat Health Evidence Network Synthesis Report 67 (Fancourt & Finn, 2019), centrat en recopilar un mostrari ampli d’evidències científiques sobre els usos beneficiosos de les arts en els àmbits de la salut i el benestar, suposa una fita de legitimació per a un camp subjecte a una evolució històrica desigual en funció dels contextos nacionals. D’altra banda, el projecte de Concomitentes-UCI Pediátrica li ha obert a ZEMOS98 la porta a una línia de treball vinculada a cultura i salut.
Amb aquest informe es vol refermar el coneixement sobre els vincles entre pràctiques artístiques i sanitàries, amb un millor coneixement de la relació entre ambdós àmbits, donat que s’està consolidant com a un camp emergent de recerca i pràctica. A través d’aquest informe es vol donar resposta a preguntes fonamentals sobre com l’art pot influir en la millora de la salut, com les polítiques públiques poden oferir suport en aquest camp, i quins són els models desitjables per a una futura integració entre la cultura i la sanitat.
Data de publicació: 2024
Edita: Fundación Carasso
Coordinació: ZEMOS98
Disseny i redacció: Samuel Fernández-Pichel i Felipe G. Gil. (ZEMOS98 i Concomitentes)
Més informació i accés a la publicació:
Centro de Recursos (Fundació Carasso)
Fundació Daniel y Nina Carasso
La Fundació Carasso, amb seu a París i Madrid, es defineix com un laboratori de filantropia que treballa en dues grans àrees: “Alimentació Sostenible” i “Art Ciutadà” (per al desenvolupament de l’esperit crític i el reforç de la cohesió social). Per donar suport a accions i projectes d’aquesta mena desenvolupen diferents vies de suport com ara les convocatòries públiques. |
ZEMOS98
ZEMOS98 media entre institucions, col·lectius, organitzacions socials i altres actors amb l’objectiu de crear espais intersectorials per al diàleg polític. Ho fan desenvolupant processos participatius, cuidant dels béns comuns, treballant per hackejar les narratives dominants i desenvolupant contranarratives mediàtiques. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb projectes entre art i salut
notícies
També et pot interessar
Obrint portes. Arts en Salut al MNAC | Projecte
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.