La Cuina | Taller
El final de les energies fòssils, l’esgotament dels recursos, el canvi climàtic, la sobirania alimentària, el model actual de conreu i consum, i l’impacte de la crisi sanitària en les nostres vides s’aborden des de la reflexió, la paciència i la lentitud, en aquesta activitat permanent per a tots els públics organitzada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), perquè l’emergència i la crisi reclamen precisament aturar-se, canviar de ritme i trobar alternatives que ens permetin imaginar un altre futur possible.
Mitjançant l’intercanvi de sabers entre els participants es desplega un coneixement col·lectiu i sense jerarquies amb l’artista visual Marina Monsonís, que dirigeix La Cuina del MACBA des dels seus inicis el 2018, i l’acompanyament de Yolanda Nicolás (coordinadora de Programes Públics del MACBA). Les respostes a què es vol aprendre i què es vol ensenyar articulen el contingut de les sessions. Des del present, i abordant els reptes de futur, es revisa la tradició per trobar què s’adapta a cada context i què es manté; en definitiva, s’aprofita la saviesa que conté el fons de cada recepta. Per això el hackeig i l’experimentació formen part d’aquesta pràctica.
La proposta es completa amb un recull de converses, reflexions i receptes, “La Cuina online”, i una Bibliografia de La Cuina.
La Cuina online
A “La Cuina online” es segueixen compartint reflexions al voltant d’una taula relacionades amb la proposta de “La Cuina” del MACBA a partir de receptes i converses en format d’entrevistes enregistrades en vídeo.
Entre les converses, conduïdes per l’artista Marina Monsonís a càrrec de la proposta des dels seus inicis el 2018, trobem “Veganisme popular. No formatge d’ametlles” (amb Sandra Pereira da Rocha i Anabela Moreira dos Santos, activistes transfeministes i agitadores alimentàries del veganisme popular) o “Ruralisme o barbàrie. Ungüent de pericó” (amb Vanesa Freixa, artista dedicada a la creació i al pensament a l’entorn del món rural).
Pel que fa a les receptes, citem les dues últimes: “Sancocho d’aquí i d’allà. El saber del xup-xup comunitari”, de Lamine Bathily del Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona (top manta), i “Empanada de musclos. Biocerámica de closques”, de la mà de la investigadora Ana Otero, que treballa sobre biomaterials. |
Marina Monsonís
Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafit, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia. |
Dates: Activitat permanent
Els dijous. De 11:00 a 14:00h. Plaça dels Àngels, 1. 08001 Barcelona
Organitza: MACBA
Dirigit a: Activitat per a tots els públics
A càrrec de: Marina Monsonís i Yolanda Nicolás (MACBA)
Més informació: macba/cuina-2023
#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes que lliguen sostenibilitat i cultura
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.