22 novembre, 2023
Notícia

Jornada sobre cultura i educació a Barcelona | Trobada

Jornada organitzada per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2023.

La celebració, el 30 de novembre, del Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2023 tindrà com a lema “La cultura, font de creació i aprenentatges a la Ciutat Educadora”.

 

Considerant aquesta temàtica, es plantejarà una mirada àmplia al trajecte realitzat i als reptes de futur al voltant de la vinculació entre els mons culturals i educatius a la ciutat de Barcelona. Per això, l’Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona ha volgut fer coincidir i integrar conjuntament el Dia Internacional de la Ciutat Educadora amb una jornada sobre cultura i educació.

 

El programa de la jornada, que obriran Lluís Rabell (Regidor d’Educació i Gent Gran) i Xavier Marcè (Regidor de Cultura i Indústries Creatives) amb la lectura de la declaració del Dia Internacional de Ciutat Educadores, s’estructura en 3 moments, amb formats i objectius diferents però complementaris entre ells:

 

> A partir de les diferents accions promogudes, principalment però no únicament, des de la iniciativa municipal, es vol promoure una reflexió general sobre quines qüestions cal tenir en compte a mig i llarg termini per continuar aprofundint en la relació entre els dos àmbits.

 

> En un segon moment, la presentació d’estudis i recerques al voltant de l’impacte que tenen alguns dels programes desenvolupats per agents i equipaments culturals i educatius de la ciutat ha de servir per començar a disposar d’algunes primeres dades i indicadors d’avaluació.

 

> Finalment, es vol generar un tercer espai d’intercanvi i contrast entre les iniciatives que permeten construir ponts entre el món educatiu, el món cultural i l’entorn més proper. Sobretot en aquells territoris de la ciutat on cal reduir la desigualtat en l’accés i la pràctica cultural dins del context de Ciutat Educadora.

 

La intervenció de la filòsofa i investigadora Dra. Begoña Román servirà per tancar una trobada, moderada per la periodista cultural Marta Ballesta, on es vol fer visible la necessitat de continuar aprofundint, com a Ciutat Educadora, en la vinculació entre cultura i educació.

 

 

Programa

 

> Diàleg inicial: Quins reptes tenim en la vinculació entre Cultura i Educació en el context de la Ciutat Educadora?

 

Mireia Civís (Doctora en Pedagogia)

Núria Iceta (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts – CoNCA

Carme Hoyas (Consorci d’Educació de Barcelona – CEB)

Enric Aragonès (Director de l’Aliança Educació 360 – Fundació Bofill)

 

> Noves propostes i eixos de treball del Consell d’Innovació Pedagògica – CIP. Modera i condueix: Mireia Civís (Dra. en Pedagogia)

 

–Com ho estem fent? Montserrat Potrony (CIP)

–El CIP dins l’ecosistema Cultura i Educació. Silvia Sasot (Arquitecta i dissenyadora)

 

>Estudis i recerques

 

–Enquesta de Participació i necessitats Culturals a Barcelona. Algunes dades al voltant de les pràctiques d’educació artística. Montse Tort i Assumpta Manils. (Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona – ICUB)

–Anàlisi de les interaccions entre els centres educatius i els equipaments culturals de Barcelona. Laura Morató (Sociòloga)

–Diagnosi de mobilitat dels centres educatius per a la realització d’activitats culturals. Estudi del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP). Cooperativa Etcèteres

 

> Presentació dels programes Caixa d’Eines (Pla de Barris)Ciutat Educadora a Barcelona

 

–Equip de Caixa d’Eines: Thomas Louvat, Ione Hermosa i Xènia Bagué

–Equip de Ciutat Educadora: Pilar Lleonart, Mireia Mestre i Judit Vallès

 

> “Ciutats educadores.02 Escalfant Motors”, una introducció en clau d’humor a càrrec d’Intervencions teatrals

 

> Contrast d’experiències: les porositats entre el món educatiu, el món cultural i el territori

 

Susana Arias (Responsable de mediació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB)

Muntsa Carbonell (Directora de l’Institut Escola Trinitat Nova)

Magdalena Garzón (Coordinadora del programa educatiu del Graner. Centre de creació de dansa i arts vives)

Meri López (Representant de la Taula Socioeducativa del barri de La Prosperitat)

Mayte Luque (Directora del Centre Cívic DrassanesCasal de Barri del Raval)

 

> Educació i Cultura, algunes reflexions des de l’ètica. A càrrec de Begoña Román, Dra. en Filosofia per la Universitat de Barcelona i Professora Agregada a la mateixa facultat.

 

> Cloenda a càrrec de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu–Mestre Pich Santasusana

 

 

Dates: 30 de novembre. Inscripció gratuïta

De 9h a 14h i de 16h a 19h. El Born CCM. Pl. Comercial, 12. 08003 Barcelona

Organitza: Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida (Ajuntament de Barcelona)

Participa: Lluís Rabell (Regidor d’Educació i Gent Gran), Xavier Marcè (Regidor de Cultura i Indústries Creatives), Marta Ballesta, Mireia Civís, Núria Iceta (CoNCA), Carme Hoyas (CEB), Enric Aragonès (Director d’Aliança Educació 360), Montserrat Potrony (CIP), Silvia Sasot, Montse Tort i Assumpta Manils (ICUB), Laura Morató, Cooperativa Etcèteres, Thomas Louvat, Ione Hermosa i Xènia Bagué (Caixa d’Eines, Pla de Barris), Pilar Lleonart, Mireia Mestre i Judit Vallès (Ciutat Educadora a Barcelona), ImpactaT. Intervencions teatrals, Susana Arias (CCCB), Muntsa Carbonell (Institut Escola Trinitat Nova), Magdalena Garzón (Graner), Meri López (Taula Socioeducativa La Prosperitat), Mayte Luque (C.C Drassanes i Casal de Barri del Raval), Begoña Román (Facultat de Filosofia, UB) i EMM Sant Andreu

Més informació i programa: ajuntament.barcelona/educacio/dia-internacional-de-la-ciutat-educadora-2023

 

 

Ciutats educadores

 

Les ciutats i pobles són un motor de canvi i de transformació social, per això des d’Ajuntaments com el de Barcelona s’impulsa un model de relació amb l’entorn que connecti aprenentatges, temps, espais i agents educatius, generant autèntics ecosistemes educatius locals.

 

S’acompanya el desplegament d’instruments de governança i planificació educativa, com els consells educatius o els projectes educatius de ciutat, es dona suport a projectes de connexió de temps i espais educatius en l’àmbit de les activitats extraescolars, el temps d’estiu i el suport educatiu, i es contribueix a facilitar accions de suport a la funció educativa de les famílies.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre punts de trobada entre cultura i educació


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.