23 març, 2023
Notícia

La Cuina | Taller

Proposta intergeneracional del MACBA, espai de trobada i autoformació per compartir coneixements i experiències al voltant de la cuina, reflexionant sobre el context de l'actual crisi alimentària amb l'artista Marina Monsonís.

El final de les energies fòssils, l’esgotament dels recursos, el canvi climàtic, la sobirania alimentària, el model actual de conreu i consum, i l’impacte de la crisi sanitària en les nostres vides s’aborden des de la reflexió, la paciència i la lentitud, en aquesta activitat permanent per a tots els públics organitzada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), perquè l’emergència i la crisi reclamen precisament aturar-se, canviar de ritme i trobar alternatives que ens permetin imaginar un altre futur possible.

 

Mitjançant l’intercanvi de sabers entre els participants es desplega un coneixement col·lectiu i sense jerarquies amb l’artista visual Marina Monsonís, que dirigeix La Cuina del MACBA des dels seus inicis el 2018, i l’acompanyament de Yolanda Nicolás (coordinadora de Programes Públics del MACBA). Les respostes a què es vol aprendre i què es vol ensenyar articulen el contingut de les sessions. Des del present, i abordant els reptes de futur, es revisa la tradició per trobar què s’adapta a cada context i què es manté; en definitiva, s’aprofita la saviesa que conté el fons de cada recepta. Per això el hackeig i l’experimentació formen part d’aquesta pràctica.

 

La proposta es completa amb un recull de converses, reflexions i receptes, “La Cuina online”, i una Bibliografia de La Cuina.

 

 

La Cuina online

 

A “La Cuina online” es segueixen compartint reflexions al voltant d’una taula relacionades amb la proposta de “La Cuina” del MACBA a partir de receptes i converses en format d’entrevistes enregistrades en vídeo.

 

Entre les converses, conduïdes per l’artista Marina Monsonís a càrrec de la proposta des dels seus inicis el 2018, trobem “Veganisme popular. No formatge d’ametlles” (amb Sandra Pereira da Rocha i Anabela Moreira dos Santos, activistes transfeministes i agitadores alimentàries del veganisme popular) o “Ruralisme o barbàrie. Ungüent de pericó” (amb Vanesa Freixa, artista dedicada a la creació i al pensament a l’entorn del món rural).

 

Pel que fa a les receptes, citem les dues últimes: “Sancocho d’aquí i d’allà. El saber del xup-xup comunitari”, de Lamine Bathily del Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona (top manta), i “Empanada de musclos. Biocerámica de closques”, de la mà de la investigadora Ana Otero, que treballa sobre biomaterials.

 

 

Marina Monsonís

 

Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafit, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia.

 

 

Dates: Activitat permanent

Els dijous. De 11:00 a 14:00h. Plaça dels Àngels, 1. 08001 Barcelona

Organitza: MACBA

Dirigit a: Activitat per a tots els públics

A càrrec de: Marina Monsonís i Yolanda Nicolás (MACBA)

Més informació: macba/cuina-2023

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes que lliguen sostenibilitat i cultura


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.