Jornada sobre cultura i educació a Barcelona | Trobada
La celebració, el 30 de novembre, del Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2023 tindrà com a lema “La cultura, font de creació i aprenentatges a la Ciutat Educadora”.
Considerant aquesta temàtica, es plantejarà una mirada àmplia al trajecte realitzat i als reptes de futur al voltant de la vinculació entre els mons culturals i educatius a la ciutat de Barcelona. Per això, l’Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona ha volgut fer coincidir i integrar conjuntament el Dia Internacional de la Ciutat Educadora amb una jornada sobre cultura i educació.
El programa de la jornada, que obriran Lluís Rabell (Regidor d’Educació i Gent Gran) i Xavier Marcè (Regidor de Cultura i Indústries Creatives) amb la lectura de la declaració del Dia Internacional de Ciutat Educadores, s’estructura en 3 moments, amb formats i objectius diferents però complementaris entre ells:
> A partir de les diferents accions promogudes, principalment però no únicament, des de la iniciativa municipal, es vol promoure una reflexió general sobre quines qüestions cal tenir en compte a mig i llarg termini per continuar aprofundint en la relació entre els dos àmbits.
> En un segon moment, la presentació d’estudis i recerques al voltant de l’impacte que tenen alguns dels programes desenvolupats per agents i equipaments culturals i educatius de la ciutat ha de servir per començar a disposar d’algunes primeres dades i indicadors d’avaluació.
> Finalment, es vol generar un tercer espai d’intercanvi i contrast entre les iniciatives que permeten construir ponts entre el món educatiu, el món cultural i l’entorn més proper. Sobretot en aquells territoris de la ciutat on cal reduir la desigualtat en l’accés i la pràctica cultural dins del context de Ciutat Educadora.
La intervenció de la filòsofa i investigadora Dra. Begoña Román servirà per tancar una trobada, moderada per la periodista cultural Marta Ballesta, on es vol fer visible la necessitat de continuar aprofundint, com a Ciutat Educadora, en la vinculació entre cultura i educació.
Programa
> Diàleg inicial: Quins reptes tenim en la vinculació entre Cultura i Educació en el context de la Ciutat Educadora?
–Mireia Civís (Doctora en Pedagogia)
–Núria Iceta (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts – CoNCA
–Carme Hoyas (Consorci d’Educació de Barcelona – CEB)
–Enric Aragonès (Director de l’Aliança Educació 360 – Fundació Bofill)
> Noves propostes i eixos de treball del Consell d’Innovació Pedagògica – CIP. Modera i condueix: Mireia Civís (Dra. en Pedagogia)
–Com ho estem fent? Montserrat Potrony (CIP)
–El CIP dins l’ecosistema Cultura i Educació. Silvia Sasot (Arquitecta i dissenyadora)
>Estudis i recerques
–Enquesta de Participació i necessitats Culturals a Barcelona. Algunes dades al voltant de les pràctiques d’educació artística. Montse Tort i Assumpta Manils. (Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona – ICUB)
–Anàlisi de les interaccions entre els centres educatius i els equipaments culturals de Barcelona. Laura Morató (Sociòloga)
–Diagnosi de mobilitat dels centres educatius per a la realització d’activitats culturals. Estudi del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP). Cooperativa Etcèteres
> Presentació dels programes Caixa d’Eines (Pla de Barris) i Ciutat Educadora a Barcelona
–Equip de Caixa d’Eines: Thomas Louvat, Ione Hermosa i Xènia Bagué
–Equip de Ciutat Educadora: Pilar Lleonart, Mireia Mestre i Judit Vallès
> “Ciutats educadores.02 Escalfant Motors”, una introducció en clau d’humor a càrrec d’Intervencions teatrals
> Contrast d’experiències: les porositats entre el món educatiu, el món cultural i el territori
–Susana Arias (Responsable de mediació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB)
–Muntsa Carbonell (Directora de l’Institut Escola Trinitat Nova)
–Magdalena Garzón (Coordinadora del programa educatiu del Graner. Centre de creació de dansa i arts vives)
–Meri López (Representant de la Taula Socioeducativa del barri de La Prosperitat)
–Mayte Luque (Directora del Centre Cívic Drassanes i Casal de Barri del Raval)
> Educació i Cultura, algunes reflexions des de l’ètica. A càrrec de Begoña Román, Dra. en Filosofia per la Universitat de Barcelona i Professora Agregada a la mateixa facultat.
> Cloenda a càrrec de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu–Mestre Pich Santasusana
Dates: 30 de novembre. Inscripció gratuïta
De 9h a 14h i de 16h a 19h. El Born CCM. Pl. Comercial, 12. 08003 Barcelona
Organitza: Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida (Ajuntament de Barcelona)
Participa: Lluís Rabell (Regidor d’Educació i Gent Gran), Xavier Marcè (Regidor de Cultura i Indústries Creatives), Marta Ballesta, Mireia Civís, Núria Iceta (CoNCA), Carme Hoyas (CEB), Enric Aragonès (Director d’Aliança Educació 360), Montserrat Potrony (CIP), Silvia Sasot, Montse Tort i Assumpta Manils (ICUB), Laura Morató, Cooperativa Etcèteres, Thomas Louvat, Ione Hermosa i Xènia Bagué (Caixa d’Eines, Pla de Barris), Pilar Lleonart, Mireia Mestre i Judit Vallès (Ciutat Educadora a Barcelona), ImpactaT. Intervencions teatrals, Susana Arias (CCCB), Muntsa Carbonell (Institut Escola Trinitat Nova), Magdalena Garzón (Graner), Meri López (Taula Socioeducativa La Prosperitat), Mayte Luque (C.C Drassanes i Casal de Barri del Raval), Begoña Román (Facultat de Filosofia, UB) i EMM Sant Andreu
Més informació i programa: ajuntament.barcelona/educacio/dia-internacional-de-la-ciutat-educadora-2023
Ciutats educadores
Les ciutats i pobles són un motor de canvi i de transformació social, per això des d’Ajuntaments com el de Barcelona s’impulsa un model de relació amb l’entorn que connecti aprenentatges, temps, espais i agents educatius, generant autèntics ecosistemes educatius locals.
S’acompanya el desplegament d’instruments de governança i planificació educativa, com els consells educatius o els projectes educatius de ciutat, es dona suport a projectes de connexió de temps i espais educatius en l’àmbit de les activitats extraescolars, el temps d’estiu i el suport educatiu, i es contribueix a facilitar accions de suport a la funció educativa de les famílies. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre punts de trobada entre cultura i educació
←
També et pot interessar
Arte y escuela. Construir futuros posibles | Jornada
→
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.