Juventud para una transición ecosocial | Taller
Al llarg de les sis sessions d’aquesta formació, que computen un total de 27 hores, es posen sobre la taula temes actuals de rellevància i amb un enfocament crític, lúdic i artístic que es dirigeix a persones de 26 a 35 anys, interessades en sistemes agroalimentaris, canvi climàtic, accions d’incidència i comunicació creativa.
El taller busca no només debatre sobre el paper de la intervenció humana en el medi ambient i les seves conseqüències, sinó també compartir eines, experiències i metodologies que permetin treure a la llum alternatives per a una transició ecosocial i un desenvolupament sostenible basat en la justícia social, ambiental i en la sobirania alimentària.
Coordinat per l’organització internacional Alianza por la Solidaridad i la plataforma GRIGRI Projects, aquest curs emmarcat en el projecte europeu Food Wave es desenvolupa a La Casa Encendida i s’estructura en tres mòduls:
Visualitzar > Dimarts, 21/03: – Reflexió sobre el consum, l’alimentació i l’impacte d’hàbits quotidians en el medi ambient. Amb Laura Villadiego, del col·lectiu Carro de combate.
> Dimecres, 22/03: – Elaboració d’infografies i recursos gràfics per representar i narrar visualment els processos que estan darrere d’alguns conflictes socioambientals al Sud Global. |
Incidir > Dijous, 23/03: – Disseny en grup d’una proposta de contra-publicitat per a una campanya digital on dibuixar escenaris d’acció i activisme social enfront del disseny comercial.
> Divendres, 24/03: – Finalització d’intervencions artístiques i el disseny de campanyes digitals de cada grup, utilitzant tot aquest material per difondre altres narratives contra-publicitàries per visibilitzar la cara oculta de la publicitat agroalimentària. |
Actuar > Dissabte, 25/03: – Mesa de futuros: praxis y diálogos para el cambio y activismo. Espai de diàleg per reunir diferents perspectives entorn de les nostres formes actuals de viure, consumir i produir, la indústria agroalimentària i la relació de tot això amb el canvi climàtic, implicant responsables públics i activistes joves.
– Tancament del programa amb un sopar a El Fogón Verde, on compartir sensacions i aprenentatges sobre la formació, i apropar-se a un projecte agroecològic i cooperatiu.
> Diumenge, 26/03: – Sortida per apropar les i els participants a un dels molts projectes agroecològics que es desenvolupen a Madrid perquè puguin experimentar i aprendre sobre tot el procés de muntar un hort ecològic, la importància de producció, de proximitat d’aliments, i la interdependència entre urbà-rural. |
Alianza por la Solidaridad
Organització internacional per a la promoció de la democràcia i els drets humans en àmbits com els drets de les dones, la justícia climàtica i la sostenibilitat, la ciutadania global i les migracions o l’emergència i l’acció humanitària. |
GRIGRI Projects
Plataforma dedicada a la recerca, creació i producció cultural que centra la seva àrea d’actuació en el disseny participatiu, la intervenció urbana i els processos comunitaris de caràcter transdisciplinar gràcies a la col·laboració amb altres col·lectius i agents a nivell local i internacional. |
Food Wave
Comunitat internacional de joves, activa a 17 països del món, per conscienciar sobre els enfocaments sostenibles en el consum i producció d’aliments a les nostres ciutats, donant suport als esforços de reducció i adaptació al canvi climàtic i construint una veu influent en les decisions institucionals per aconseguir un sistema alimentari mundial just i sostenible per al 2030. |
Dates: Inscripcions fins el 14 de març
Del 21 al 26 març. La Casa Encendida. Ronda de Valencia, 2. 28012 Madrid
Dirigit a: Joves de 26 a 35 anys
Coordinat per: Alianza por la Solidaridad i GRIGRI Projects
Impartit per: Ceren Akyos (GRIGRI Projects), Paula Jiménez (Traza Territorio) i Julissa Jauregui (Alianza por la Solidaridad)
En el marc de: Projecte europeu Food Wave
Més informació:
> Web La Casa Encendida (inscripcions)
#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes que lliguen sostenibilitat i cultura
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.