15 abril, 2021
Notícia

La bona mort / vida al final de la vida

Aquest projecte és una col·laboració entre l’artista Albert Potrony i la gestora cultural Roser Sanjuan (programes públics La Panera de Lleida) sobre les cures i la importància de tenir cura en el procés del final de la vida i la mort.

La primera proposta que l’artista Albert Potrony i la gestora cultural Roser Sanjuan (cap de programes públics del Centre d’Art La Panera de Lleida) van presentar a la convocatòria Art For Change 2019 de l’Obra Social “la Caixa” amb el títol “Geografia i memòria” era per realitzar un projecte de pràctiques artístiques col·laboratives a la residència de gent gran Balàfia de Lleida. Però, malgrat ser seleccionada per a la beca, la irrupció de la Covid-19 va obligar a redissenyar la proposta i orientar-la cap un altre àmbit, les cures pal·liatives. No obstant, el projecte reelaborat ha mantingut un nexe comú amb la idea original: les cures i la importància de tenir cura i acompanyar, com a revulsiu dins d’una societat en què els processos d’envelliment i de mort s’amaguen i es menystenen o, directament, es consideren tabú, un dels majors tabús actuals.

 

D’aquest procés lent de recalibratge i redisseny en surt un equip de treball intergeneracional i interdisciplinari de 20 persones, procedents tant del món de les cures pal·liatives com de grups de dol, treball social i artistes de diversos àmbits (arts escèniques, art sonor i arts visuals), amb l’interès comú d’explorar les cures, el procés del final de vida i la mort com a preparació per viure una bona vida.

 

Al llarg del projecte, el grup de treball ha proposat un seguit de preguntes i temes clau per anar-se apropant a la temática de la mort i els processos de final de vida, desenvolupant tasques de recerca, entrevistes, enquestes en línia, producció de textos i imatges. Un procés que ha implicat interactuar amb més de 290 persones i iniciar, també, converses al voltant de la vida i la mort amb les relacions més properes dels membres del grup.

 

Per compartir el material recollit i generat pel grup sorgeixen un format de lectura pública dramatitzada i una publicació d’artista d’Albert Potrony:

 

 

> “Només morim una vegada, reflexions (en companyia) sobre la mort i la vida” manlleva el format de la lectura pública dramatitzada (lectura/performance), i utilitza elements de la recerca i producció del grup, per bastir un “guió” que ajudi a parlar de la mort de manera col·lectiva.

 

Les dues primeres lectures tenen lloc al Teatre Municipal l’Escorxador de Lleida el 3 i 4 de març del 2021, i hi participen 5 actors i 5 membres del grup de treball.

 

 

> La bona mort és una publicació d’artista que vol anar més enllà de l’experiència vivencial de les performances i esdevenir una eina de reflexió i discussió. Albert Potrony proposa una remissió als ars moriendi medievals (“l’art de morir”), nom de dos textos interrelacionats escrits en llatí que contenen consells sobre els protocols i procediments per a una bona mort i sobre com “morir bé”, d’acord amb els preceptes cristians de final de l’Edat Mitjana.

 

Aquesta publicació està organitzada a partir d’un seguit de temes relacionats amb la mort i les cures pal·liatives que s’han anat recollint al llarg del projecte (l’acompanyament, les pors, la bona mort, l’eutanàsia, el dol, el llegat) i es composa d’una col·lecció d’11 pòsters, un desplegable i un llibret.

 


 

Dates: 2020-2021

 

> 3 i 4 de març de 2021: Lectura pública dramatitzada “Només morim una vegada”
Teatre Municipal de l’Escorxador. Lluís Companys, s/n. 25003, Lleida

 

> 19 de març de 2021: Publicació d’artista La bona mort (Albert Potrony)

 

Organitza: Aquest projecte és una col·laboració entre l’artista Albert Potrony i la gestora cultural Roser Sanjuan (Programes públics, Centre d’Art La Panera)

 

A càrrec de:

 

> Anna Soldevila, Anna Maria Agustí, Vanesa Aresté, Roser Sanjuan, Albert Potrony/Grup motor

 

> Aida Lesan Griñó, Alba Monràs Álvarez, Aloma Charles, Albert Potrony, Amadeu Bonet i Boldú, Anna Maria Agustí Farreny, Anna Soldevila Benet, David Martínez Sánchez, Eva Tresànchez i Monclús, Gemma Torrens i Vives, Íngrid Simó Cunillera, Jaume Ramon Torne Giralt, Khadija Bouiri, Laia Requesens Fernández, Mar Pérez Moreno, M. Àngels Aixalà Calderó, M. Carme Capdevila Peralta, Marta Bisbal Torres, Mikel R. Nieto, Nàdia Puig Asensio, Natàlia Ramos i Pla, Rosa Maria Gil Iranzo, Roser Sanjuan, Sílvia Barrachina Martorell, Vanesa Aresté, Vilanova/Grup de treball

 

Suport: Programa Art For Change 2019 (Obra Social “la Caixa”)

 

Més informació: lapanera/programes-publics/geografia-i-memoria

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb iniciatives que, des de la cruïlla art-salut, s’apropen al tema de la mort 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.